Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2020 18:56

Питання легалізації знов під питанням

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Перед новим Урядом стоїть доволі складне питання, з одного боку продовжити реформи попередників, а з іншого - вирішити питання швидкого наповнення бюджету.

Світ лихоманить. І якщо спочатку ми говорили про лихоманку в медичному сенсі, то після трьох місяців розповсюдження коронавірусу світом ми починаємо говорити про лихоманку економічну.

Збитки економік ЄС та Китаю вже сягнули сотні мільярдів доларів і провокують цепну реакцію по всьому світі. Скорочується економічна активність, міжнародні пасажирські транспортні перевезення, туризм та прочєє.

Але в Україні до лихоманки медичної та економічної додається ще й лихоманка політична. Яка має і об’єктивні, і суб’єктивні причини, і звичайно ж свої українські особливості.

На минулому тижні «Уряд нових облич» пішов туди звідки й прийшов – у небуття. Причин для того було багато, але головна – повний кавардак в економіці і відсутність візії боротьби з епідемією та світовою економічною кризою. Ми можемо довго тішитись із того, що в нас проєвропейський прем’єр міністр, який гарно катається на самокаті, але проза життя трошки інша. Не важливо на чому ти їздиш, якщо твоєї кваліфікації вистачає лише на збір фініків у Португалії.

Тож на порозі фінансової світової кризи Україна має падінняпромислового виробництва, диру в бюджеті близького 1 млрд.дол., Уряд, який ще не пропрацював і тижня, а також купу незавершених реформ, які гіпотетично можуть дати такі важливі для країни гроші, але чи зможе чинна влада їх запустити, ось в чому питання.

Гіпотетично зараз принести гроші до державної скарбнички можуть три речі:

1) приватизація;

2) ринок землі;

3) легалізація грального бізнесу

Я не вірю в те, що навіть цей Уряд зможе запустити процес приватизації, адже занадто вже зручна для фінансово-промислових груп схема, коли завод належить державі, а управляється приватним бізнесом. І в цій схемі олігархи отримують прибутки, а держава завжди збитки. Держава не може змінити ситуацію, а приватний бізнес не хоче нічого міняти.

З ринком землі теж все далеко не так однозначно. Я впевнений, що новий керівник Уряду має своє бачення ринку землі, а відповідно нас чекають «правки з голосу» вже під кінець розгляду законопроекту у другому читанні, і відповідно ніхто зараз Вам не скаже, чи запрацює цей ринок в принципі і коли. Бо в умовах необхідності швидкого наповнення бюджету систему, яка приносить гроші, не реформують. А аграрний сектор, який би не був він відсталий, все ж приносить шалені гроші від експорту в скарбничку України.

Що ж стосується грального бізнесу, то доволі добре, що законопроект №2285-1, проголосували у першому читанні. Добре, бо вже не відкличуть, як це зробили з проектом Кодексу закону про працю, але погано, що процес легалізації грального бізнесу все одно пригальмовується.

Причин тут декілька, з одного боку через певне форсування при доопрацюванні урядового законопроекту №2285 і підготовки №2285-д до голосування у першому читанні, сам законопроект має достатню кількість «білих плям» і суперечностей, які слід елементарно доопрацювати. Так само, як необхідно визначитись і з питанням щодо податкового навантаження, яке є не визначеним і проблемним, про що я вже не раз писав.

Для врахування всіх цих моментів потрібно створювати декілька робочих підгруп на рівні профільного Комітету, адже одним потоком вирішити питання -- термінології, оподаткування, специфіки кожного напрямку грального бізнесу, ліцензування, перехідних положень, захисту громадян від лудоманії, специфікі діяльності регулятора, -- не вирішити. І на роботу цих підгруп потрібно мінімум тижні три, щоб рішення було збалансованим, і таким, що узгоджується з позицією Кабміну і монобільшості.

В принципі, час є, адже «ринок землі» ще буде розглядатись мінімум до середини травня. Потім тиждень будуть розглядати чергові термінові законопроекти Уряду, бо економіку треба якось рятувати, ну і не раніше червня депутати візьмуться за законопроект 2285-д.

А так як питання азартних ігор резонансне, то Верховна Рада буде розглядати всі правки по повній процедурі, а це без порушень Регламенту роботи до липня точно.

Тож ринок азартних ігор запрацює однозначно не раніше вересня у найкращому випадку, і запланованих 4,1 млрд.грн. точно не принесе.

І наразі я описую доволі оптимістичний сценарій, де не змінюється позиція Уряду щодо необхідності легалізації ігорних ігор і наповнення бюджету за рахунок детінізації економіки, але чи справляться мої оптимістичні прогнози? Відповідь на це питання ми отримаємо вже найближчим часом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]