Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2023 16:38

Raiffeisen Bank працює в росії. Хто ще з австрійських компаній залишився?

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Аналіз присутності австрійських компаній і їх позиції в Росії.

Скільки австрійських компаній досі присутні в Росії?

До початку війни в Європі Росія залишалася ключовим зовнішнім партнером ЄС, а ЄС основним торговим партнером Росії. При цьому, Австрія станом на 2020 рік займала 23-тє місце у зовнішньоторговельному товарообігу Росії, а Росія 5-те місце у зовнішньоторговельному товарообігу Австрії серед країн, що не входять до Європейського Союзу1.

Довідково: в 2022 році Росія займала 17-те місце із 1,2%  у зовнішній торгівлі Австрії.2

Знаходження Австрії практично у самому географічному центрі сучасного Європейського Союзу робить Австрію найціннішим не тільки з економічної, але і з геостратегічної точки зору партнером Росії, оскільки ця країна ЄС є масштабним ринком збуту російських енергоносіїв. Також, чимало заможних росіян придбали і продовжують купувати нерухомість в Австрії, особливо в її столиці - Відні.

Довідково: у 1968 році Австрія стала першою країною в Західній Європі, що уклала газовий контракт з СРСР3. У червні 2018 року було підписано Угоду про продовження чинного контракту між ТОВ "Газпром експорт" та OMV Gas Marketing & Trading GmbH на постачання російського природного газу до Австрії до 2040 року. За даними на серпень 2021 року, загальний обсяг постачання російського газу з 1968 року перевищив 260 мільярдів кубічних метрів.4

В 2021 році товарообіг Росії з Австрією становив 5,89 млрд. доларів США, збільшившись на 42,73% (1,76 млрд. доларів США) порівняно з 2020 роком, з них експорт – 3,22 млрд. доларів США, імпорт – 2,66 млрд. доларів США. У структурі експорту Росії до Австрії в 2021 році основна частка поставок припадала на енергоносії - 93,46% від усього обсягу. Австрійські інвестиції в Росії станом на 2021 рік становили близько 6 млрд. доларів США, російські інвестиції в Австрії 29 млрд. доларів США. Станом на 2022 рік в Росії було зареєстровано близько 1500 австрійських компаній та в Австрії діє понад 500 підприємств із участю російського капіталу5.

В 2014 році Австрія частково підтримала введення санкцій США та ЄС проти Росії через розпочату нею війну в Україні. При цьому, активність економічного двостороннього співробітництва Австрії та Росії почала знижуватися.

Після подальшої військової ескалації Росії в Україні в 2022 році Євросоюз запровадив нові антиросійські санкції, до яких була вимушена приєднатися і Австрія.

Однак, незважаючи на це, на тлі сучасної геополітичної кризи в Європі, Росія розглядає Австрію як медіатора у глобальній політиці, зокрема європейській. При цьому, Росія намагається скористатися нейтральним статусом Австрії для створення майданчику для спілкування з небайдужими політиками з усієї Європи.

Але, вже 5 березня 2022 року австрійська державна газова компанія OMV Gas Marketing & Trading GmbH оголосила, що більше не буде інвестувати в Росію. Компанія також хоче продати 24,99% акцій чи вийти з переліку акціонерів компанії, яка розробляє нафтогазове родовище у Сибіру. Також вона припиняє перемовини з російською компанією «Газпромом» про купівлю долі у розробці одного з горизонтів Уренгойського газоконденсатного родовища.

Довідково: за два місяці російсько-української війни країни ЄС заплатили за російські енергоносії 44 млрд. євро, понад 1 млрд. євро з цієї суми склала сплата Австрії за російський газ6.

Також, на початку широкомасштабної російсько-української війни в 2022 році Австрія заморозила 254 млн. євро російських статків на 200 рахунках з російськими активами7.

При цьому, варто зазначити, що біля 8 тис. австрійських компаній направили відкритого листа до Австрійського Уряду з метою прийняти їхні вимоги щодо мирних переговорів з Україною. У листі сказано, що для запобігання загрозливому «знищенню» австрійського малого та середнього бізнесу Уряд Австрії повинен вжити низку заходів як у внутрішній, так і у зовнішній політиці, спрямованих на покращення економічної ситуації в Австрії. Австрійські компанії вимагають від Австрійського Уряду призупинити всі санкції проти Росії щоб запобігти подальшій шкоді Австрії. Згідно з листом, Австрія повинна негайно керуватися як нейтральна країна і представляти нейтральне місце для мирних переговорів. Для цього Відню також необхідно прийняти пропозиції Росії щодо мирних переговорів, припинити будь-які поставки зброї в Україну, а також використовувати територію Австрії для таких цілей8.

