Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2023 18:31

ReX стратегії та створення нових економічних можливостей для підприємств

Керівник Громадської організації "Confashion school"

В статті розглядається Фреймворк R9, який допомагає компаніям зменшити негативний вплив на довколишнє середовище та побудувати діяльність у відповідності до концепції циркулярної економіки.

Коли ми бачимо щось багатогранне в перший раз, ми волею-неволею ставимося до цього, як до чогось складного. Для того, щоб знизити рівень складності інформації та знати, як себе поводити з нею, ми можемо звернутись до фреймворку. Продовжуючи тему циркулярної економіки у цьому матеріалі я хочу познайомити читача з фреймворком R9.

Фреймворк R9 розроблений для практичної реалізації концепції циркулярної економіки у реальних промислових випадках. Він дозволяє створювати різноманітні комбінації застосування, які називаються ReX стратегіями.

Фреймворк R9 містить 10 різних стратегій, починаючи від R0 — відмова (найбільш циклічна), до R9 — відновлення (найменш циклічна). Не дивлячись на різні ступені циклічності кожної з R, будь яка з них буде дійсною у загальному контексті циркулярної економіки, навіть найменш циклічна, доки вони застосовуються розумно. Найпримітивнішим прикладом є ставлення до муніципальних відходів де рекуперація енергії зі спалювання буде кращим варіантом, а ніж їх захоронення на звалищах.

Кожну з R можна віднести в одну з трьох категорій, які відповідають за найбільш оптимальне призначення.

Перша категорія — Розумне виготовлення та використання продукту

R0 Refuse — Відмова.

Зробіть продукт зайвим, відмовившись від його функції або запропонувавши ту саму функцію з радикально іншим продуктом.

R1 Rethink — Переосмислення.

Зробіть використання продукту більш інтенсивним, наприклад, шляхом обміну продуктами або виведення на ринок багатофункціональних продуктів.

R2 Reduce — Зменшення.

Підвищте ефективність виробництва або використання продукту, споживаючи менше природних ресурсів і матеріалів.

Циркулярну економіку також важливо розглядати комплексно з точки зору біологічного та технологічного матеріалу. Біологічні матеріали (природні ресурси) мають бути зацикленими, тобто безпечно повернуті у біосферу. Технологічні продукти промислової діяльності мають бути розумно використані на кожному з етапів виробництва, вжитку, а також правильно повторно використані чи утилізовані вкінці свого життєвого циклу. Так як мета циркулярної економіки полягає у створенні регенеративної та сталої економічної системи, ми маємо приділяти увагу мінімізації відходів, зберігати природні ресурси та розумно знижувати вартість продуктів і матеріалів.

Друга категорія — Продовження життєвого циклу продукту та його складових

R3 Re-Use — Повторне використання.

Повторне використання іншим споживачем викинутого продукту, який все ще перебуває в хорошому стані та виконує свою початкову функцію.

R4 Repair — Ремонт.

Ремонт і технічне обслуговування несправного продукту, щоб його можна було використовувати за його оригінальною функцією.

R5 Refurbish — Відновлення

Відновіть старий продукт і оновіть його.

R6 Remanufacture — Перевиготовлення.

Використовуйте частини викинутого продукту в новому продукті з тією ж функцією.

R7 Repurpose — Перепрофілювання.

Використовуйте викинутий продукт або його частини в новому продукті з іншим призначенням.

Третя категорія — Функціональне та корисне застосування матеріалів

R8 Recycle — Переробка.

Обробляйте матеріали для отримання за можливості такої ж або нижчої якості.

R9 Recover — Оновлення

Спалювання матеріалів з рекуперацією енергії.




Комбінуй, експериментуй, впроваджуй


Приклад ReX стратегії для компанії по виготовленню оргтехніки 

І Стратегія: Переосмислити + Відремонтувати + Відновити

Rethink / Переосмислення

Переосмисліть дизайн і функції виготовленого вами продукту, враховуючи, як його можна оптимізувати для ефективного використання ресурсів та зробити більш стійким протягом усього його життєвого циклу.

Refurbish / Оновлення

Оновіть компоненти, щоб вони відповідали новому дизайну і продовжили термін служби системи (обладнання).

Recover / Відновлення

Переробіть матеріали із застарілих систем (обладнання до редизайну) на сировину для виробництва нових компонентів, мінімізуючи потребу в первинній сировині.

ІІ Стратегія: Переробка + Перепрофілювання

Recycle / Переробка 

Розбирайте нефункціональні після вживання системи (обладнання) та переробляйте їх матеріали для  створення нових компонентів, щоб зменшити кількість відходів і сприяти економіці замкнутого циклу.

Repurpose / Перепрофілювання

Використовуйте компоненти, врятовані від процесів переробки, і творчо перепрофільовувати їх для інших компонентів системи (обладнання).

Важливо зазначити, що різниця між короткостроковими та довгостроковими цілями може відрізнятися залежно від складності системи ReX, наявних ресурсів, конкретних цілей підприємства та загального графіка впровадження стійких стратегій. Добре збалансований підхід може передбачати поєднання як короткострокових, так і довгострокових стратегій для задоволення нагальних потреб, одночасно закладаючи основу для сталого розвитку протягом тривалого часу.

Циркулярна економіка сприяє розвитку інновацій і підвищенню стійкості до дефіциту ресурсів, нестабільності цін і збоїв у ланцюгах поставок. Завдяки відокремленню економічного росту від споживання обмежених природних ресурсів ми досягаємо «замкнутості», яка не лишає, а навпаки створює більше можливостей для створення робочих місць, тобто створює нові як соціальні, так і економічні можливості відкриваючи перед людьми нові можливості. Виходячи з цього, можна сказати, що сталий розвиток з циркулярною економікою в своїй основі безпосередньо пов'язаний з креативністю. Більш того, ця концепція взиває до креативності у всіх сферах нашої життєдіяльності починаючи з ідей, розвиваючи їх у бізнес-моделях, продовжуючи у виробничих процесах не забуваючи про креативність як у варіантах переробки так і утилізації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]