Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2019 13:42

Аграрна партія України - "золота акція" наступного Парламенту

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Аграрній партії України абсолютно по силам подолати 5% бар’єр, і в перспективі або взяти участь у формуванні коаліції.

Пам’ятаю, як в листопаді 2014 року ми розмовляли з колегою-політтехнологом і звернули увагу на те, що селяни все одно підтримують в основному лишень своїх. Партія «Заступ» була яскравим тому прикладом. Без внятної ідеології, без агітації, без спікерів, без лідерів, продавши місця в дільницях і працюючи, як спойлери  мажоритарних округах – набрали, здається, 2,65%, в той час як «Сильна Україна» Тигіпка витратила сотні мільйонів доларів і мала лише на 50 000 прихильників більше.

Фактично село вже тоді було готове гучно заявити про себе, але не було модератора. Втім святе місце ніколи не буде порожнім. Тож вже на початку 2015 року, тему аграріїв почала модерувати Аграрна партія України. І вже на місцевих виборах 2015 року вони посіли загальне п’яте місце по кількості отриманих мандатів

Доволі довго на село ніхто не звертав уваги, політики бились умовно кажучи за східний і західний електорат. І тільки війна на Сході України та зменшення рази в три умовно «проросійського» кандидата змусила політиків і технологів подивитись не на географію, а на специфіку. Згадати, що в Україні є не тільки Захід та Схід, а й Північ, і Південь, і Центр, і в кожного з цих регіонів своя специфіка і виборець.

Тому зараз представництво Центру - безпрограшний варіант, щоб увійти в парламент на липневих виборах. Центр України багатий родючими землями, тому населення на цій території тісно пов'язане з сільським життям і аграрним бізнесом. Таким чином, виборець Центру це житель села або маленького міста помірно консервативних поглядів. На звання партії Центру можуть претендувати відразу ж кілька партій: «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та Аграрна партія. Виборці Тимошенко і Ляшко дуже схожі, вони практично працюють на одному полі. Типовий портрет їх виборця це виходець з села західної і центральної України, переважно старшої вікової категорії (від 50 років).

Аграрна партія перебувала в літургічному сні десь з 2016 року, але і зараз в неї рейтинг 1,4%, але це було до того, як вони оголосили, що все ж ідуть на вибори. Впевнений, що наступні соціологічні опитування покажуть ріст, адже село наразі дезорієнтовано. Петро Порошенко так і залишився для них чужим, Володимир Зеленський ніколи не стане. Поки там були відносно сильні позиції в «Батьківщини» та Радикальної партії, але зараз в суспільстві йде запит на нові обличчя, в розумінні пересічного виборця, це люди, які ще не були при владі. І Аграрна партія України разом зі «Слугою народу» знаходиться у виграшному становищі. При чому на відміну від «Слуги народу», АПУ може похвалитися успішним досвідом роботи своїх представників у місцевих органах влади.

Якщо Ляшко здається для помірного центру аж надто радикальним, то консервативні цінності аграріїв повністю відповідають поглядам селян центральної України. «Батьківщині» ж стати партією Центру може перешкодити черговий програш Тимошенко на президентських виборах. Руки можуть опуститися не тільки у лідера «Батьківщини», а й у її виборця.

Тож зараз у Аграрної партії України є шанс зірвати куш, ставши партією Центру України. Їм абсолютно по силам подолати 5% бар’єр, та завести не менше 20 мажоритарників, а це близько 50 народних обранців і в перспективі або участь  коаліції, або тримання «золотої акції», до якої буде звертатись Президент, коли в коаліції почнуться свари. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]