Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2016 10:43

Держархбудінспекція вважає громадську експертизу протизаконною?

Юрист, аналітик Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення

Нещодавно до ІПЦ "Наше право", де я працюю юристом, звернувся Благодійний фонд «Місцева ініціатива» з Одеси за консультацією.

Нещодавно до ІПЦ "Наше право", де я працюю юристом, звернувся Благодійний фонд «Місцева ініціатива» з Одеси за консультацією.

Ця організація отримала від Державної архітектурно-будівельної інспекції України відмову у проведенні громадської експертизи діяльності Департаменту ДАБІ в Одеській області. При цьому обґрунтування відмови було досить цікавим з правової точки зору.

У листі ДАБІ зазначено, що проводити громадську експертизу діяльності органів виконавчої влади можуть тільки ті організації, у яких у статуті такий вид діяльності занесений окремим рядком, а діяльність здійснюється на території всієї України (скан – див. нижче). Підписав цей лист Драч С.В., заступник Голови Державної архітектурної-будівельної інспекції України.

Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади був затверджений Постановою КМУ № 976 05.11.2008. Згідно Постанові №976, громадська експертиза передбачає проведення будь-якими інститутами громадянського суспільства, громадськими радами оцінки діяльності органів виконавчої влади, ефективності прийняття і виконання ними рішень, підготовку пропозицій щодо розв’язання суспільно значущих проблем для їх врахування органами виконавчої влади у своїй  роботі.

При цьому орган виконавчої влади повинен сприяти інституту  громадянського суспільства у проведенні громадської експертизи.

Чітко перелічені в Постанові і можливі підстави для відмови у проведенні експертизи: коли її предмет та мета суперечать законодавству, коли вони виходять за межі компетенції органу виконавчої влади або коли запит щодо її проведення не містить необхідних відомостей про інститут громадянського суспільства.

Жодної із цих підстав ні Державна архітектурно-будівельна інспекція України, ні Департамент ДАБІ в Одеській області не зазначили. Порядком не передбачено окремих вимог щодо території діяльності, предмету, цілей, завдань, основних форм діяльності інституту громадянського суспільства, які б надавали йому можливість проведення громадської експертизи. 

Тобто відмову БФ "Місцева ініціатива" у сприянні проведенні громадської експертизи слід розглядати, як неправомірну.

Виникає питання, якщо у ДАБІ працюють такі «знавці» права, то що тоді казати про численні факти забудов та передачі прав власності на об’єкти спільного майна, здійснених з порушенням законодавства?

Ответ Киева экспертиза стр.1.jpg
Ответ Киева экспертиза стр.2.jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]