Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2024 14:04

Чи має повноваження Рада адвокатів України роз’яснювати закон?

Адвокат, доктор юридичних наук

Рада адвокатів України не має права роз'яснювати і тлумачити закон, не має права приймати рішення, які розширюють і змінюють вимоги закону.

Чи має повноваження Рада адвокатів України (надалі, РАУ) розяснювати закон?

По-перше:  Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не передбачено повноважень РАУ роз’яснювати положення як Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» так і будь-якого іншого закону України чи іншого акту законодавства.

Як не передбачено і самим положенням про РАУ.

Крім того, тлумачення законодавства належить до повноважень судів першої, апеляційної та касаційної інстанції, які мають статус юридичної особи, і Код виду економічної діяльності 84.23 який включає в себе, зокрема, винесення судових рішень і тлумачення законодавства.

В розумінні чинного законодавства, зокрема, за змістом чисельних рішень та висновків КСУ актами законодавства є закони, постанови, рішення, укази, накази, розпорядження тощо.

Тобто, у розумінні наведеного тлумачення законодавства незалежно від назви акту законодавства чи його юридичної сили, належить до повноважень судів першої, апеляційної та касаційної інстанції.

Зокрема, тлумачення законодавства, включно із будь-яким законом має на меті пояснення, трактування чого-небудь тощо, тобто має на меті і роз’яснення яким чином застосовується той чи інший закон яке здійснюється у мотивувальній частині будь – якого судового рішення.

Зокрема, у розумінні Закону України «Про судоустрій та судоустрій і статус суддів» роз’яснення щодо застосування певної норми права, зокрема, шляхом тлумачення того чи іншого закону, чи іншого акту законодавства здійснює Верховний Суд, Велика Палата Верховного Суду, Пленум Верховного Суду у своїх постановах, які підлягають обов’язковому врахуванню усіма суб’єктами владних повноважень (органами державної влади) та судами тощо.

Відтак, Рада адвокатів України не має права роз'яснювати і тлумачити закон, не має права приймати рішення, які розширюють і змінюють вимоги закону.  

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи