Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2022 11:01

Районні ради в Києві: перемога Кличка, Зеленського чи киян?

Адвокат, юрист-аналітик

Останні події в управлінні Києвом викликають багато питань та непорозуміть. Тож спробуємо з'ясувати реальний стан справ.

03 лютого 2022 року Київрада за поданням мера проголосувала одне з найгучніших рішень за останні роки – про відновлення діяльності рад в районах міста. Тож 30 жовтня цього року мають відбутись перші вибори до цих рад.

Сам мер Києва Віталій Кличко заявив, що кияни вже не розуміють що відбувається з управлінням в столиці.

Тож давайте разом розберемося в тонкощах цього процесу, адже нам ще обирати нових депутатів до нових районних рад.

ЯК УПРАВЛЯЄТЬСЯ КИЇВ НАРАЗІ?

Сьогодні система управління столицею схожа на такого собі двоглавого дракона.

З однієї сторони є мер та Київрада, а з іншого – Київська міська державна адміністрація (КМДА) та районні державні адміністрації, які підзвітні та підконтрольні Уряду і Президенту. Їх керівників також призначає Президент за поданням Уряду.

Відтак, Київрада, на відміну, від місцевих рад міст – обласних центрів (Дніпро, Харків, Львів тощо) не має своїх виконавчих органів, завданням яких є виконання рішень ради та фактичне розпорядження коштами бюджету Києва.

Така система стала можлива через хитрість розробників законодавства про столицю, які під приводом якоїсь особливості управління Києвом заклали модель постійного протистояння. Мета проста – мати важелі впливу на ті рішення, які приймаються Київрадою.

Наприклад, чиновники КМДА мають всі можливості або не виконувати рішення Київради, або ж ухилятись від їх виконання шляхом затягування часу та придумуючи купу аргументів "чому ні".  

ЯКА МОТИВАЦІЯ СТВОРЕННЯ РАЙОННИХ РАД?

У публічному полі озвучено принаймні дві основні позиції.

Перша з них полягає в необхідності наближення чиновників та депутатів до киян. Діяльність таких депутатів дозволить зменшити відстань між мешканцями столиці та суб'єктами прийняття рішень, оскільки депутати в своїх районах зможуть ефективно та швидко вирішувати питання конкретного району в місті.

Друга – більш політична та цинічна. Оскільки між мером Києва Віталієм Кличком та Президентом Володимиром Зеленським ще з 2019 року існує конфлікт за перерозподіл сфери впливу на процеси в столиці та на розподіл і витрачання коштів киян, то наразі ми всі спостерігаємо політичну відповідь мера на ігнорування його позиції Урядом щодо звільнення та призначення нових голів районних державних адміністрацій.

Вбачається, що правда десь посередині.

Проте, політичне шоу, яке було влаштоване на засіданні Київради, зокрема, народним депутатом Миколою Тищенком, вже таки дозволяє припустити, що Президенту надважливо контролювати справи в столиці. Можливо, все ж таки найбільший бюджет серед усіх міст України спокушає.

ЧИ ДІЙСНО РАЙОННІ РАДИ ЗАПРАЦЮЮТЬ?

Питання досить неоднозначне, оскільки політична гра може зламати цю конструкцію принаймні у двох випадках.

Перший – представники Президента подадуть позов про скасування цього рішення до Окружного адміністративного суду міста Києва, який на час розгляду справи зупинить виконання рішення про обрання районних рад. З досвіду, такий розгляд може тривати абсолютно необмежений час. А враховуючи лояльність  останнім часом суддів цього суду до Офісу Президента, то сценарій вбачається абсолютно реалістичним.

Другий варіант полягає в існуванні реального (не-)бажання мера Києва поділитися владою з районними радами. До речі, у рішенні про створення районних рад Києврада так і не визначила чим саме ці ради будуть займатись та які повноваження матимуть. Це виглядає дещо абсурдно, оскільки схоже на те, як купити авто, не розуміючи ані технічних характеристик, ані потенційних можливостей, та ще й поїхати на ньому на перегони.

Відтак, цю компетенцію можливо визначати нескінченно, а в цей час фактичні повноваження будуть здійснювати підрозділи КМДА, де керівником поки ще є мер.

На цьому недоліку також наголошувалось у висновку антикорупційної експертизи Інституту законодавчих ідей, проте через політичний накал на це ніхто не звернув уваги.

ТО ХТО Ж ВСЕ ТАКИ ВИГРАВ?

Поки бій не завершено, це однозначно.

Але політичний раунд точно виграв мер Києва Віталій Кличко, нейтралізувавши на певний час Президента Володимира Зеленського.

Проте, кияни зможуть отримати перемогу лише в тому випадку, коли в найкоротші строки будуть визначені повноваження районних рад. І такі повноваження мають бути максимальними, звичайно, якщо мер дійсно бажає спростити киянам доступ до депутатів та пришвидшити вирішення питання розвитку районів.

Поки ж сподіваємося дуже скоро зрозуміти повноваження районних рад та визначити остаточного переможця в цьому протистоянні.

Дуже хотілося б, щоби в цьому раунді перемогли кияни!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]