Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2024 02:34

Звільнення з військової служби: постійний догляд за одним із своїх батьків, тощо

Адвокат, доктор юридичних наук

Хто захистить тих, хто ризикуючи своїм життям захищає нас на передовій?

Шановні військовослужбовці ЗСУ та інших збройних формувань, у яких є законні підстави для звільнення з військової служби необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини, чи інших членів вашої родини, які потребують стороннього догляду.

Відповідно до п.3 ч.12 ст.26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

  • необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю I або II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого та другого ступенів споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

Для визначення першого та другого ступеня споріднення у даному випадку можуть бути застосовними положення п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 розд.14 Податкового кодексу України, а саме:

  • членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені;
  • до членів сім’ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже, звільнитись з військової служби під час воєнного стану Ви можете через необхідність постійного догляду за батьками, чоловіком або дружиною, дітьми такої особи, в тому числі усиновленими, братами та сестрами, бабою та дідом з боку матері і з боку батька, онуками.

При цьому у Вас є право вибору який саме документ на підтвердження необхідності постійного догляду подавати – або довідку (висновок) ЛКК або висновок МСЕК.

Щодо підтвердження відсутності інших членів родини, які можуть здійснювати постійний догляд звертаю Вашу увагу на наступне:

Коли на підтвердження, що інших членів,  які можуть здійснювати догляд не існує, що Ви є єдиним хто може здійснювати постійний догляд, від Вас почнуть вимагати надати довідку або витяг РАЦС з Державного реєстру актів цивільного стану громадян і почнуть наголошувати, що це єдиний орган,  який уповноважений видавати такі підтвердження, зверніть увагу на лист роз’яснення Міністерства юстиції України від 25.08.2023  № 112984/19.3.2/11-23 «Щодо видачі витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Цим листом Міністерство юстиції України , зокрема, і для ТЦК та СП роз’яснило, що такі витяги не видаються та як таких довідок і витягів не існує.

Крім того, звертаю Вашу увагу на одне із судових рішень яке набрало законної сили, а саме рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 11.09.2023 у справі № 600/5410/23-а, де суд чітко зазначив, що обов’язок доказування та з’ясовування що інших родичів які можуть здійснювати постійний догляд не існує, покладено на ТЦК та СП.

У нашому випадку на військову частину, а не на Вас.

Для звільнення з військової служби по догляду Ви подаєте рапорт, до якого додаєте копії паспортів, РНОКПП, свідоцтв про народження, шлюб та будь – яких інших документів які можуть підтвердити ступінь вашого рідства, копію довідки (висновку) ЛКК або МСЕК, зазначаєте в рапорті що інших родичів не має і подаєте до військової частини.

Строк розгляду рапорту про звільнення становить не більше ніж 30 діб. Якщо військова частина зволікає з розглядом Вашого рапорту, позов до суду із зобов’язанням розглянути рапорт і встановлення судового контролю за рішенням суду.

У разі, якщо відмовляють в задоволенні Вашого рапорту позов до суду із зобов’язанням звільнити з військової служби.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи