Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.12.2021 14:46

План розвитку наших міст: скільки, хто і кому?

Адвокат, юрист-аналітик

Анаолізуємо корупційні складові регіональної влади

Про що ми?

На центральному рівні державна політика регіонального розвитку реалізується шляхом розроблення та затвердження державних програм (стратегій); на рівні місцевих органів виконавчої влади (обласні та районні місцеві державні адміністрації) – з використанням інструментів програм регіонального розвитку, а от на рівні органів місцевого самоврядування – шляхом розроблення, прийняття та реалізації місцевих цільових програм, які формуються з урахуванням специфіки розвитку регіону та з урахуванням загальнодержавних пріоритетів розвитку регіонів. 

У чому проблема?

З огляду на важливість здійснення результативної регіональної політики особливої уваги потребує процес її оцінювання - процес, який може бути просто хаосом, а не планом дій.

У найнижчої ланки управління регіональним розвитком (місцевого самоврядування) існують суттєві проблеми з проведенням внутрішнього оцінювання результативності програм, що стало фактично вперше відомим завдяки діяльності громадськості – аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей".

Центром системно здійснюється громадська антикорупційна експертиза проєктів рішень органів місцевого самоврядування, до яких належать і місцеві цільові програми.

Практикою антикорупційного аналізу проєктів рішень Львівської міської ради, наприклад, вдалося встановити, що міські цільові програми, що розробляються на підставі відповідних регіональних, не містять ані очікуваних фінансових ресурсів задля реалізації запланованих заходів, ані вимірюваних і чітких показників результативності таких програм.

Яскравим прикладом цього може слугувати ухвала Львівської міської ради від 16 вересня 2021 року № 1251, якою, попри зауваження аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей", запроваджено фінансову підтримку конференц-індустрії міста без можливості в подальшому оцінити результативність заходів програми, оскільки останні є неконкретизованими та невимірюваними.

До прикладу, пунктом 6 міської цільової програми "Очікувані результати реалізації програми" передбачено, що виконання її заходів сприятиме:

- Зростанню кількості проведених національних та міжнародних заходів ділової гостинності у м. Львові.

-  Поліпшенню якості проведення заходів конференц-індустрії у  м. Львові.

-  Промоції м. Львова на національному ринку конференц-індустрії.

- Допомозі конференц-індустрії у період дії карантину, що запроваджений внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

- Проведенню національних заходів конференц-індустрії у різних містах України.

Ну як при відсутності передбачуваних показників можливо оцінити вплив програми, яка має за мету покращення життя кожного з нас? 

Що має бути?

Тож на даному етапі результати антикорупційної експертизи проєктів органів місцевого самоврядування можуть слугувати як суттєва поміч при формуванні своїх висновків як профільними громадськими і науковими організаціями, так і органами центральної виконавчої влади. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]