Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.12.2017 17:58

Стосовно скасування США торгових преференцій

Юрист у сфері IP та IT, судовий експерт, патентний повірений (Україна)

У статті висловлюється думка про причини, які обумовили намір Президента США призупинити дію безмитного режиму для товарів походженням з України.

Останні декілька днів у ЗМІ поширюється інформація про те, що президент США скасував торгові преференції (безмитний режим) для товарів походженням з України.

Це не відповідає дійсності.

З листа президента США від 22.12.2017 р. [1] вбачається, що він повідомляє про свій намір призупинити дію безмитного режиму. В якості підстави призупинення зазначено про відсутність в Україні адекватного та ефективного захисту прав інтелектуальної власності.

З повідомлення Офісу торгового представництва США від 22.12.2017 р. [2] вбачається, що президент США прийняв рішення відтермінувати призупинення дії безмитного режиму строком на 120 днів для надання можливості Уряду України виправити ситуацію.

На мій погляд, ситуація у минулих звітних періодах, які охоплювалися звітами Офісу торгового представництва США 2016 SPECIAL 301 REPORT та 2017 SPECIAL 301 REPORT, була не кращою, ніж зараз.

Так, із звіту Офісу торгового представництва 2017 SPECIAL 301 REPORT [3] вбачається, що Україна зробила декілька позитивних кроків і у 2017 році залишається у переліку Priority Watch List. Тобто, статус України у порівнянні з 2016 роком не погіршився.

Нагадаю, що в залежності від ступеня дотримання/недотримання прав інтелектуальної власності існують наступні переліки держав:

- держави з найвищим рівнем порушення прав інтелектуальної власності (Priority Foreign Country);

- держави, за якими здійснюється пріоритетне спостереження (Priority Watch List);

- держави, за якими здійснюється спостереження (Watch List);

- держави, виключені з будь-якого наведеного вище списку або такі, за якими не здійснюється спостереження.

Серед позитивних кроків з боку України у звіті Офісу торгового представництва 2017 SPECIAL 301 REPORT відображено те, що:

- у 2016 році в Україні було прийнято законодавство, яким було передбачено створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності (вочевидь, мається на увазі прийняття Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р.);

- у сфері права інтелектуальної власності Національна поліція Україна співпрацювала з ФБР та Інтерполом;

- було розпочато ліквідацію Державної служби інтелектуальної власності;

- було розроблено законопроект, пов'язаний з діяльністю організацій колективного управління правами;

- було припинено роботу деяких веб-сайтів з піратським контентом.

Також у звіті 2017 SPECIAL 301 REPORT була позитивно оцінена робота Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Крім того, станом на сьогодні:

- функції Державної служби інтелектуальної власності вже передані Міністерству економічного розвитку і торгівлі України;

- 29.09.2017 р. утворено Вищий суд з питань інтелектуальної власності, 30.09.2017 р. оголошено конкурс на зайняття вакантних посад суддів зазначеного суду, визначено строк подання документів по 28.12.2017 включно;

- прийнято Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» від 23.03.2017 р., яким внесені зміни, зокрема, до Закону України «Про авторське право і суміжні права»;

- 23.01.2017 р. зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності», яким передбачено, зокрема, внесення змін до Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» та Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;

- 03.02.2017 р. зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень»;

- зареєстровано декілька законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права»;

- 14.06.2017 р. повернуто на доопрацювання законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про промислові зразки» стосовно удосконалення процедури отримання патентів на промислові зразки, метою якого є недопущення патентного тролінгу;

- 21.12.2017 р. на веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України розміщено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей» …

Отже, з наведеного можна бачити, що робота у напрямку покращення рівня захисту прав інтелектуальної власності в Україні іде. Не так швидко, як хотілося б, але іде.

Тоді виникає питання: чому саме зараз (22.12.2017 р.) Президент США повідомив про свій намір призупинити дію безмитного режиму ?

На мій погляд, намір щодо призупинення дії безмитного режиму переважно пов'язаний з ситуацією, що склалась навколо діяльності організацій колективного управління правами.

У звіті 2017 SPECIAL 301 REPORT зазначено, що стосовно організацій колективного управління правами мало що зазнало змін у порівнянні з минулим звітним періодом, продовжують безперешкодно працювати організації, які збирають роялті, але не виплачують їх правовласникам. Також зазначено, що очікується завершення роботи над відповідним законопроектом.

На даний час існує декілька законопроектів щодо діяльності організацій колективного управління правами. При цьому, наскільки я розумію ситуацію, 18.12.2017 р. на веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України розміщено не той законопроект, який згадується у звіті 2017 SPECIAL 301 REPORT.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]