Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2022 20:18

Космічне бомбардування

Координаторка космічних програм групи проєктів Noosphere, кандидатка історичних наук

Навіщо NASA збирається атакувати астероїд та до чого тут Україна

26 вересня о 23.00 за київським часом на нас чекає одна з найефектніших космічних подій цього року. Міжпланетний зонд DART розміром з автівку уріжеться в 160-метровий астероїд Діморф. Але навіщо NASA збирається розбити 110-мільйонний апарат? Та до чого тут Україна?

Цілі місії DART

Це буде планове зіткнення, здійснене у межах експерименту зі зміни орбіти небезпечних для Землі космічних тіл. Апарат DART вирушив у космос 24 листопада 2021 року. Його зіткнення з Діморфом, який є супутником астероїда Дідим, здійснюється не просто заради красивого видовища. Це експеримент, який дасть відповідь на питання, чи можемо ми ефективно змінювати траєкторію астероїдів, які загрожують Землі зіткненням.

Зіткнення з астероїдом та камера Gecko

Зіткнення з Діморфом відбудеться вже цієї ночі. У момент удару астероїд перебуватиме на відстані 11 млн км від Землі.

За зіткненням зонда з астероїдом та його наслідками пильно спостерігатимуть радари, мережа наземних обсерваторій і навіть телескоп Hubble. Але найцікавіші знімки, найімовірніше, будуть зроблені 14-кілограмовим італійським кубсатом LICIACube, який успішно відокремився від DART 12 вересня.

Через три дні після удару LICIACube пролетить на відстані 55 км від поверхні Діморфа та зазнімкує кратер, що утворився в результаті зіткнення. Для цього кубсат обладнаний двома камерами. Одна з них (камера Gecko) збудована компанією Dragonfly Aerospace, власником якої є український підприємець та меценат Макс Поляков.

Технічні подробиці

Загальна маса DART складає 550 кг (670 кг у момент старту), розмах — 19 метрів (з урахуванням сонячних батарей). У якості силової установки він використовує ксеноновий іонний двигун NEXT.

Оскільки DART, по суті, є космічним камікадзе, NASA не ускладнювала його конструкцію зайвими приладами. Наукова начинка апарата складається з одного-єдиного інструмента — камери високої роздільної здатності DRACO. Ефективність її роботи визначить успіх усієї місії. За добу до зіткнення DART перевели в автономний режим, тепер його бортовий комп’ютер самостійно обчислює положення астероїда за знімками DRACO та виконує необхідні корекції курсу, щоб не промахнутися повз ціль.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]