Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2010 14:56

Соціальна реформа від уряду: як будуть перевіряти витрати «бідних» і «багатих»?

Голова Національного форуму профспілок України

09 червня 2010 року Кабінет Міністрів України озвучив основні напрямки соціальної реформи. Уряд має намір створити єдиний реєстр отримувачів  соціальної допомоги  та спеціальну інспекцію за контролем рівня доходів і витрат людини або сім`ї; запровадити сис

09 червня 2010 року Кабінет Міністрів України озвучив основні напрямки соціальної реформи. Уряд має намір створити єдиний реєстр отримувачів  соціальної допомоги  та спеціальну інспекцію за контролем рівня доходів і витрат людини або сім`ї; запровадити систему «єдиного вікна» надання соціальних послуг; розвивати в депресивних регіонах спеціальні види економічної діяльності (малий бізнес, зелений туризм, народні ремесла) .

Пропозицію зі створення єдиного реєстру отримувачів соціальної допомоги можна вітати, адже це дозволить забезпечити адресність її надходження, про що давно веде мову НФПУ.

Разом із тим, необхідною є деталізація механізмів підтримки депресивних регіонів. На погляд НФПУ, першочерговим є визначення ключових галузей, завдяки яким українська економіка отримає конкурентні переваги на міжнародному ринку. Особливий акцент, при цьому, необхідно зробити на галузях економіки, в яких може бути якнайбільше розкрито наш трудовий потенціал. Також вважаємо за необхідне створення сприятливих умов для інвестування із запровадженням спеціальних податкових пільг для роботодавців, які створюють нові робочі місця на довгостроковий період.

У той же час, не витримує критики ідея влади зі створення «інституту державної соціальної інспекції». Варто лише уявити собі так званих «спецінспекторів», котрі контролюватимуть куди, коли і на що саме ми витрачаємо кошти. Вони, що ходитимуть за нами і перевірятимуть наші чеки? НФПУ вважає, що в Україні і без того достатньо контролюючих інституцій. Створення ще одного органу є невиправданим, оскільки, по-перше, увага насамперед зосереджуватиметься на перевірці витрат «бідного» населення. А по-друге, у нас досі немає чітких механізмів контролю за балансом прибутків/видатків. Більше того, така функція контролю належить до прерогатив Податкової інспекції.

 


 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]