Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2021 11:18

Користь та шкода технологій в сфері торгівлі людьми

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

Кібергігієна як елемент захисту від сучасного рабства

Розвиток технологій безумовно має вплив на злочинний сегмент: він може слугувати гарним помічником кіберполіції, СБУ, інтерполу, бути на стороні самих постраждалих; може прискорювати знаходження місця злочину, стати частиною доказової бази. Водночас, технології також можуть опинитись інструментом в руках шахраїв.

Онлайн світ для кіберзлочинців та торговців людьми

Технології створюють нові можливості для бізнесу, а шахраї “йдуть в ногу з часом” і пропонують нові типи послуг, до прикладу, пряму трансляцію сексуальної експлуатації. Такі етери стають доступними для ширшої аудиторії, злочинці відтепер можуть мати доступ до більшої кількості ринків пошуку та збуту свого “товару”. 

Торговці та їх спільники використовують технології на різних етапах процесу торгівлі людьми: від вербування, контролю, переміщення до безпосередньо експлуатації постраждалих. Серед популярного функціоналу: опція миттєвого та приватного спілкування, віддалений контроль за допомогою GPS, збір особистої інформації та інше.

Несвідоме користування та кібергігієна  

На початку 2020 року більшість урядів у всьому світі впровадили заходи з соціального дистанціювання, частково вони тривають й досі. Як результат - сотні мільйонів людей залишились вдома, наодинці з телевізором чи монітором, спілкування перейшло у віртуальний світ. Цей перехід рідко або майже ніколи не супроводжувався навчаннями з кібергігієни, розумного захисту даних та фізичної безпеки - користування носіями пам’яті. Навпаки ж, користувачі витрачали більше часу в віртуальному світі не знаючи його правил та небезпек. 

За останній рік почастішали випадки саме інтернет шахрайств, адже цей тип став ключовим каналом до потенційних жертв в умовах локдауну. Діти, які не ходили до школи, проводили більше часу в мережі, а батьки могли бути не достатньо освіченими аби перевірити, якими саме інтернет-ресурсами користуються їх діти. Відтак, за умови браку часу, чи незнання батьки не могли вбергти дітей від шахраїв. Така безконтрольність дарувала безпрецедентну можливість для активізації грумінгу.  

Так, зловживаючи технологіями, торговці людьми можуть збільшувати і без того великий розрив між високими прибутками від цього типу злочину, та непокараністю шахраїв. 

Технологічні рішення на сторожі нашої безпеки  

Великі корпорації в форматі R&D програм охоплюють проблематику торгівлі людьми та пропрацьовують певні рішення. Наприклад, корпорація Microsoft створила інструмент, який допомагає визначати кіберзлочинців, що спеціалізуються на розбещенні неповнолітніх. Так, рішення аналізує розмову та рангує її в рейтингу вірогідності. Величезна кількість даних зменшується та стає можливою для перевірки на наявність злочину. 

Технології також можуть рятувати самих постраждалих, які перебувають у безвихідній ситуації - в чужій країні, без знання мови - а відтак, не можуть пояснити поліції, що з ними сталося. Рішення, створене «Mekong Club» у співпраці з Інститутом обчислювальної техніки та спільноти Університету ООН, включає низку типових запитань для аналізу. Постраждалий попередньо обирає мову спілкування, а працівник поліції отримує інформацію в форматі відповідей на запитання зрозумілою йому мовою.

Подібних прикладів є значно більше, а відтак технології можуть слугувати вірним інструментом для знаходження та покарання шахраїв. Кібергігієна та кібербезпека є нашим обов’язком у світі діджиталізації - так ми зможемо захистити себе та наших близьких.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]