Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2019 12:39

Моніторинг фінансового законодавства (29 березня – 4 квітня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Постанова Правління НБУ № 52 від 28 березня 2019 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою Правління НБУ № 52 від 28 березня 2019 року запроваджено валютні послаблення для небанківських фінансових установ та юридичних осіб-нерезидентів.

Мета: покращення інвестиційної привабливості України та посилення конкуренції на фінансовому ринку.  Основними положеннями постанови № 52 передбачено наступні нововведення:

- небанківським фінансовим установам надано право встановлювати власний курс для перерахунку в гривні переказів фізичних осіб, що надійшли в іноземній валюті, якщо одержувач бажає отримати кошти в гривні;

- юридичним особам-нерезидентам надано право конвертувати усі гривневі кошти на ЛОРО-рахунках у валюту впродовж дня;

- уточнено норму щодо накопичення юридичними особами-резидентами валюти для погашення боргових зобов’язань перед нерезидентом за кредитним договором. Так, визначено, що «чергова дата платежу» - це найближча дата, що визначена умовами договору для своєчасного здійснення платежу з урахуванням його призначення (окремо за основною сумою, процентами, комісіями, зборами тощо). 

Постанова Правління НБУ від 28 березня 2019 року № 53 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 01 жовтня 2015 року № 654»

Постановою Правління НБУ від 28 березня 2019 року № 53 внесено зміни до механізму реалізації санкцій.

Мета: невідкладне реагування на наявні і потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці та територіальній цілісності України. Зокрема, постановою № 53 запроваджено контроль за небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв'язку через подання до НБУ інформації про:

- відмови у проведенні валютно-обмінних операцій особам, зазначеним у санкційних списках, до яких застосовано санкції «блокування активів» та/або «зупинення фінансових операцій»;

- відмови в здійсненні переказу коштів без відкриття рахунків за дорученням/на користь осіб, зазначених у санкційних списках. 

Постанова Правління НБУ від 01 квітня 2019 № 56 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою Правління НБУ від 01 квітня 2019 № 56 було надано право відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції юридичним особам – нерезидентам України. 

Мета: поступовий перехід України до вільного руху капіталу.

Зміни внесені шляхом закріплення нової редакції Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів. Зокрема, її положеннями врегульовано порядок відкриття/закриття банками:

- рахунків  клієнтів – резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);

- кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів;

- рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

Крім того, положеннями постанови № 56 передбачено наступні нововведення:

- скасовано вимогу подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів. Відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, та що не потребує нотаріального посвідчення;

- закріплено положення, відповідно до якого зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків. 

Наказ НБУ від 26 березня 2019 року 137-но «Про затвердження параметричних моделей для розрахунку базових кривих безкупонної дохідності»

Наказом НБУ від 26 березня 2019 року 137-но змінено підхід до визначення справедливої вартості державних облігацій (ОВДП), які перебувають у власності НБУ або приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань.

Зокрема, з 1 квітня здійснено перехід до використання нової методології при побудові кривої безкупонної дохідності для державних облігацій – параметричної моделі Свенссона, яка показала найменші відхилення модельної дохідності від дохідності, визначеної на основі угод з найбільш ліквідними паперами на вторинному ринку.

НБУ використовуватиме індикативний показник справедливої вартості ОВДП, визначеної за новою методикою, при розрахувані обсягу забезпечення під час надання банкам кредитів рефінансування та за договорами про зберігання запасів готівки. Цей показник також транслюється у торгових системах Bloomberg та Refinitiv (Reuters) і виступає орієнтиром для інвесторів під час купівлі цінних паперів.

Довідково НБУ продовжить публікувати криві безкупонної дохідності, побудовані для гривневих ОВДП із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]