Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2017 14:17

Секторальна децентралізація в липні

Експерт Офісу Реформ Кабінету міністрів України

Реформа децентралізації стосується всіх сфер життя суспільства. Адже наше завдання не просто намалювати на мапі нові межі. Головне – зробити так, щоб новостворені громади стали спроможними, а люди в них - щасливими. Це можливо, якщо мешканець громади зможе

Реформа децентралізації стосується всіх сфер життя суспільства. Адже наше завдання не просто намалювати на мапі нові межі. Головне – зробити так, щоб новостворені громади стали спроможними, а люди в них - щасливими. Це можливо, якщо мешканець громади зможе зручно, швидко і якісно отримати всі необхідні йому послуги: освітні, медичні, культурні, адміністративні. Тож які основні здобутки секторальної децентралізації минулого місяця?


Сектор «Місцеві бюджети»

Уряд розуміє, що длявиконання нових повноважень органам місцевого самоврядування потрібні кошти.Тому зниження податкової бази регіонів неприпустимо. Тож, було для схваленозаконопроект про вилучення норми стосовно скасування акцизного податку зреалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами.Прийняття цього законопроекту забезпечить збереження стабільного джереланадходжень місцевих бюджетів.

Схвалено законопроект, яким передбаченозбільшення ставок акцизного, екологічного податків та рентної плати зурахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промисловоїпродукції відповідно на 11,2% та 16,8% залежно від сфери застосування податків.Такі зміни сприятимуть збільшенню надходжень як до державного, так і домісцевих бюджетів.


бюджет.jpg


У Мінрегіоні пройшлизасідання Комісії з розгляду поданих радами ОТГ проектів, що можутьреалізовуватись за рахунок коштів субвенції на формування інфраструктури ОТГ.Комісією схвалено 327 проектів насуму 305,6 млн. грн. Кабмін затвердив перелік проектів та програм регіональногорозвитку які реалізовуватимуться за рахунок коштів державного фондурегіонального розвитку, на суму 2,6 млрд. грн.,. та затвердив розподілсубвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремихтериторій між місцевими бюджетами і об’єктами на суму 1,7 млрд. гривень.

 

Сектор «Житлово-комунальне господарство»

Кабмін прийняв зміни до Програми "теплихкредитів", якими передбачено додаткове надання 300 млн грн. на проведеннязаходів з енергоефективності.

Прийнято зміни до Програми "теплихкредитів", що стосуються уточнення норми щодо обов’язкового облікутеплової енергії. З урахуванням змін до документу, затверджених КабінетомМіністрів, об'єднання співвласників у будинках, які не приєднані до системцентралізованого теплопостачання, матимуть змогу взяти участь у державнійпрограмі "теплі кредити".

У липні уряд захистив кошти підприємств ТКЕ навстановлення будинкових лічильників обліку тепла в системі розрахунків зНафтогазом. Раніше кошти зі спецрахунків ТКЕ вилучались на користь НАК"Нафтогаз", залишаючи підприємствам фінансовий ресурс лише на сплатузаробітної плати та податків. Це не давало підприємствам можливостей длявстановлення будинкових лічильників обліку тепла.


 тк2.jpg



Мінрегіон розробив, а уряд прийняв постанову, що передбачаєвнесення змін до формули розрахунку граничного нормативу перерахування коштівна поточний рахунок теплопостачальних/теплогенеруючих організацій шляхомвключення значення витрат на фінансування інвестиційних програм у структурідіючого у розрахунковому місяці тарифу. Тобто, норматив перерахування коштів нарахунок постачальника природного газу зі спеціальними обов’язками зменшено навеличину витрат на інвестпрограму. Це захистить гроші на рахунках організаційна виконання інвестиційних програм та має забезпечити сприятливі умови длявиконання у повному обсязі інвестпрограм, зокрема щодо встановлення лічильниківтепла, підготовки до чергового опалювального сезону, впровадженняенергоефективних заходів, модернізації, скорочення енергоспоживання тощо.


Верховна Рада схвалила законопроект про зміни до Держбюджету,якими передбачено спрямування дохідної частини, Зокрема, на програми"теплих кредитів" пропонувалося збільшити бюджет на 100,0 млн грн.


Парламент не дав торпедувати під надуманими приводамизаконопроект «про комерційний облік комунальних послуг. Це означає, що Закон"Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" буденаправлено на підпис Голові Верховної Ради та Президентові України.


Президент України підписав Закони "Про Фонденергоефективності" та «Про енергетичну ефективність будівель». Створеноокрему державну інституцію, яка надаватиме фінансову допомогу ОСББ увпровадженні енергоощадних заходів. "Реформа енергетики займає одне з першихмісць. Ми входили в сумну десятку найенергоємніших країн світу в 2014 році. Цяекономіка приречена на програш, тому далі так продовжуватись не могло. 92% -відсоток, який складав російський газ і російська енергетика в енергетичномубалансі України. Вся влада, яка була до цього, була зацікавлена в найменшійенергоефективності економіки, адже це збільшувало тіньові доходи влади", -зазначив Петро Порошенко.

