Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2016 11:43

Генпрокуратура: якою їй бути?

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

Високий професіоналізм, безкомпромісність працівників органів прокуратури, помножені на досвід і знання, покликані сприяти підвищенню міжнародного авторитету нашої держави.

Україна крок за кроком будує демократичну державу, головними засадами якої мають стати верховенство права, дотримання прав і свобод людини.

Високий професіоналізм, безкомпромісність працівників органів прокуратури, помножені на досвід і знання, покликані сприяти підвищенню міжнародного авторитету нашої держави.

Прокуратура сьогодні вже не та, якою була раніше. Перелік функцій прокуратури, передбачених новим Законом України, за який парламент проголосував ще в жовтні 2014 за наполегливими рекомендаціями Євросоюзу, суттєво коротший та відповідає тим, який зазвичай діє в Європі.

На посаду генпрокурора Юрій Луценко вступив 13 травня 2016 року, ставши вже четвертим постмайдановским генпрокурором після невдалих спроб з Олегом Махніцьким, Віталієм Яремою і Віктором Шокіним. Петро Порошенко в червні, після призначення Ю.Луценка на посаду Генпрокурора, висловлював йому абсолютну підтримку: "Є претензії до Луценка як до генпрокурора? Висловлюйте. Але я вважаю, що ситуація в Генпрокуратурі кардинально змінилася, включаючи кадрові призначення Юрія Луценка, мене вони влаштовують і вони прийнятні", - говорив Президент.

Важливо, що прокуратура залишається державним інститутом на ниві правосуддя. Від того, наскільки професійно буде працювати прокуратура, залежить, наскільки захищеними будуть громадяни. Виключно якісний процесуальний супровід прокурора при розслідуванні кримінальних справ може забезпечити результативність розслідування в суді, адже саме від цього залежить, чи зможе державне обвинувачення довести провину підозрюваного у суді.

Важливість професіоналізму для прокурорів не можна переоцінити. Адже з протилежного боку судового бар'єру, особливо якщо говорити про притягнення до кримінальної відповідальності тих, кого підозрюють у великомасштабній корупції, стоять адвокати, які мають високий професійний рівень і фору у вигляді презумпції невинуватості обвинуваченого.

Визначальною умовою зміцнення і забезпечення правової охорони конституційного ладу є взаємодія правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю. Ситуація вимагає скоординованої дій в загальнодержавному масштабі, активізації зусиль в протистоянні криміналітету. Провідна роль у забезпеченні такої координації належить прокуратурі.

Реалізація координаційних функцій прокуратури безумовно підвищить ефективність діяльності правоохоронних органів щодо забезпечення правопорядку і сприятиме зміцненню конституційного ладу України.

Отже, до особистості Генпрокурора сьогодні пред'являються підвищені критерії:

По-перше: принциповість і відданість Закону. Ніякі вказівки політиків не повинні працювати.

По-друге, високий професійний рівень. Щоб довести провину, необхідно зібрати докази без порушення закону. Щоб захистити підозрюваного, часом буває досить проявити неспроможність доказів через непрофесійне документування.

По-третє: готовність привести у відповідність структуру прокуратури новим законам: скоротити тих, кому не місце в прокуратурі або через нечесність, або через непрофесіоналізм.

Перед керівництвом Генпрокуратури України стоїть надскладне завдання - перетворити корумповану, обтяжену мажорними дармоїдами структуру на високопрофесійну, яка відповідає європейським нормам.

Можна говорити про те, що реформаторських ініціатив у Юрія Луценка достатньо, але об'єктивно, півроку - замалий термін для оцінки ефективності роботи Генпрокурора.

Прокуратура була і залишається одним з традиційних для вітчизняної правової системи інститутів, який в цей складний період реформування суспільних відносин не лише не втрачає своїх позицій, а, навпаки, зміцнюється і вдосконалюється як багатофункціональна державна структура. І щодня всією своєю діяльністю сприяє реалізації головної ідеї Конституції України: держава існує для людей, з гідністю і з повною віддачею виконує своє призначення щодо захисту і зміцнення державності та законності.

Ніде правди діти - протистояти доводиться і внутрішньому опору системи, і корумпованій частині суспільства. Чи під силу це Юрію Луценку та його команді? Сподіваюся, що так.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]