Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2021 16:46

Великий суддівський привіт

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Судді показали великий «привіт» і Президенту, і міжнародним експертам, і реформам, і суспільству.

Країну спіткала криза судової системи. У понеділок Рада суддів заблокувала судову реформу. Судді показали великий «привіт» і Президенту, і міжнародним експертам, і реформам, і суспільству. 

Рада суддів саботувала обрання трьох кандидатів до Етичної ради, яка мала би оцінювати на доброчесність членів та кандидатів до ВРП. З 26 голосуючих - 16 не підтримали жодного із кандидатів, запропонованих міжнародними організаціями. Етична рада мала би складатися із шести членів - три від суддів, три від міжнародних експертів, у якій останні грали б вирішальну роль. Не вийшло. 

Хоча ні, вийшло незручно - замість хоча б невеликого прогресу у цій багатостраждальній реформі, вкотре продемонстрували світу неспроможність реформувати судову гілку влади. Принаймні на даному етапі. Суддівська система пішла в глуху оборону. Президент скликає на 16 вересня усіх причетних на нараду. Арбітрами, очевидно, виступлять посли G7, яких теж запросили. Зеленський буде шукати способи, аргументи, звинувачувати і перекладати вину. Буде діяти у спосіб, не передбачений ні Конституцією, ні його повноваженнями, можливо вдасться до якихось сумнівних з точки зору закону рішень. Потім запише відео про те, як судді саботують реформу. 

Хочу застерегти, що не можна зламати корумповану суддівську систему, діючи поза межами правового поля. Для бездоганного втілення реформи потрібні кристально чисті юридичні рішення. Але в умовах, коли сама влада залежить від суддів, бо вказує їм які рішення приймати, кого милувати, кого саджати, вона нічого не може вдіяти проти власноруч створеної/спотвореної системи правосуддя. Напівміри тут не пройдуть. По-перше, не можна робити судову реформу і вказувати на необхідність очищення суддівського корпусу, коли ти сам користуєшся її темною стороною. А по-друге, очищення потрібне тотальне, а не точкове.

Влітку я був на святкуванні міста Новомиргород Кіровоградської області. Спілкувався з простими людьми, які там живуть. Деякі на питання «За кого будуть голосувати на наступних президентських виборах?» відповідають - за Зеленського. На питання «Чому?», відповідають - тому що дорогу будує. Дороги - це важливо. І Президент Зеленський мріє, що увійде в історію як будівник доріг.

Але набагато більше честі і рейтингових балів він би отримав, якщо б створив по-справжньому незалежну судову гілку влади, яка б дозволила кожному громадянину реалізувати свій запит на справедливість. Яка б дала поштовх економічному розвитку держави, яка б наблизила нас до ЄС і НАТО, яка б стала обличчям інвестиційної привабливості України. Набагато крутіше бути Президентом, за каденцію якого не лише дороги будувались, а була створена справедлива система правосуддя для кожного громадянина в ім'я верховенства права. А для цього потрібно відмовитися від згубної спокуси "зняти слухавку" і віддати наказ судді кого посадити, а кого помилувати. 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]