Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2016 11:43

Генпрокуратура: якою їй бути?

Член Національної ради з питань антикорупційної політики при Президенті України, уповноважений Міжнародного комітету захисту прав людини

Високий професіоналізм, безкомпромісність працівників органів прокуратури, помножені на досвід і знання, покликані сприяти підвищенню міжнародного авторитету нашої держави.

Україна крок за кроком будує демократичну державу,головними засадами якої мають стати верховенство права, дотримання прав ісвобод людини.

Високий професіоналізм, безкомпромісність працівниківорганів прокуратури, помножені на досвід і знання, покликані сприяти підвищеннюміжнародного авторитету нашої держави.

Прокуратура сьогодні вже не та, якою була раніше.Перелік функцій прокуратури, передбачених новим Законом України, за якийпарламент проголосував ще в жовтні 2014 за наполегливими рекомендаціямиЄвросоюзу, суттєво коротший та відповідає тим, який зазвичай діє в Європі.

На посаду генпрокурора Юрій Луценко вступив 13 травня2016 року, ставши вже четвертим постмайдановским генпрокурором після невдалихспроб з Олегом Махніцьким, Віталієм Яремою і Віктором Шокіним. Петро Порошенков червні, після призначення Ю.Луценка на посаду Генпрокурора, висловлював йомуабсолютну підтримку: "Є претензії до Луценка як до генпрокурора?Висловлюйте. Але я вважаю, що ситуація в Генпрокуратурі кардинально змінилася,включаючи кадрові призначення Юрія Луценка, мене вони влаштовують і вониприйнятні", - говорив Президент.

Важливо, що прокуратура залишається державнимінститутом на ниві правосуддя. Від того, наскільки професійно буде працювати прокуратура,залежить, наскільки захищеними будуть громадяни. Виключно якісний процесуальнийсупровід прокурора при розслідуванні кримінальних справ може забезпечити результативністьрозслідування в суді, адже саме від цього залежить, чи зможе державнеобвинувачення довести провину підозрюваного у суді.

Важливість професіоналізму для прокурорів не можнапереоцінити. Адже з протилежного боку судового бар'єру, особливо якщо говоритипро притягнення до кримінальної відповідальності тих, кого підозрюють увеликомасштабній корупції, стоять адвокати, які мають високий професійнийрівень і фору у вигляді презумпції невинуватості обвинуваченого.

Визначальною умовою зміцнення і забезпечення правовоїохорони конституційного ладу є взаємодія правоохоронних органів у боротьбі зізлочинністю. Ситуація вимагає скоординованої дій в загальнодержавному масштабі,активізації зусиль в протистоянні криміналітету. Провідна роль у забезпеченнітакої координації належить прокуратурі.

Реалізація координаційних функцій прокуратурибезумовно підвищить ефективність діяльності правоохоронних органів щодозабезпечення правопорядку і сприятиме зміцненню конституційного ладу України.

Отже, до особистості Генпрокурора сьогодніпред'являються підвищені критерії:

По-перше: принциповість і відданість Закону. Ніяківказівки політиків не повинні працювати.

По-друге, високий професійний рівень. Щоб довестипровину, необхідно зібрати докази без порушення закону. Щоб захиститипідозрюваного, часом буває досить проявити неспроможність доказів черезнепрофесійне документування.

По-третє: готовність привести у відповідністьструктуру прокуратури новим законам: скоротити тих, кому не місце в прокуратуріабо через нечесність, або через непрофесіоналізм.

Перед керівництвом Генпрокуратури України стоїтьнадскладне завдання - перетворити корумповану, обтяжену мажорними дармоїдамиструктуру на високопрофесійну, яка відповідає європейським нормам.

Можна говорити про те, що реформаторських ініціатив уЮрія Луценка достатньо, але об'єктивно, півроку - замалий термін для оцінкиефективності роботи Генпрокурора.

Прокуратура була і залишається одним з традиційних длявітчизняної правової системи інститутів, який в цей складний періодреформування суспільних відносин не лише не втрачає своїх позицій, а, навпаки,зміцнюється і вдосконалюється як багатофункціональна державна структура. Іщодня всією своєю діяльністю сприяє реалізації головної ідеї КонституціїУкраїни: держава існує для людей, з гідністю і з повною віддачею виконує своєпризначення щодо захисту і зміцнення державності та законності.

Ніде правди діти - протистояти доводиться і внутрішньомуопору системи, і корумпованій частині суспільства. Чи під силу це Юрію Луценкута його команді? Сподіваюся, що так.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи