Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2021 10:21

Як Укрзалізниця може заощаджувати 30 мільйонів гривень щорічно

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

В продовження теми структуризації управління, хочу розповісти як Укрзалізниці можна заощадити майже 30 мільйонів гривень в рік.

Філія Центр охорони здоров’я» АТ Укрзалізниці ініціює процес реструктуризації 185 здоровпунктів, які знаходяться в структурі ЦОЗу. До 2015 року здоровпункти знаходились в підпорядкуванні медичних департаментів регіональних філій АТ «Укрзалізниця». Тому цілком логічно, що після реструктуризації вони перейдуть в структурні підрозділи регіональних філій. Методичне керівництво та контроль за якістю роботи можуть здійснювати відповідні відділи медичних оглядів при службі кадрової та соціальної політики регіональних філій. Це унеможливить дублювання функцій.

На сьогодні, досить часто штат здоровпунтків необгрунтовано роздутий. Наприклад, пункт охорони здоров'я на вокзалі станції Дніпро налічує 14 штатних одиниць!!! Пункт охорони здоров’я виробничого підрозділу вокзалу станції Харків – Пасажирський філії «Вокзальна компанія» АТ «Укрзалізниця» налічує 17,5 штатних одиниць!!! Як на 8 квадратних метрах може розміститись така кількість працівників - невідомо. Судячи зі штатного розпису, на один квадратний метр приміщення має розміщуватись два працівники. Зрозуміло, що це повний абсурд.

Більше того, я розумію, що якщо ми візьмемо вокзал станції «Харків-Пасажирський, то вищезазначені 17 працівників при повній завантаженості повинні здійснювати близько 500 оглядів протягом доби. Нажаль у нас не такий насичений графік руху.

Тому вважаю, що в багатьох випадках у штаті здоровпунктів знаходяться люди, котрі не виконують ніяких функцій, лише отримують заробітну платню. В умовах економічної кризи, коли кожну копійку важливо рахувати, такі випадки неприпустимі.

Загалом у структурі клінічних лікарень нараховується 886 штатних одиниць. Відповідно,  регіональни філіі витрачають на предрейсови огляди понад 90 мільйонів гривень в рік. Фонд оплати праці складає 61 мільйон гривень. В результаті переведення  з філії ЦОЗ до структурних підрозділів регіональних філій працівників, до обов’язків яких входить здійснення  передрейсових та післярейсових медичних оглядів (разом з передачею чисельності та фонду оплати праці) економічний ефект складе 29 мільйонів гривень в рік. Внаслідок такої реструктуризації здоровпунктів, акумульовується сума, яку Укрзалізниця могла б направити на покращення соціального забезпечення залізничників.

Мене вкотре дивує реакція профспілок, котрі мали б турбуватися про покращення соціального забезпечення працівників. Але в житті вони продовжують відстоювати абсолютно дивовижні речі. Мова йде точно не про захист працівників чи то покращення умов праці залізничників.  Коли ми говоримо про раціональне використання коштів зі збереженням робочих місць, профспілки мали б перші підтримувати такі ініціативи.

Очевидно, що переведення працівників здоровпунктів в штат структурних підрозділів регіональних філій АТ «Укрзалізниці» допоможе щорічно економити значну частину коштів. Не варто боятися раціональних змін, які давно назріли.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]