Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2022 15:35

Новий директор НАБУ: конкурс лише стартував, а вже проблемний

Керівниця юридичного відділу Transparency International Ukraine

Путін у своїй божевільній промові кілька разів згадав про антикорупційні здобутки та, що очікувано, їх знецінив. Враховуючи його посили загалом, можна оцінити роботу антикору як успішну.

Аби ми й надалі могли дратувати запоребрикових сусідів, показуючи їм приклади змін, мусимо рухати далі конкурси з обрання нового директора Антикорупційного бюро та інших керівників – САП і АРМА.

15 лютого уряд затвердив 6 осіб до комісії з обрання директора Антикорупційного бюро (НАБУ). Минув вже тиждень, утім жодних рухів не помічено. Якими ж мають бути наступні кроки у конкурсі та коли — читайте далі.

15 лютого — останній день, коли уряд міг затвердити склад конкурсної комісії. Згідно з законом про НАБУ, вона має бути сформована не пізніше, ніж за два місяці до завершення строку повноважень чинного директора Бюро. Повноваження Артема Ситника закінчуються 15 квітня 2022 року. 

Аби спробувати встигнути обрати директора Бюро вчасно, комісія мусить дуже оперативно рухатися. Затяжний серіал з обрання головного антикорупційного прокурора показав, що два  місяці — надто малий термін. Треба активізуватися. 

У дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури НАБУ отримало 3,6 балів з 5. Серед низки рекомендацій, була й одна стосовно директора цієї інституції — про необхідність врегулювання питання призначення й звільнення директора НАБУ. Ця рекомендація вже виконана: закон №5459-1 заповнив цю прогалину. 

Водночас у дослідженні згадується, що особливий порядок конкурсного відбору та вичерпний перелік підстав для звільнення директора НАБУ є проявом гарантії незалежності цього органу. Залишається вірити, що цей особливий порядок не будуть викривлювати на шкоду законодавчо передбаченому прозорому конкурсу. 

Нюанси: що маємо

Уряд видав два документи щодо комісії: рішення про затвердження складу і розпорядження, де встановив, що повноваження члена комісії НАБУ, який також є членом конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора, починаються наступного дня після виходу з останньої”. Ідеться про міжнародного експерта з протидії корупції Драго Коса.

По-перше, рішення Кабміну перебуває за межами його повноважень і є, по суті, незаконним. Закон про НАБУ вже встановив вимоги до членів конкурсної комісії щодо їхнього досвіду та особистих якостей. Проте законодавство не передбачає жодних додаткових умов чи підстав щодо участі члена комісії НАБУ в інших конкурсних комісіях. 

По-друге, так званої конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора не існує. Є лише "комісія з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі". І саме у ній Драго Кос активно працює і демонструє принципову позицію.

Як працювати комісії?

Уряд своїми діями створив неоднозначну ситуацію. Адже, відповідно до закону про НАБУ “конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження її в повному складі”. Хоча Кабмін затвердив склад з шести осіб, фактично лише п’ятеро набули повноважень.

Тому для остаточного і повноцінного вирішення цієї ситуації Кабмін має внести зміни у постанову і в подальшому не створювати перепон для комісії.  

Утім, якщо підійти до ситуації формально, ніхто із 6 призначених членів комісії НАБУ не є членом “Конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора”. Тому кожен з цих членів може дійти висновку, що ця вимога його не стосується.

Відтак конкурсна комісія може визнати себе повноважною та розпочати роботу якомога швидше. Вже на першому засідання Комісія НАБУ має обрати голову та секретаря. Крім того, члени мають узгодити та оприлюднити регламент своєї роботи, критерії та методику оцінки кандидатів, розмістити оголошення про умови та таймлайн конкурсу. 

На жаль, хоча конкурс ще повноцінно не розпочався, біг з перешкодами стартував. Дії Уряду можуть призвести до затягування і навіть оскарження результатів конкурсу  в судовому порядку. Цього можна було цілком уникнути.

Ризики є і вони різні

Запорука результативності НАБУ — його Директор, адже саме він, зокрема, несе відповідальність за діяльність Національного бюро та організовує його роботу. Для оперативної та якісної роботи Бюро потрібен незалежний та професійний керівник, який повністю відповідає вимогам законодавства. В іншому випадку під загрозою буде ефективність усієї антикорупційної екосистеми.

Якщо ж Директора Бюро не оберуть вчасно, його обов’язки виконуватиме перший заступник — Гізо Углава. Він матиме всі ті самі повноваження, але не матиме тих гарантій незалежності, які надає закон Директору НАБУ. 

Також варто пам’ятати, що Директора обирають на відкритому конкурсі, в той час як заступників призначає вже сам директор. Перевага саме конкурсної процедури відбору полягає в тому, що дає можливість вибудовувати довіру до керівника ще до його призначення. Як з боку колег з інших органів, так і з боку підлеглих. Тому саме прозорість конкурсного процесу, чесна і послідовна перемога в ньому можуть суттєво вплинути на довіру до інституції та результатів роботи. 

Президент Зеленський зараз має пріоритет номер один — допомогти нам вистояти у війні з Росією. Для цього Україні вкрай необхідна постійна і всебічна підтримка світу. Ми мусимо використовувати системні підходи та неухильне дотримання взятих зобов'язань, тим самим демонструючи повагу до себе і партнерів. Україна обіцяла низці міжнародних інститутів, зокрема Міжнародному валютному фонду, забезпечити незалежність та доброчесність НАБУ, у тому числі шляхом дотримання процедур призначення його керівника та збереження обмежених та серйозних підстав для його звільнення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]