Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2022 17:30

Проблему зовнішнього боргу потрібно кардинально вирішувати, а не відтермінувати

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Нарешті уряд зрозумів необхідність вирішення проблеми зовнішніх боргів України під час війни. А чи не пізно?

Проблему зовнішнього боргу потрібно кардинально вирішувати, а не відтермінувати

Нарешті уряд зрозумів необхідність вирішення проблеми зовнішніх боргів України під час війни. А чи не пізно?

Вчора, 19 липня, Кабінет міністрів  прийняв рішення, яким ініціює відстрочку платежів по єврооблігаціях України. У відповідній постанові уряду передбачено погодити з держателями облігацій відстрочку платежів за єврооблігаціями на наступні 24 місяці - тобто до липня 2024 року.

У зв’язку із цим у мене до уряду є два головних запитання. Чому тільки зараз? І чому це стосується лише частини боргів?

Отже, по-перше, чому таке рішення приймається тільки зараз? Адже подібні пропозиції та заклики до уряду лунають вже давно.

Зокрема, більше місяця тому, я, як народний депутат України, разом із Дмитром Разумковим та іншими колегами-народними депутатами, зареєструвала в парламенті відповідний проект постанови Верховної Ради України. В цьому документі ми запропонували звернутись до Президента України Володимира Зеленського та до Кабінету міністрів України із пропозицією негайно провести переговори із усіма закордонними партнерами-кредиторами України щодо списання та перегляду всього державного та гарантованого державою зовнішнього боргу України. Адже повномасштабна війна, яку веде зараз України, є типовим форс-мажором – непередбачуваною обставиною. А це дозволяє відмовитись від зобов’язань, укладених у мирний час, за зовсім інших обставин.

Якби Верховна Рада та уряд оперативно відреагували на нашу пропозицію, переговори із зовнішніми кредиторами вже були б проведені і Україна вже могла б не сплачувати по зовнішнім боргам.

По-друге, чому таке рішення стосується лише частини зовнішнього державного боргу? Адже, крім єврооблігацій існують і інші види зовнішніх боргів (кредити МВФ, окремих держав тощо), із якими теж необхідно вирішувати проблему. І з цими іншими видами зовнішніх боргів в нинішній, надскладній для України ситуація, мова має йти не про відстрочку платежів, а саме про перегляд та списання зовнішнього боргу України. Як це і було запропоновано мною разом із колегами у відповідному проекті постанови. Адже відстрочка передбачає лише відтермінування проблеми, а не її вирішення. А Україна потребує саме вирішення проблеми зовнішнього боргу.

Причина прийняття рішень щодо зовнішнього державного боргу України зрозуміла – нестача грошей у державному бюджеті через війну і всі обставини, пов'язані із нею.

Але в умовах сповзання нашої економіки до катастрофи (через війну та її наслідки) необхідно діяти швидко та рішуче, а не обмежуватись половинчастими тимчасовими рішеннями, які, до того ж, приймаються із великим запізненням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]