 

Сектор «Екологія»

Колеги з Мінекології оприлюднили проект розпорядженняКабміну, мета якого - прийняття Національної стратегії управління відходами вУкраїні до 2030 року.


Передбачається, що у Стратегії будуть переглянутііснуючі підходи до процесу поводження з відходами, зокрема стосовно вторинноїсировини.


Так, у Стратегії зазначено: “На кожному етапівиникнення відходів мають завчасно плануватись шляхи та методи багаторазовоговикористання природних ресурсів (рециклізації) і рециклінгу відходів, щоутворюються”. Такий підхід скоротить потреби промисловості в природних ресурсахта запобігатиме утворенню надлишкових відходів.


Термін реалізації Стратегії залежитиме від реалізаціїНаціонального плану управління відходами та складатиметься з короткострокового(2017-2018 роки), середньострокового (2019-2025 роки) та довгострокового(2026-2030 роки).


До кінця 2030 року Стратегія має вирішити питанняповодження з: побутовими відходами; промисловими відходами; будівельнимивідходами; небезпечними відходами; відходами сільського господарства;специфічними відходами (упаковки, електричне та електронне обладнання,накопичувачі енергії та медичні).


Реалізація Стратегії покращить стан довкілля,санітарне та епідемічне благополуччя населення, дозволить залучити інвестиції усферу поводження з відходами та забезпечить відповідність законодавства у ційсфері європейським нормам.

 

Сектор «Інфраструктура»

Відбулосязасідання підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізуефективності управління підприємствами державного сектору економіки КомітетуВерховної Ради України з питань бюджету, який погодив Переліки будівництвадоріг в рамках «Митного експерименту» на загальну суму 7 млрд 343 млн грн. на 1167,3 км доріг загальногокористування та 245 пог. метрів мостовихспоруд у 6-ти областях: Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській,Одеській та Харківській.

Крім цього, з метою забезпечення належних умов дорожньогоруху в зимовий період на перехідному етапі в рамках децентралізації«Укравтодору», у зв’язку з передачею 120 тис. км автодоріг місцевого значеннядо сфери управління облдержадміністрацій, розроблено та надіслано дооблдержадміністрацій Покроковий план дій щодо забезпечення утриманняавтомобільних доріг місцевого значення з 1 січня 2018 року.

 Земельнареформа

У Верховній Радізареєстровано проект закону №6726 від14.07.2017 «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо проведенняземельних торгів онлайн) Законодавці зробиликрок в абсолютно вірному напрямку. Адже земельні торги (в тому числі – йорендними правами) – вагоме джерело наповнення бюджету громад. Тож, збільшенняїх прозорості, збільшення публічності неминуче призведе до росту на конкуренціїв ході торгів. Й, таким чином – до росту ціни.

Стартову річну орендну плату за користуванняземельними ділянками було визначено на рівні 7,26% від нормативної грошовоїоцінки земель або близько 23 105,97 тис. грн. За результатами земельних торгів,розмір орендної плати у середньому по Україні вдалося підвищити до 12,1% віднормативної грошової оцінки (38 472,5 тис. грн). Це спричинить ріст доходіворганів місцевого самоврядування.

Сектор «Адмінтерустрій»

Внесено зміни до деякихрозпоряджень КМУ та актуалізовано перспективні плани формування територійгромад Вінницької, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Черкаської таЧернівецької областей в частині зазначення складу спроможних територіальнихгромад, що сприятиме формуванню спроможних територіальних громад.

 Сектор «Культура»

Галузь культури запевних часів завжди залишалась поза увагою Держави. Враховуючи процесиДецентралізації, було сформовано бачення реформи, результатом якого повинностати наступне: Створення конкуренто – спроможного мистецького ринку із рівнимистартовими умовами для культурних організацій незалежно від форм власності зметою задоволення попиту населення на культурний продукт або послугу за місцемпроживання

Для досягнення даноїмети Міністерство культури України за підтримки проектного офісу секторальноїдецентралізації провело моніторинг стану галузі базового рівня та визначилонизку проблем, що пов’язані із забезпеченням культурних прав громадян. Так улипні місяці розроблено стратегію реформи Децентралізації в галузі культура,яка зараз знаходиться на погодженні. Розроблено три диференційовані моделіНового культурного простору. Погоджено два варіанти розташування новихкультурних просторів: на базі ЦНАПів та в якості окремих одиниць. З метоюкомплексного впровадження реалізації проекту наразі вивчається перспективнакарта розташування ЦНАПів, що розроблено експертною групою проекту EDGE. Такимчином вже у вересні можна буде побачити перспективний план розташування новихкультурних просторів із рекомендаціями щодо устаткування, що допоможезабезпечити підвищення якості обслуговування за місцем проживання.

З метою розширенняможливостей фінансування культурних установ схвалено зміни до постанови КМУ«Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладамикультури, заснованими на державній та комунальній формі власності» в частинірозширення переліку платних послуг. Це сприятиме отриманню додаткових доходівзакладами культури та покращенню їх матеріально-технічного забезпечення тастворенню умов для надання якісних послуг.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи