Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2012 16:47

Порушення прав адвоката. Звернення до юридичної спільноти

Партнер, адвокат, патентний повірений

Колеги, не можу не звернути Вашу увагу на прикрий випадок, яки стався з нашим адвокатом тиждень тому. Мова знов про порушення прав адвоката співробітниками силових структур. Нижче навожу наше звернення до Президента Асоціації правників України, яке міс

Відео на Ютубі:  http://www.youtube.com/watch?v=qUDZhIywGNE

Шановний Валентине Миколайовичу!

Юридична компанія «Правовий Альянс» звертає Вашу увагу на черговий випадок порушення прав адвоката співробітниками силових відомств, що мав місце напередодні. З прикрістю констатуємо, що цього разу свавілля «правоохоронців» торкнулося адвоката нашої Компанії, члена Асоціації правників України Щеглова Євгена Євгеновича.

21.02.2011 р. приблизно о 13.45, перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Микільсько-Ботанічна, 10, на сходовій клітині другого поверху будинку, під час виконання обов’язків захисника та реалізовуючи права, надані йому Конституцією України, Законом України «Про адвокатуру» від 19.12.1992 р. № 2887-XII, Кримінально-процесуальним кодексом України щодо представництва інтересів особи під час виконання слідчим слідчих дій у кримінальній справі, працівником Служби безпеки України було вчинено незаконні дії та було грубо порушено права Щеглова Є.Є. як захисника та громадянина України.

А саме, перед проведенням слідчої дії (обшуку житлового приміщення), після того, як адвокатом Щегловим було оголошено, що він - захисник особи, щодо якої мали проводитись слідчі дії, та пред’явлено посвідчення адвоката і передано оперативним працівникам ордер на представництво інтересів особи,  невідома особа (в подальшому співробітниками органів внутрішніх справ було встановлено, що це співробітник Управління Служби безпеки України в місті Києві) – оперативний працівник незаконно застосував щодо адвоката фізичну силу, намагався відібрати його мобільний телефон, викрав портфель з особистими речами та документами адвоката, що містять адвокатську таємницю, вчинив перешкоди до його присутності під час проведення слідчої дії.

Ім’я та посада працівника Управління Служби безпеки України в місті Києві, яким були вчинені зазначені вище незаконні дії не відомі, оскільки, він не представився і не пред’явив службового посвідчення.

Разом з тим, адвокат Щеглов зазначає, що це був молодий чоловік, невисокого зросту зі світлим кольором волосся, короткою зачіскою. Був одягнений в синю куртку спортивного типу.

Дана особа, не пояснюючи жодних причин, раптово здійснила напад на адвоката, почала його штовхати та намагалась зіштовхнути його по сходах вниз, не даючи адвокатові доступу до дверей квартири, в якій повинен був проводитись обшук. Потім, зазначений працівник СБУ намагався відібрати мобільний телефон, що знаходився  в руках Щеглова,  після того, як адвокат поклав пристрій до кишені,  намагався витягти його звідти. Через декілька секунд він відкрито викрав, вирвавши з рук адвоката, портфель з його особистими речами та документами, що містять адвокатську таємницю і виштовхав його за межі під’їзду, закривши за адвокатом двері.  Варто зауважити, що такими діями ним було порушено ст. 10 Закону України «Про адвокатуру», вилучивши без дозволу адвоката документи, що містять адвокатську таємницю.

У вищезазначених діях вбачаються ознаки декількох складів злочинів, передбачених, зокрема:

 ч. 2 ст. 397 Кримінального кодексу України, а саме, вказаною вище службовою особою органів Служби безпеки України з використанням свого службового становища, було вчинено перешкоди до здійснення правомірної діяльності захисника особи по наданню правової допомоги, а також, порушено встановлені законом гарантії його діяльності та професійної таємниці. А саме, вищевказана особа, свідомо, знаючи про те, що перед ним адвокат та захисник, не допустив його до квартири підзахисного, в якій мала відбутися слідча дія. Крім того, без жодних пояснень виштовхав адвоката за межі під’їзду, в якому знаходився вхід до вказаної квартири.

Також, дії вказаного працівника СБУ можна розцінювати як перевищення службових повноважень, а саме, службовою особою було вчинено дії, які явно виходять за межі наданих їй прав та повноважень, що завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам захисника та громадянина України та інтересам його підзахисного. А саме, застосування сили в даному випадку, беззаперечно, було неправомірним. Законодавством, оперативним працівникам не надано права безпідставно застосовувати фізичну силу до громадян. 

Разом з тим, також беззаперечно можна стверджувати, що в діях працівника СБУ вбачаються і ознаки складу злочину, передбаченого ст. 398 Кримінального кодексу України. Зокрема,  мало місце  насильство та погроза знищення майна щодо захисника особи, у зв'язку з його діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги.

Повідомляємо, що за викликом адвоката, приблизно о 14:30, на місце події прибули працівники органів внутрішніх справ. Працівником Голосіївського районного в місті Києві відділу ГУМВС України Помідалкіною було складено протокол від 21.02.2012 р., в якому було зафіксовано незаконні дії, вчинені щодо адвоката Щеглова працівником СБУ.

У зв’язку з вищевикладеним ми звертаємося до Асоціації правників України як до професійної організації, яка об’єднує понад 2 000 представників юридичної професії на виконання статутних завдань, сприяє втіленню в життя принципу верховенства права, розбудові громадянського суспільства та правової держави,  з проханням про надання розголосу цього випадку грубого нехтування прав адвокатів, що знаходяться при виконанні своїх обов'язків. Просимо Вашого сприяння проведенню уповноваженими органами ретельної перевірки викладених вище   фактів.

Ми впевнені, що саме сильна та згуртована позиція юридичної спільноти щодо подібних випадків матиме за результат превенцію таких прикрих випадків  у майбутньому.

З повагою

Ілля Костін,

Партнер Юридичної компанії «Правовий Альянс»                                                                                     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]