Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2010 14:22

Підвищена на 4 грн. мінімальна зарплата відстає від прожиткового мінімуму на 112 гривень

Голова Національного форуму профспілок України

Сьогодні уряд оголосив про підвищення мінімальної зарплати аж на 4 гривні. Хоча звичайна логіка мала би підказувати, що мінімальна зарплата українців, однозначно, має бути вищою за прожитковий мінімум, або, принаймні, дорівнювати йому.

Сьогодні уряд оголосив про підвищення мінімальної зарплати аж на 4 гривні. Хоча звичайна логіка мала би підказувати, що мінімальна зарплата українців, однозначно, має бути вищою за прожитковий мінімум, або, принаймні, дорівнювати йому.

Якщо ж виходити з офіційної логіки, то розмір прожиткового мінімуму працездатної особи, який нині складає 884 грн., а у фактичних цінах травня 2010 року це – 981 грн.. Отож, з урахуванням усіх податкових виплат, витрат на сімейне забезпечення та утримання дітей, прожитковий мінімум в сучасній Україні має бути, принаймні, 1000 гривень.

Те, що мінімальна зарплата має перевищувати прожитковий мінімум є  абсолютно зрозуміла норма, про яку говорили також і політики, котрі сформували нинішній уряд. Звідси слідує, що сьогодні влада не доплачує навіть за власними розрахунками, принаймні, 112 грн. на кожну мінімальну зарплату, яка відсьогодні становить 888 грн.

Наголошу, що реальний розмір прожиткового мінімуму відповідно до справжніх нинішніх цін в Україні, за незалежними від уряду підрахунками профспілок, становить не менше 2356 грн. Отож, якщо рахувати не по-офіційному, а по-чесному, то недоплата на кожну зарплату навіть не 112 грн.  а 1468 гривень!

…Загалом, треба сказати, що розрахунок мінімальної зарплати у прив’язці до прожиткового мінімуму є етапом, який ми давно мали подолати, адже навіть у більшості країн, що розвиваються, вже відмовилися від цієї норми.

У цивілізованих країнах світу, до стандартів яких прагне Україна, всі соціальні видатки розраховуються відповідно до середньої заробітної платні. На жаль, в Україні до цього ще не прийшли, адже така методологія змусить вивести значну частину зарплат з тіні, - бо багато роботодавців часто ділять зарплату на офіційну – мінімальну, визначену урядом, та неофіційну – «у конвертах».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]