Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2022 21:00

Потрібно негайно списати всі зовнішні борги України

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Термінове списання зовнішніх боргів України наблизить нашу перемогу і збереже багато людських життів

Вже більше трьох місяців, як Україна та її народ героїчно борються з цинічним повномасштабним вторгненням Російської Федерації.

Кожного дня наша країна зазнає величезних втрат – гинуть люди, руйнуються будинки, підприємства, знищується інфраструктура.

Економічні втрати нашої держави, пов'язані з руйнуванням інфраструктури та втратою економічного потенціалу, становлять до 4 млрд доларів США на день. На один день! А скільки таких днів вже минуло і скільки ще буде! Загальні втрати економіки Україні від війни, за попередніми розрахунками нашого уряду, значно перевищують величезну  суму –1 трильйон дол. США.

В той же час Україна продовжує сплачувати свої зовнішні борги по угодах, укладених ще до війни. Щомісяця на платежі, пов'язані із обслуговуванням державного зовнішнього боргу, витрачаються величезні кошти із державного бюджету. Ті самі кошти, яких так не вистачає на термінові негайні потреби, від яких залежить оборона України та життя мільйонів громадян України.

За даними, які офіційно оприлюднені міністерством фінансів України, державний та гарантований державою зовнішній борг складає 1 662,69 млрд грн,  або 56,83 млрд дол. США.

І в лютому, і в березні, у розпал бойових дій, коли ворог стояв під самим Києвом, уряд продовжував відправляти державні кошти за кордон для сплати зовнішніх кредитів. А до кінця цього року наша держава має виплатити ще 102 млрд. грн. зовнішнього боргу. Для порівняння: це більше, ніж весь бюджет міністерства оборони України за відповідний період минулого року, тобто на всю українську армію! 

Замість того, щоб спрямувати гроші на оборону країни, на соціальне забезпечення і підтримку десятків мільйонів постраждалих від війни українців та інші нагальні потреби, ми продовжувати витрачати кошти на виплату зовнішнього боргу. В умовах кривавої та руйнівної війни це є вкрай хибним та аморальним кроком. По суті, це – фінансове мародерство.

Тому я, як народний депутат України, разом із Дмитром Разумковим та іншими колегами-народними депутатами,  зареєструвала в парламенті відповідний проект постанови Верховної Ради України. В цьому документі ми пропонуємо звернутись до Президента України Володимира Зеленського та до Кабінету міністрів України із пропозицією негайно провести переговори із усіма закордонними партнерами-кредиторами України щодо списання та перегляду всього державного та гарантованого державою зовнішнього боргу України. Адже повномасштабна війна, яку веде зараз України, є типовим форс-мажором – непередбачуваною обставиною. А це дозволяє відмовитись від зобов’язань, укладених у мирний час, за зовсім інших обставин.

Тим більше, що захищаючи зараз Україну, ми захищаємо також і наших західних партнерів, всю Європу.

Зараз необхідно зробити все можливе задля підтримки фінансового сектору держави та стабілізації економіки. Це дозволить акумулювати необхідні кошти для забезпечення армії і досягнення якнайшвидшої перемоги у війні.

Термінове списання зовнішніх боргів України наблизить нашу перемогу і збереже багато людських життів. Дуже сподіваюсь, що мої колеги якнайшвидше розглянуть цю ініціативу і підтримають її. Це потрібно робити негайно!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]