Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.05.2020 13:14

Моніторинг фінансового законодавства (8-14 травня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроєкт щодо подолання кризового стану розрахунків

На розгляд Верховної Ради України 8 травня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо подолання кризового стану розрахунків» (№ 3388-1).

Мета: подолання кризового стану підприємств енергетичної галузі внаслідок COVID-2019.

Законопроєктом № 3388-1 пропонується доповнити Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про ринок електричної енергії» новим пунктом, яким пропонується встановити, що у зв’язку з дією карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19),  кошти, отриманні оператором системи передачі від розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину станом на 1 квітня 2020 року, використовуються для таких цілей:

- 30% таких коштів на гарантування фактичної наявності розподіленої пропускної спроможності, технічного обслуговування та збільшення пропускної спроможності шляхом здійснення інвестицій у систему передачі, зокрема в будівництво нових міждержавних ліній електропередачі, сплату платежів до Державного бюджету, зобов’язання по яким виникають при визнанні доходів, отриманих від розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину, погашення заборгованості за договорами з доступу до пропускної спроможності міждержавного перетину;

- 70% таких коштів на погашення заборгованості перед Гарантованим покупцем за надані послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Гарантований покупець зобов’язаний перерахувати кошти, отримані відповідно до цього абзацу, у розмірі 50% суб'єкту господарювання, що здійснює виробництво електричної енергії на атомних електростанціях, а 50% перерахувати на оплату електричної енергії, виробленої на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), за встановленим «зеленим» тарифом або за аукціонною ціною.

 

Законопроєкт щодо фінансового забезпечення охорони здоров’я

На розгляд Верховної Ради України 12 травня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про фінансове забезпечення охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування в Україні» (№ 3464).

Мета: забезпечення конституційних гарантій на безоплатну медичну допомогу та її доступність для всіх громадянам в необхідних, достатніх обсягах належного рівня якості за національними медико-економічними стандартами.

Законопроєкт № 3464 визначає правові та економічні принципи, а також організаційні та фінансові механізми фінансування системи охорони здоров’я загалом та здійснення загальнообов’язкового медичного страхування в Україні.

Передбачено впровадження Програми державних гарантій, яка включає в себе Базову програму медичного забезпечення, Програму загальнообов’язкового медичного страхування та Програму боротьби з важкими, рідкісними та соціально небезпечними захворюваннями.

Базова програма медичного забезпечення гарантує безоплатне отримання фізичними особами медичних послуг в закладах охорони здоров’я за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів. До видів медичної допомоги для всіх категорій населення, які входять до Базової програми належать:

а) первинна медична допомога;

б) екстрена медична допомога та пов’язана з нею медична допомога при невідкладних станах;

в) невідкладна стоматологічна допомога;

г) паліативна медична допомога;

д) медична допомога дітям до 16 років;

е) медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

ж) профілактичні щеплення проти інфекційних хвороб, включені до календаря щеплень, та профілактичні щеплення за епідемічними показаннями.

Додатково для окремо визначених категорій населення в рамках Базової програми може надаватися:

а) вторинна (спеціалізована) медична допомога;

б) третинна (високоспеціалізована) медична допомога;

в) забезпечення за рецептом чи приписом готовими лікарськими засобами та медичними виробами, необхідними для надання медичної допомоги(реімбурсації);

г) медична реабілітація.

Програма загальнообов’язкового медичного страхування є формою фінансового забезпечення витрат населення України, що можуть бути понесені на лікування, діагностику, профілактику, реабілітацію, забезпечення медичними препаратами тощо у разі хвороби, нещасного випадку, в межах, визначених договором та програмою загальнообов’язкового медичного страхування, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхувальниками страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), отримання доходів від розміщення коштів цих фондів та з інших, передбачених цим законом джерел. Програма загальнообов’язкового медичного страхування забезпечує здоров’язберігаючий рівень надання медичної допомоги (медичних послуг) всім за розрахованими медико-економічними стандартами на базі національних медико-технологічних документів.

До видів медичної допомоги які входять до Програми страхування належать:

а) вторинна (спеціалізована) медична допомога;

б) третинна (високоспеціалізована) медична допомога;

в) забезпечення за рецептом чи приписом готовими лікарськими засобами та медичними виробами, необхідними для надання медичної допомоги (реімбурсації);

г) медична реабілітація.

Програма боротьби з важкими, рідкісними та соціально небезпечними захворюваннями є додатковим механізмом соціального захисту пацієнтів від тягаря критичних медичних витрат. Програма реалізує комплексний програмно-цільовий підхід до стабілізації рівня захворюваності, зменшення рівня смертності та підвищення ефективності лікування хворих на соціально-небезпечні хвороби (СНІД, туберкульоз, гепатит тощо) та заходи спрямовані на повну або часткову компенсацію витрат на лікування важких та рідкісних захворювань (в тому числі при лікуванні за кордоном), які не покриваються за рахунок Базової програми та Програми страхування шляхом надання громадянам медичної субсидії.

Законопроєктом передбачено створення системи контролю за наданням та якістю медичних послуг закладами охорони здоров’я шляхом проведення медико-економічного контролю, медико-економічної експертизи та експертизи якості медичної допомоги. Право на замовлення експертизи має як страховики та Уповноважений орган, так і заклад охорони здоров’я.

 

Законопроєкт щодо державного фінансування утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

На розгляд Верховної Ради України 8 травня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, та державного фінансування утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (№ 3391-1).

Мета: є збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, з метою забезпечення однакової державної підтримки дітей незалежно форми сімейного влаштування, а також забезпечення державним фінансуванням витрати на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, незалежно від форми власності закладів, в яких вони перебувають.

Законопроєктом № 3391-1 передбачено:

1) встановити розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, на рівні 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, а для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;

2) передбачити можливість фінансування за рахунок державного бюджету, бюджетів міст Києва і Севастополя витрат на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, в закладах приватної форми власності.

 

Закон України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання COVID-19

Верховною Радою України 13 травня 2020 року прийнято  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (законопроєкт № 3329-д від 30.04.2020).

Мета: необхідність продовжити дію податкових пільг та спрощень адміністративних процедур на період здійснення обмежувальних карантинних заходів встановлених Кабінетом Міністрів України.

Зокрема, Законом продовжено:

- строк незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства з 1 березня по останній календарний день місяця, в якому уряд оголосить про закінчення дії карантину;

- строк ненарахування пені;

- мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;

- строк дії Закону «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків».

Законом звільнено від сплати ЄСВ підприємців до 31 травня 2020 року. Тимчасово суми ПДФО, що утримуються з доходів у вигляді доплат до заробітної плати та нарахованих за періоди з 1 по 31 травня та з 1 по 30 червня 2020 року, медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню COVID-19, та лікуванні пацієнтів із випадками COVID-19, компенсуватимуться таким працівникам у повній сумі за рахунок коштів держаного бюджету України.

Крім того, передбачено зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн грн до 200 млн грн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]