Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2023 16:58

Відповідальні лідери формують відповідальні організації

Керівник Громадської організації "Confashion school"

Тема сталого розвитку відірвана від конкретних країн, спільнот і кожної людини, поки ми не почнемо ставитися до себе, як до відповідальних лідерів.

У попередній статті було розглянуто проблему негнучких, повільних реакцій з боку лідерів ринку на існуючі виклики. У цьому матеріалі хочу запропонувати рішення через морально-етичну основу кожної людини.

Photo by Valery Likhman

Фото: Валерія Ліхман

Взаємні вигоди

До чого в суспільстві можуть прагнути компанії-гіганти? 

Стати “Відповідальною організацією”, дане визначення має на увазі будь-який вид організації (комерційне підприємство, некомерційна організація або державна установа), яка віддана відповідальним практикам та принципам, функціонує соціально та екологічно свідомим чином, дотримуючись стійких методів та етичних стандартів, несе відповідальність та виконує свої зобов'язання перед усіма зацікавленими сторонами, і навіть прагне вплинути на них. Зацікавленими сторонами можуть бути: співробітники, клієнти, постачальники, локальні спільноти, довкілля тощо. З цього визначення ми розуміємо, що місія кожної організації повинна мати широкий позитивний спектр впливу, а у стратегії та статуті мають бути прописані конкретні кроки щодо взаємодії компанії із зацікавленими сторонами. Але є ще щось, що передуватиме відповідальності вбудованої в ДНК організації – це “відповідальні лідери”. Кожну систему формує навколо себе ядро, її лідер чи група діячів (керівників). «Відповідальне лідерство» — це практика управління організацією, що враховує ширший вплив наслідків дій та прийнятих рішень. Вони повинні бути засновані на етичному виборі з урахуванням благополуччя всіх зацікавлених сторін і покликані навіть у мінімальних проявах запускати ланцюжок позитивного впливу на вирішення соціальних та екологічних проблем. Дії відповідальних лідерів засновані на чесності, прозорості та підзвітності (відповідальності перед іншими) вони виключають миттєві  вигоди, підкоряючись довгостроковим інтересам організації, благополуччю соціуму та навколишнього середовища. Тому організації, в яких управління відбувається руками відповідальних менеджерів та управлінців вищої ланки, прагнуть врівноважити економічні, соціальні та екологічні цілі, а також просувати інклюзивність, прозорість, справедливість та стійкі методи досягнення поставлених цілей.

Якщо коротко резюмувати, “Відповідальні організації прагнуть створити довгострокову цінність, мінімізуючи всі можливі негативні наслідки своєї діяльності, працюючи над створенням стійкого та справедливого майбутнього. Відповідальні організації надають пріоритет корпоративній соціальній відповідальності (КСВ) та принципам сталого розвитку.

Чесний, справедливий і порядний (відповідальний) лідер ставиться до управління організацією, як до системи контролю, що дозволяє досягати цілей, дотримуючись етичних принципів, нормативних вимог і гарантуючи підзвітність.

Баланс та структура

В успішного бізнесу, як і в будь-якої іншої діяльності людини є свій секрет  методологія та структура, своєрідний рецепт, у якому дотримуючись правильних пропорцій та черговості кроків досягається бажаний результат. В той же час ведення бізнесу дещо складніше, ніж приготування страв у кулінарному мистецтві, оскільки в процесі діяльності може виникнути безліч нових для менеджменту та співробітників ситуацій, які навіть через досвід складно було б передбачити. У всьому, де є життя, існує ефект несподіванки, неочікуваних викликів, які вимагають зібраності лідерів у своїй реакції на відповідь. Щоб витримати цю зібраність і сфокусованість, важливо враховувати баланс і тримати в голові бачення структури управління організацією.

До структури ефективного управління можна віднести:

Ясність цілей організації (конкретика у їх постановці)

Чітке бачення та стратегія

Вибір показників ефективності

Виправданий та логічний розподіл ресурсів та очікувань

Сильне лідерство  склад та розподіл ролей усередині організації (рада та члени правління, менеджмент тощо)

Вимірювання корпоративної ефективності

Ясність у питаннях фондів та залучення акціонерів

Складання звітів, нагляд та прозорість

Говорячи про баланс в ефективному управлінні організацією ми маємо на увазі коректну взаємодію із зацікавленими сторонами, розуміння їхніх очікувань, потреб та побоювань. У дотриманні рівноваги буде актуальна концепція Джона Елкінгтона TBL (triple bottom line) згідно з якою, компанії повинні піклуватися про екологічні (Планета) та соціальні (Люди) аспекти так само, як вони піклуються про доходи (Прибуток). Новаторська ідея цього підходу виміру ефективності діяльності корпорацій свого часу (1994 рік) полягала в тому, що організації можуть заробляти гроші і водночас покращувати життя людей, не завдаючи шкоди планеті.

Дотримання цієї концепції сприяє рівноцінному лобіюванню інтересів різних груп зацікавлених сторін. Корпоративна соціальна відповідальність стала частиною корпоративної стратегії в одновимірних (односпрямованих) корпораціях, наприклад, сфокусованих виключно на прибутках та експансії ринку. За допомогою КСВ компанії хочуть продемонструвати, що вони трансформують свій бізнес від підходу з єдиною метою (фінансова вигода) до підходу з потрійним результатом (Планета-Люди-Прибуток). Щоб дана концепція була істинно прийнятою та вбудованою в Корпоративну соціальну відповідальність організації, а не виступала як маркетинговий інструмент, де лише для відбілювання власної репутації дотримуються правила та положення, запропоновані компанією, ключовою буде відповідальність організацій, яка спирається на відповідальність лідерів.

Таким чином, можна сказати, що в усьому важлива фундаментальність та основа, яку в людині складають її морально-етичні та загальнолюдські цінності. Наші моральні орієнтири формують у нас відповідальність перед собою та перед іншими, дозволяючи діяти чесно та відкрито. Організації, частиною яких є лідерський склад, що враховує баланс екологічних та соціальних аспектів при отриманні прибутку та здатний досягати всебічної ефективності та гармонії між усіма зацікавленими сторонами, без сумніву досягнуть успіху та залишатимуться лідерами у довгостроковій перспективі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]