Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2021 14:07

Інтеграція внутрішньо переміщених осіб в тергромаді

Обділений увагою індикатор спроможності громад.

Міністерство розвитку громад та територій України опублікувало перелік індикаторів, за якими буде визначено “рівень спроможності громад”. Серед  індикаторів є:  демографічні показники, рівень розвитку інфраструктури та фінансової забезпеченості. 

“Портал спроможності громад не просто констатація певної статистики. Це своєрідний путівник, на основі якого можна оцінити реальний стан і результати діяльності, а також рівень спроможності громад. Він дасть змогу кожній громаді та області подивитися на себе збоку, порівняти з іншими. Оцінити й визначити індикатори, які потребують покращення, затвердити відповідні заходи у місцевих стратегіях програм розвитку», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. 

І тут складно не погодитись, особливо враховуючи що в Україні до цього часу не існує консолідованого ресурсу який би дозволив порівняти інформацію за різними громадами, подивитись наскільки вони задовольняють потреби своїх мешканців, та зрештою у динаміці подивитись як розвивається громада. 

За логікою розробників індикатори мають бути путівником для розвитку громад, за відповідністю індикаторам можна визначити не лише власні успіхи, а напрямки розвитку громади. 

Саме тому на мою думку, доцільно включити до основних індикаторів оцінки рівня спроможності територіальних громад, такий індикатор як «індекс інтеграції внутрішньо переміщених осіб в тергромаді». Він дасть нагальну можливість оцінити загальний потенціал громадян України, які переселилися з тимчасово окупованих територій. Це сприятиме свідомому та гендерно чутливому підходу, що надасть можливість більш раціонально використовувати потенціал всіх мешканців громади.

Інформацію бажано розміщувати більш деталізованою, бо на жаль досить часто громади не володіють інформацією про кількість ВПО які постійно проживають в громаді. 

Чому, я це пропоную, бо ВПО впливають на кожен з індикаторів спроможності громад. ВПО - це учні та учениці, працівники та працівниці, платники податків, які залишаються жити у своїй країні. Індикатор їх інтеграції, підвищить спроможність громади та приверне увагу сусідніх громад для активного залучення цієї категорії громадян до соціального та політичного життя громади, що в кінцевому результаті сприятиме їх загальній інтеграції. 

Але виникає проблема, стосовно визначення виконання цього індикатору, бо як ми знаємо законодавство України не містить визначення інтеграції ВПО, то ж як визначити стан інтегрованості? На мою думку, можна взяти вже впроваджені індикатори інтеграції зі світового досвіду, наприклад 8 індикаторів досягнення довгострокових рішень для ВПО, Міжвідомчого постійного комітету: 

безпека та захищеність;

належний рівень життя;

доступ до засобів до існування;

Відновлення житла, землі та майна;

доступ до документації;

возз’єднання сім’ї;

участь у державних справах;

доступ до ефективних засобів правового захисту та правосуддя. 

Я не пропоную вносити усі ці індикатори до переліку запропонованих індикаторів спроможності громад. Показник інтегрованості ВПО має складатися з суми цих індикаторів, або мати в собі інші компоненти, і так, звичайно в Україні можуть існувати громади де внутрішньо переміщені особи взагалі відсутні, але на мою думку таких громад дуже мало.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]