Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2020 13:19

Моніторинг фінансового законодавства (17-23 липня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо операцій з надання фізичними особами нерухомості в оренду

На розгляд Верховної Ради України 22 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до статті 170 Податкового кодексу України» (№ 3928).

Мета: виведення з тіні операцій з надання фізичними особами нерухомості в оренду, що сприятиме зменшенню податкового навантаження на доходи фізичних осіб в умовах фінансово-економічної кризи викликаної пандемією COVID-19 та забезпечить наповнення бюджету.

Законопроектом № 3928 пропонується внести зміни до підпункту 170.1.4. пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України та визначити, що доходи, зазначені у підпунктах 170.1.1-170.1.3 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.

 

Законопроект щодо підвищення фінансової спроможності територіальних громад

На розгляд Верховної Ради України 22 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо підвищення фінансової спроможності територіальних громад» (№ 3920).

Мета: продовження реалізації бюджетної децентралізації та надання органам місцевого самоврядування фіскальних інструментів для нарощування власних ресурсів, досягнення збалансування доходів та видатків місцевих бюджетів у коротко- та середньостроковій перспективі, зменшення залежності органів місцевого самоврядування від центральної влади у фінансовій сфері та забезпечення сталого соціально-економічного розвитку територіальних громад – у довгостроковій перспективі.

Законопроектом № 3920 передбачається зміни до Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) щодо:

- розподілу коштів екологічного податку між бюджетами;

- збереження в кінці року невикористаних залишків коштів капітальних трансфертів із загального фонду та субвенцій із спеціального фонду державного бюджету на рахунках загального та спеціального фондів місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення.

 

Законопроект щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями

На розгляд Верховної Ради України 17 липня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями» (№ 3761-1).

Мета: стимулювання залучення в економіку України інвесторів, підвищення інвестиційної привабливості України, зростання конкурентоспроможності економіки України через запровадження державної підтримки великих інвестиційних проектів шляхом встановлення особливостей їх оподаткування, а також сприяння створенню нових робочих місць.

Законопроектом № 3761-1 передбачено:

1) вивільнення 30 відсотків сум податку на доходи фізичних осіб, що утримуються із заробітної плати працівників, найнятих в рамках реалізації інвестиційного проекту зі значними інвестиціями, та спрямування їх виключно для створення нових робочих місць на умовах, визначених спеціальним інвестиційним договором;

2) звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України деяких товарів у митному режимі імпорту;

3) звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств протягом п'яти послідовних років (але не більше строку дії спеціального інвестиційного договору), починаючи з першого числа місяця календарного кварталу, який визначено платником податку, але не раніше дати введення в експлуатацію побудованого чи реконструйованого об'єкта. При цьому, загальна сума вивільнених від оподаткування коштів не може перевищувати сукупного обсягу передбаченої спеціальним інвестиційним договором державної підтримки інвестиційного проекту;

4) право органів місцевого самоврядування встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності у меншому розмірі або звільняти від сплати земельного податку.

 

НБУ залишив облікову ставку на рівні 6 % річних

Рішенням Правління НБУ від 22 липня 2020 року № 488-рш «Про розмір облікової ставки» облікову ставку збережено на рівні 6 %.

Мета: стримання зростання цін в умовах відновлення економіки в 2021-2022 роках, зниження вартості кредитів.

Прийняттю такого рішення сприяла низка зовнішніх та внутрішніх факторів, зокрема:

- Інфляція продовжує поступово прискорюватися, хоча й перебуває нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п.;

- Подорожчання окремих сирих продуктів харчування через несприятливі погодні умови;

- Погіршення інфляційних очікувань бізнесу та населення;

- Слабкий внутрішній попит;

- Сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси.

Як запевняють в НБУ, у другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року). По-перше, це зумовлюватиметься м’якою монетарною та фіскальною політикою, які послаблять негативні ефекти COVID-19 та підтримають споживчий попит і ділову активність. По-друге, на цінах відобразиться подорожчання енергоносіїв, а також гірший врожай фруктів. Протягом 2021-2022 року інфляція продовжить перебувати в межах цільового діапазону.

Головним ризиком залишається триваліший термін пандемії коронавірусу та потенційне повернення до жорсткіших карантинних заходів, необхідних для її подолання як в Україні, так і в світі. Крім того, актуальними ризиками залишаються також:

- негативний вплив судових рішень на макрофінансову стабільність;

- ескалація військового конфлікту на сході  країни;

- збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату та ризик посилення протекціонізму в світі.

В НБУ очікують, що облікова ставка залишиться на поточному низькому рівні принаймні до кінця цього року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]