За даними, зібраними KSE Institute9, у 2021 році 63 австрійські компанії (з часткою в капіталі 50+%) забезпечили роботою щонайменше 20 945 людей в Росії, ці компанії отримали $2,4 млрд річного доходу, заплатили $124 млн податків, мали $2,0 млрд капіталу та $27,0 млрд активів.

2 компанії (всього 3%) повністю пішли з російського ринку і продали свої частки, 9 компаній (лише 14% з 63 спостережуваних компаній) оголосили про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало лише 1781 людей (слід зазначити, що багато компаній є торговими та не мають персоналу чи офісів у країні), вони отримали $127 млн (5%) річного доходу, мали $76 млн капіталу та $114 млн активів. Але більшість австрійських компаній (принаймні 43 або 69%!) все ще залишаються, а 9 компаній (14%) чекають і обмежують свої інвестиції. Ці 2 групи згенерували значну частину доходу ($1,92 млрд або 79%), отриманого австрійськими компаніями в Росії і винаймали 78% персоналу.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП австрійських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії10

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки в цій країні є австрійські компанії в наступних галузях: Будівництво та архітектура, Споживчі товари та одяг, Фінанси та платежі, Їжа та напої та Інженерія.

ТОП галузей за кількістю австрійських компаній та часткою доходів та кількістю локацій в РФ з бази даних:11

Як реагують австрійські компанії?

З 63 компаній в базі KSE 69% австрійських компаній все ще залишаються в Росії, ще 14% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 14% вже анонсували про свій вихід і 3% вже пішли з продажем своїх акцій. Лише деякі австрійські компанії є одними з прикладів заплановано виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Заплановане призупинення діяльності та вихід

2 австрійських компанії (або 3% від загального числа), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли»12, юридично голландських бенефіціарів в них більше немає):

MM Packaging (Упаковка, Статус за KSE - вийшли) Mayr-Melnhof Group (MM) продала свої два заводи в Росії, Санкт-Петербурзі та Пскові, місцевому інвестору Granelle після схвалення урядових органів. Ціна продажу становить бл. 134 млн євро. У 2021 році сукупні продажі заводів склали бл. 124 млн євро. Очікується, що трансакція матиме нейтральний вплив на чистий прибуток MM.

Petro Welt Technologies (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE - вийшли) - – це австрійська акціонерна корпорація, яка надає послуги у сфері видобутку природного газу та нафти. PeWeTe продала та передала свої частки участі, що належали прямо чи опосередковано у її російському ТОВ, яке було продано місцевій юридичній особі, яка належить групі російських топ-менеджерів Petro Welt Group.

Swarovski (Розкіш, Статус за KSE - виходять) – австрійська компанія, що спеціалізується на виробництві розсипних кристалів, ювелірних виробів, кришталевих статуеток та ограновуванні синтетичних і природних дорогоцінних каменів. Призупинити всі продажі в Росії.

Fischer Sports (Товари широкого вжитку та одяг, Статус за KSE - виходять) – це австрійська компанія з виробництва спорядження для зимових видів спорту, а саме спорядження для скандинавських лиж, гірських лиж та хокею. Будучи компанією, яка наймає більше половини своєї робочої сили на виробничих підприємствах в Україні, Fischer особливо зворушила російська агресія проти сусідньої країни. У результаті продажі в Росії були суворо обмежені, а всі інвестиції припинені.

ams-OSRAM AG (Виробництво, Статус за KSE - виходять) є світовим лідером оптичних рішень. Компанія припинила всі поставки та діяльність до Росії та Білорусі.

Uniqa (Страхування, Статус за KSE - виходять) Австрійська страхова компанія Uniqa UNIQ.VI розглядає можливість повного виходу з Росії. «Ми хочемо вийти, але це займе ще досить багато часу», — сказав Андреас Брандштеттер на конференції для акціонерів Gewinnmesse у Відні.

Wienerberger (Будівництво та архітектура, Статус за KSE - виходять) Цегельний гігант Wienerberger активно працює в Росії, але не бачить серйозного впливу на бізнес в цілому. «Вплив Wienerberger на Росію становить менше 1 відсотка продажів, ми не працюємо в Україні — ми не бачимо жодних короткострокових наслідків для нашого бізнесу», — сказав генеральний директор Хаймо Шойх щодо військового конфлікту. 1 відсоток річного обороту означає близько 40 мільйонів євро для групи будівельних матеріалів. Пізніше Wienerberger вирішив продати свою діяльність у Росії.

