Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2022 19:38

Благодійні внески на особисту карточку волонтера – done

Практикуюча юристка, громадська діячка

Про те, що ми всі робимо, - кидаємо кошти на особисті карточки волонтерів. Чи не підставляємо ми їх цим?

Війна вносить свої корективи у всі галузі життя.

Часто у хороших людей нема часу та можливості для оформлення купи паперів.

І ось відкриваємо соціальні мережі, і кожен другий пост волонтера “збираємо кошти на...” і вказана особиста банківська карточка.

І добре, якщо це в інтересах ЗСУ, а часто це в інтересах інших фізичних осіб — внутрішньо переміщених осіб тощо.

А чи можна так робити?

Давайте розглянемо детально.

Стаття 165 Податкового кодексу України “Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу” вказує наступне:

165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

165.1.54. сума (вартість) благодійної допомоги:

а) виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь:...

б) отриманої благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпункті "а" цього підпункту ...”

Благодійник - дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності. Благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара. (ст. 1 ЗУ “Про благодійну діяльність та благодійні організації”)

1. ДЛЯ ЧОГО РОЗБИТТЯ НА ОТРИМАНУ ТА ВИПЛАЧЕНУ ДОПОМОГУ?

Якщо забути про реалії нашого життя,  ґрунтуватись на логіці податкового права, то у випадку збору благодійних внесків фізичними особами в інтересах фізичних осіб може виникати ризик подвійне оподаткування.

Перше — податок на дохід фізичної особи, що збирає кошти. ОТРИМАНІ КОШТИ. Для порівняння на цьому етапі точно не виникає оподаткування у неприбуткових організацій (громадських, благодійних, релігійних організацій за наявності статусу неприбутковості) у випадку збору благодійної допомоги.

Другий — податок на дохід фізичної особи, якій цю допомогу передають. ВИПЛАЧЕНІ КОШТИ. Для порівняння на цьому етапі точно не виникає оподаткування, якщо передаємо ЗСУ.

Тому таке розділення на підпункти А та Б — правильне та логічне.

2. ЩО ТО ЗА РЕЄСТР ТАКИЙ?

Реєстра волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації” на даний момент не існує.

Тобто формально виконати умови вищевказаних підпунктів ПКУ неможливо!

Якщо комусь Ви, як волонтер, станете поперед горла, то на Вас будуть скаржитись саме по формальній вимозі закону — “букві закону”.

Спробуємо поборотись “за ідею” з “буквою закону”.

Є інший реєстр, який має назву “Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС)”, що затверджений Наказом Мінфіну 30.10.2014 № 1089.

“Цим Порядком встановлюється механізм включення волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС) “

Тут є два нюанси:

1) встановлені межі здійснення благодійної допомоги, що має надаватись волонтерами, - тільки Донецька та Луганська області.

Цю тезу підтверджує роз'яснення надане Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області від 15.03.2022 року (з того часу зміни не були внесені у наказ).

2) встановлені часовий проміжок — під час проведення ООС.

Цю тезу підтверджує пункт 3.3 Розділу 3 Наказу від 30.10.2014 № 1089: “Виключення волонтера АТО та/або ООС з Реєстру може бути здійснене за рішенням органу ДПС за основним місцем обліку волонтера АТО та/або ООС, у разі: закінчення календарного року, що настає за роком завершення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС)”

Дивимось, коли закінчилось ООС.

Вікіпедія дає таке визначення: “Операція Об'єднаних сил (ООС, англ. Joint Forces Operation) — комплекс військових і спеціальних організаційно-правових заходів українських силових структур 30 квітня 2018 — 24 лютого 2022 року” (неофіційний ресурс, але наочно).

Закон України, на підставі якого діяла ООС, - “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” втратив чинність 07.05.2022.

Таким чином, якщо ми у суді таки докажемо, що це один і той самий реєстр (а хто взагалі знає, який буде інший новий реєстр, може це буде інший сервер), то виникають труднощі, які нам буде складно подолати при аргументації своєї правової позиції:

1. терміни ООС, що вже сплинули,

2. обмежена територія, на якій можна надавати цю допомогу.

Після пояснення, звичайно, з'являються такі тези: “А ЧОМУ ОСЬ ВІДОМИЙ ВОЛОНТЕР ТАКЕ РОБИТЬ, ВСЯ КРАЇНА БАЧИТЬ, І НІЧО ЙОМУ?”

"Летить літак. Пасажири тварини. Вовк, папуга та інші.

Папуга знущається з стюардеси.

Вовк подумав, а чому йому таке не можна. І почав також.

Літак падає. Стюардеса роздає парашути.

Вовку та папузі не дає, бо образили її.

Папуга відкрив крила та полетів. А вовк розбився.

Мораль: не дивись на інших, бо у них може бути крила, думай за те, щоб самому не потрапити у халепу."

Думаю, що наші законодавці просто забули внести зміни у відповідний Наказ Мінфіну.

Тому краще не дивитись, як хтось щось робить, а штовхати посадових осіб вносити відповідні зміни.

З повагою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]