Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2023 16:30

Перезавантаження країни через волонтерство: Нові кадри для нової України

Консультант з питань грантової діяльності громадського сектору та розбудові локальних організацій для подолання наслідків війни

У сьогоднішніх реаліях волонтерство є необхідністю для підтримки України в умовах війни.

Волонтери й різноманітні організації відчайдушно допомагають постраждалим від російського повномасштабного вторгнення й сприяють відновленню країни.  

Я так само не залишився осторонь, починаючи з 24 лютого 2022 року, разом з друзями доєднався допомагати: годував переселенців, евакуйовував людей, знаходив ресурси на створення прихистків, координував інших волонтерів тощо. Разом з командою та партнерськими організаціями нам вдалось евакуювати понад 50 000 людей, з них понад 10 000 отримали прихисток та іншу різноманітну підтримку по всій країні. Географія нашої діяльності й проєктів охопила усю лінію фронту від Харкова до Херсону. 

Наразі я очолюю благодійну організацію і маю два напрямки роботи:

1. Інституційний розвиток волонтерських і громадських команд: сприяння отриманню грантів, масштабування їхньої роботи та об’єднання в ланцюги взаємодії: співпраця з ВПО, ветеранами, підприємствами, розвиток громад, робота на деокупованих територіях.

2. Продуктова безпека харчування людей в прифронтових зонах: забезпечення пакунками «Ready to Eat», обмін досвідом і підходами на Food кластері з міжнародними організаціями та донорами. 

Виклики, з якими я зіткнувся під час волонтерської діяльності 

Сьогодні волонтери та волонтерство в цілому — це унікальний шанс для України перезавантажити суспільство. Тільки уявіть, що станом на зараз зареєстровано понад 5000 нових ГО, БФ та інших об’єднань. Це вже принесло і продовжує приносити значні результати: тисячі людей отримали гуманітарну допомогу, а зруйновані райони були відновленні. 

Але водночас існує багато викликів, такі як законодавчі та фінансові невідповідності чи слабка комунікація між владою і волонтерськими рухами в кооперації з міжнародними організаціями. Проблеми, з якими стикаються добровольці, обовʼязково потрібно висвітлювати, аби нові активні волонтери отримали певну базу знань. Ми маємо бути готові до великих перезавантажень і трансформацій в країні для майбутньої відбудови. Адже ще вчора ми були лікарями, механіками, підприємцями, вчителями, митцями, а сьогодні доєднались до лав небайдужих. Попередній досвід був здобутий за напрямками, що зовсім не пов'язані з соціальними процесами та громадським сектором. Найголовніше – добровольці мають шанс і мотивацію змінити наше майбутнє.  

Рішення та перспективи волонтерства 

Зараз нам усім потрібно обʼєднатись та підсилити волонтерський сектор, щоб якомога більше людей прагнуло залишитись та доєднатись до цієї важливої ініціативи. Досягнути цієї мети можливо завдяки навчальним програмам і створенню соціальних ліфтів. 

Головні завдання для волонтерів:

• отримати знання про громадянське суспільство;

• навчитись користуватись грантами й робили проєкти, які б дійсно змінювали ситуацію на краще;

• налагодити взаємодію з донорами та владою в Україні;

• стати позаполітичними центрами прийняття рішень і змін в регіонах. 

Окрім нашого навчального проєкту для волонтерів у рамках секторальної освіти, в Україні є різноманітні школи, тренінги та хаби. Поступово вони розвʼязують нагальні питання, надаючи волонтерам не тільки мотивацію змінити, а й інструменти для розуміння проблем та знаходження вирішень. Але нашою задачею залишається забезпечити добровольців усіма необхідними ресурсами аби волонтери могли мати правильні інструменти й бути центрами прийняття рішень. Задоволення всіх потреб — пряма стежка до справжнього громадянського суспільства, децентралізації та самоуправління. 

Усі випробування надають нам шанс обʼєднатись й взяти майбутнє у свої руки. Ми повинні скористатися можливістю зростання та продовжувати підтримувати волонтерський рух: удосконалювати системи координації добровольчої діяльності та залучати додаткові ресурсів для їх підтримки.

Тільки разом ми зробимо це реальністю! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]