Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2019 13:27

Моніторинг фінансового законодавства (15 - 28 листопада)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо сприяння виконанню Національним банком України функцій із захисту інтересів вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків»

На розгляд Верховної Ради України 15 листопада 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо сприяння виконанню Національним банком України функцій із захисту інтересів вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків» (№ 2459).

Мета: забезпечення конституційних прав громадян та відновлення довіри до НБУ, банків та інших фінансових установ, вжиття оперативних заходів та мінімізації можливих збитків громадян при виконанні своїх кредитних зобов’язань перед неплатоспроможними банками.

Проєктом передбачено віднесення вимог НБУ як забезпеченого кредитора за кредитними договорами рефінансування з неплатоспроможними банками до п’ятої черги кредиторів.

Зазначений порядок буде застосовуватися лише до банків, які станом на 1 січня 2019 року вже віднесені до категорії неплатоспроможних, та процедуру ліквідації таких банків не завершено. А отже, запропонована законопроєктом норма має тимчасовий характер та втратить дію, коли всі вказані банки будуть ліквідовані, або всі кредити рефінансування цих банків будуть повернуті. 

Проєкт Закону України «Про акціонерні товариства»

На розгляд Верховної Ради України 25 листопада 2019 року внесено проєкт Закону України «Про акціонерні товариства» (№ 2493).

Мета: підвищення рівня корпоративного управління у господарських товариствах відповідно до європейських практик та стандартів, що сприятиме захисту прав інвесторів та розширенню можливостей для залучення капіталу.

Проєктом Закону України «Про акціонерні товариства» передбачено внесення змін до Господарсько-процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України, «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про депозитарну систему в Україні», інших актів законодавства та викладення у новій редакції Закону України «Про акціонерні товариства». Зокрема, змінами передбачається:

- удосконалення питання проведення загальних зборів акціонерного товариства шляхом запровадження механізму проведення загальних зборів із застосуванням електронного голосування;

- запровадження діяльності радника з корпоративних прав щодо здійснення розповсюдження досліджень, надання консультацій та будь-яких інших рекомендацій щодо корпоративних прав;

- запровадження на законодавчому рівні вимог до корпоративного управління професійних учасників фондового ринку;

- можливість обрання акціонерним товариством однорівневої структури управління товариством шляхом створення ради директорів акціонерного товариства, яка здійснюватиме контроль та управління за діяльністю акціонерного товариства, з одночасним передбаченням випадків обов'язкового застосування виключно дворівневої структури управління акціонерним товариством;

- врегулювання питання запровадження в акціонерних товариствах посади корпоративного секретаря,  визначення  його компетенції  та повноважень, а також порядку обрання та відкликання корпоративного секретаря;

- виключення із Закону України «Про акціонерні товариства» норм, які вимагають існування в акціонерних товариствах ревізійної комісії (ревізора);

- розширення кола осіб, яким надано право звертатися до суду з похідним позовом;

- врегулювання питання відповідальності посадових осіб акціонерного товариства, зокрема шляхом передбачення механізму відшкодування ними збитків,  встановлення обмеження щодо зайняття посад в акціонерному товаристві та можливості дострокового припинення повноважень посадових осіб акціонерного товариства у разі завдання такими особами збитків акціонерному товариству;

- запровадження механізму обліку часток товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю в обліковій системі Центрального депозитарію цінних паперів;

- врегулювання питань злиття, приєднання, виділу та поділу акціонерних товариств відповідно до норм Директиви  2017/1132/ЄС від 14 червня 2017 стосовно деяких аспектів законодавства про компанії. 

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію»

На розгляд Верховної Ради України 26 листопада 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію» (2083-д).

Мета: забезпечення реалізації гарантованого статтею 46 Конституції України права на соціальний захист громадян, зокрема, права на пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб,та  осіб, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях України .

Законопроєктом № 2083-д пропонується:

- спростити процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру шляхом скасування обов’язковості надання паперових документів щодо осіб, які мають право на пенсії та змушені були залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру;

- скасувати для зазначеної категорії осіб обмеження щодо можливості отримати не виплачену  пенсію лише за три роки, в тому числі спадкоємцями;

- врахувати можливість докупівлі страхового стажу без застосування санкцій подвоєння суми єдиного внеску;

- врегулювати особливий режим та порядок отримання пенсій для пенсіонерів, які залишилися проживати  на тимчасово окупованих територіях України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]