Компанії які ігнорують вихід 

Raiffeisen Bank (Фінанси та платежі, Статус за KSE - залишаються) Райффайзенбанк - універсальний російський банк, дочірній банк австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International. Входить до списку системно важливих російських банків. Райффайзенбанк посідає друге місце за розміром активів у групі RBI та перше – за прибутком. «Ця безпрецедентна ситуація змушує RBI розглянути свою позицію в Росії. Тому ми оцінюємо всі стратегічні варіанти майбутнього Raiffeisenbank Russia, аж до ретельно керованого виходу з Raiffeisenbank в Росії», — заявив навесні генеральний директор RBI Йоганн Штробль. Але на початку 2023 року російська дочка АТ «Райффайзенбанк» не лише офіційно визнала так звані Донецьку та Луганську «народні республіки», а й надала вигідні умови кредитування російським окупантам в Україні.

Rotax (Авіаційна промисловість, Статус за KSE - залишаються) - торгова марка ряду двигунів внутрішнього згоряння, розроблених і виготовлених австрійською компанією BRP-Rotax GmbH & Co KG. Відкриттям українських військових стало те, що в іранському безпілотнику встановлено висококласний австрійський двигун Rotax 912iS, який використовується в малих цивільних літаках. Виробник Rotax одразу спростував поставку двигунів до Ірану та почав розслідування.

EGGER (Будівництво та архітектура, Статус за KSE - залишаються) це глобальна сімейна компанія, заснована в 1961 році в Тіролі, Австрія, де вона базується в даний час. Підприємство займається виробництвом деревних плит. Має 2 заводи в Росії, у 2021 році працювало 1161 чоловік і отримано $478 млн доходу, компанія інвестувала $604 млн капіталу. Компанія має виробничі потужності та торгове представництво в Росії.

Agrana (Їжа та напої, Статус за KSE - залишаються) це харчова компанія, що базується у Відні, яка виробляє цукор, крохмаль, фруктові наповнювачі, концентрат соку та етанол. Agrana в основному постачає продукцію для міжнародної харчової промисловості, а також має справу з малими кінцевими споживачами. У Росії AGRANA присутня тільки у фруктовому сегменті. У Серпухові, приблизно в 100 км на південь від Москви, виробляють збір плодів і працюють майже 300 чоловік. AGRANA намагається й надалі виконувати свої завдання як постачальник основних продуктів харчування та задовольняти продовольчі потреби місцевого населення. Тому поки що залишати Росію він не планує.

ALPLA (Товари широкого вжитку та одяг, Статус за KSE - залишаються) – це австрійський міжнародний виробник і переробник пластмас зі штаб-квартирою в Харді, що спеціалізується на пляшках і кришках, виготовлених роздуванням, деталях, виготовлених під тиском, преформах і трубах. У 2021 році чисельність персоналу в Росії становила 547 осіб. Дохід компанії в тому ж році склав $138 млн, компанія інвестувала $93 млн. Адреси представництв і заводів в РФ поки залишаються на сайті компанії.

Kotanyi (Їжа та напої, Статус за KSE - залишаються) – австрійський виробник спецій і приправ. «Якщо федеральний уряд або ЄС схвалять законодавчі вимоги, ми як австрійська компанія, звичайно, будемо їх виконувати. З поточної точки зору ми підтримуємо ділові відносини з нашими постачальниками, партнерами та мережами супермаркетів і оцінюємо їх щодня» – йдеться у повідомленні компанії.

Резюме

В 2022 році економіка Австрії залишилася вразливою до перебоїв з газопостачанням, оскільки близько 50% газу імпортується з Росії, порівняно з 80% на початку 2022 року. Станом на жовтень 2022 року запаси газу покривають близько 90% річного його споживання. При цьому, імпорт газу з Росії не можна замінити іншими джерелами і повна зупинка імпорту газу з Росії матиме значні негативні наслідки для економіки Австрії.

Австрія є однією з країн, яка найбільше постраждала від санкцій Заходу проти Росії, оскільки, приблизно 80% попиту на природний газ Австрії покладається на російський імпорт13.

Варто зазначити, що незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР14, зростання ВВП Австрії становитиме 0,1% у 2023 році та 1,2% у 2024 році. Економіка Австрії в 2023 році залишиться вразливою до перебоїв з газопостачанням, оскільки близько 50% газу імпортується з Росії, порівняно із 80% на початку 2022 року.

Станом на жовтень 2022 року Австрія також прийняла 83 000 біженців з України.

Враховуючи вищевикладене, необхідно констатувати, що австрійські компанії багато інвестували в Росію і відчувають наслідки західних санкцій проти Росії. Австрійські компанії та промисловість побоювалися дефіциту газу, але підтримали політику санкцій. Європа та Австрія в її числі роками покладалася на дешеві та надійні постачання газу з Росії, а торговельні відносини були в центрі політики ЄС щодо зближення з Росією.

[12] Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]