Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2019 14:37

Моніторинг фінансового законодавства (8 - 14 листопада)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики»

На розгляд Верховної Ради України  11 листопада 2019 року внесено проєкт Закону

України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики» (№ 2419).

Мета: удосконалення структури управління у сфері реалізації державної податкової та митної політики в Україні з урахуванням утворення Державної податкової (далі – ДПСУ) та Державної митної служб України (далі – Держмитслужби).

Зазначений проєкт Закону є взаємопов’язаним із проєктом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної митної та податкової політики» (28.10.2019 внесено на розгляд Верховної Ради України за № 2318), яким запроваджується новий формат діяльності ДПСУ та Держмитслужби як єдиної юридичної особи, у зв’язку з чим їх територіальні органи будуть здійснювати діяльність не як юридичні особи публічного права, а як відокремлені підрозділи.

Проєктом Закону № 2419 пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких:

- уточнюється перелік органів державної влади, які матимуть статус контролюючого органу, встановлюється чітке розмежування їх функції та повноважень в сфері адміністрування податків і зборів;

- закріплюється статус державних податкових інспекцій як структурних підрозділів територіальних органів (відокремлених підрозділів) ДПСУ, що діють на підставі положень про такі територіальні органи (відокремлені підрозділи);

- передбачається, що порядок інформаційного обміну між ДПСУ та Держмитслужбою затверджуватиметься Мінфіном;

- деталізуються положення щодо делегування повноважень на виконання функцій, передбачених Податковим кодексом України, законодавством з питань сплати єдиного внеску, у керівній вертикалі ДПСУ;

- у зв’язку з реформуванням системи органів державної влади, що реалізують державну податкову та митну політику, вносяться уточнення щодо: рівнів контролюючих органів для можливості адміністративного оскарження рішень таких контролюючих органів платниками податків; особливостей обліку великих платників податків у територіальному органі (відокремленому підрозділі) ДПСУ, який здійснює супроводження великих платників податків, або його структурних підрозділах; термінології Кодексу щодо назв органів влади, які реалізують податкову та митну політику;

- визначено особливості оплати праці та проходження служби державними службовцями ДПСУ та Держмитслужби та їх територіальних органів.

 

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування депозитних вкладів населення»

На розгляд Верховної Ради України  12 листопада 2019 року внесено проєкт Закону

України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування депозитних вкладів населення» (№ 2422).

Мета: зняття податкового тягаря з фізичних осіб – вкладників банків, створення додаткових умов для залучення коштів у банківську систему України від населення.

Проєктом Закону пропонується доповнити пункт 167.5 статті 167 підпунктом 167.5.21 такого змісту:

167.5.21.  0 відсотків - для процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, на вклад (депозит) у кредитних спілках та процентного або дисконтного доходу за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

 

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо автоматичного повернення надміру сплачених сум з бюджетів та цільових фондів платникам податків)»

На розгляд Верховної Ради України  12 листопада 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо автоматичного повернення надміру сплачених сум з бюджетів та цільових фондів платникам податків)» (№ 2420).

Мета: врегулювання механізму повернення надміру сплачених сум з бюджетів та цільових фондів платникам податків.

Проєктом пропонується ввести поняття надміру сплаченої пені, яке сьогодні відсутнє в Податковому кодексі.

Для повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та/або пені, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів надсилає до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів зведений реєстр повернень із зазначенням платіжних реквізитів отримувачів коштів та іншої інформації відповідно до законодавства.

Для формування зведеного реєстру повернень центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, керується даними оперативного обліку податків та зборів (у тому числі даними інтегрованих карток платників податків).

Орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів на підставі зведеного реєстру повернень здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платникам податків у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання та/або пеня, які за даними оперативного обліку податків та зборів (у тому числі даними інтегрованих карток платників податків) обліковуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику станом на дату набрання чинності цим законом, підлягають поверненню платникам податків згідно проведеної інвентаризації протягом року рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

 

Постанова Правління НБУ від 06 листопада 2019 року № 128 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою Правління НБУ від 06 листопада 2019 року № 128 внесено зміни до Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків були. Зокрема, НБУ скасував обов’язок небанківської установи узгоджувати з ним внутрішні правила про переказ коштів. Відтепер у пакеті документів для отримання ліцензії замість внутрішніх правил про переказ коштів подаватиметься інформаційна довідка щодо умов та порядку надання небанківською установою послуг з переказу коштів у формі опитувальника за встановленим зразком. Що стосується внутрішніх правил про переказ коштів, то вони стають документом виключно внутрішнього користування небанківської установи.  Розробляється та затверджується такий документ (разом з порядком внутрішнього контролю та іншими внутрішніми документами) до початку надання послуг з переказу коштів у відповідності з оновленими вимогами до них, гармонізованими з Директивою (EU) 2015/2366 (PSD2) та Керівними принципами ЕВА.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]