Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2021 18:03

Чи варто бізнесу остерігатись прийняття законопроекту №5004

Адвокат

На сайті Верховної Ради України розміщено законопроект, яким передбачається внести зміни до Кодексу законів про працю України.

Суть змін полягає в чіткому визначенні поняття трудових відносин, ознак їх наявності та посилення захисту працівників.

Зазначений законопроект розроблено Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в рамках трудової реформи, якою передбачається лібералізація трудового законодавства та приведення його у відповідність до європейського законодавства

Які основні зміни передбачаються

Основою законопроекту є чітке визначення поняття трудових відносин та презумпція ознак за яких робота має визнаватися такою, що виконана в межах трудових відносин.  

Сторони зобов’язані укласти трудовий договір, а працівник має бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема, відпустками, лікарняними, наявністю гарантій та компенсацій щодо збереження місця роботи, за наявності щонайменше трьох з таких ознак:

• виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;

• здійснення регулювання процесу праці, що носить постійний характер та не передбачає встановлення особі конкретного визначеного результату за певний період;

• виконання роботи на визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;

• організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;

• систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;

• встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;

• відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

Крім того, документом врегульовано правонаступництво у трудових відносинах та процедура попередження працівників про відповідні зміни,  що безумовно зробить прозорішим процес передачі бізнесу або організації новому власнику та посилить правовий захист працівників від незаконного звільнення.

Вплив на суспільство, співпрацю та бізнес

Ні для кого не секрет, що значна категорія населення, не зацікавлена в офіційному працевлаштуванні, що обумовлюється бажанням ухилитись від виконання певних обов'язків або отримати державну соціальну допомогу.

Основна мета прийняття закону полягає в тому, щоб мінімізувати такі явища, сприяти зменшенню незадекларованої праці в Україні, легалізувати заробітну плату та посилити захист працівників від незаконного звільнення або не виплати заробітної плати.

В цілому для суспільства внаслідок прийняття законопроекту прогнозуються позитивні зміни, оскільки легалізація трудових відносин забезпечуватиме стабільне надходження коштів до бюджету та соціальних фондів шляхом сплати податків за використання найманої праці. У зв'язку з цим відбуватиметься економічне зростання, яке сприятиме забезпеченню соціальних потреб громадян України.

Проте, бізнесу варто готуватись до дещо непередбачуваних змін, оскільки протягом трьох місяців з дня, наступного за днем опублікування Закону сторони повинні будуть переглянути свої договірні відносини незалежно від їх назви та виду на предмет наявності ознак трудових відносин та необхідності укладення трудового договору.

На сьогоднішній день, низка компаній отримує від фізичних осіб та фізичних осіб- підприємців певні послуги на підставі договорів цивільно-правового характеру, що влаштовує обидві сторони. Проте після прийняття законопроекту в їх співпраці будуть вбачатися ознаки саме трудових відносин, відповідно виникне необхідність переведення ФОП в статус найманих працівників, до чого не готові як ФОП так і компанії. 

Ймовірні ризики

Розробники очевидно не врахували, що не всі ФОП виявлять бажання загнати себе в рамки найманих працівників, як і не всі компанії мають змогу розширяти свій штат до більших масштабів, оскільки для цього потрібно здійснювати додаткові організаційні заходи, зокрема, змінювати внутрішню структуру.

Очевидно, що прийняття законопроекту призведе до певного невдоволення та низки судових справ, проте це нормальна практика, що дозволяє перевіряти ефективність Закону і коригувати його норми в майбутньому, тому будемо сподіватись, що позитивний вплив прийнятого законопроекту все таки переважить його негативні наслідки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]