Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2020 15:43

Більше справедливості. Як зміниться оскарження публічних закупівель

Проєктний менеджер

Мінекономіки пропонує змінити вартість оскарження публічних закупівель. Що саме чекає на державних замовників та приватних постачальників

На ринку публічних закупівель назріває чергова революція. Зараз закупівельна спільнота обговорює проект Постанови Кабінету Міністрів «Про встановлення розміру плати за подання скарги та затвердження Порядку здійснення плати через електронну систему закупівель та її повернення суб’єкту оскарження». За довгою назвою ховається важлива суть: на ці зміни учасники сфери закупівель як державні замовники, так і підприємці чекали дуже давно. В чому вони полягають і на що впливатимуть?

В чому суть проблеми

Протягом останніх років «тендерний тролінг» став поширеним явищем. Йдеться про випадки, коли представники бізнесу навмисно затягують тендери, подаючи скарги до Антимонопольного комітету України інколи десятками.

Схема проста: поки АМКУ розглядає скарги (до 15 днів), скаржник вимагає від замовника віддати перемогу певній компанії або заплатити конкретну суму грошей, аби тендер був розблокований. Детальніше про це писав генеральний директор ДП “ПРОЗОРРО” Василь у своїй колонці «Тролі в тендерах: як з ними боротися». 

Звісно ж, найбільш поширеним це явище є на дороговартісних торгах, коли йдеться про багатомільйонні закупівлі. За статистикою, 46% скарг подається на аукціони вартістю вище 2,6 млн грн, тоді як торги на кілька сотень тисяч гривень оскаржують значно рідше.

Чому? Нинішня вартість скарги не стимулює чесний малий бізнес відстоювати свої права, бо ціна за скаргу становить фіксовані 5 тис. грн на товари та послуги і 15 тис. грн на роботи. До того ж, навіть якщо Антимонопольний комітет погодиться з аргументами скаржника, цю суму йому не повернуть.

Якими будуть нові тарифи

У змінах до Закону України «Про публічні закупівлі», що набирають чинності 19 квітня, йдеться про зміну вартості подання скарги з фіксованої на відсоткову. 

Ось тарифи, закладені у Постанову, що зараз обговорюється:

1) Вартість оскарження до закінчення строку подання тендерних пропозицій: 0,3% від очікуваної вартості закупівлі, але не менше ніж 2 тис. гривень та не більше ніж 85 тис. гривень,

2)  Вартість оскарження після після оцінки тендерних пропозицій учасників: 0,6% від очікуваної вартості закупівлі, але не менше ніж 3 тис. гривень та не більше ніж 170 тис. гривень.

Проілюструю нову вартість оскарження на прикладах.

При очікуваній вартості тендеру, наприклад, 200 тис. грн вартість скарги становитиме лише 2000 грн, якщо аукціон ще триває, і 3000 грн, якщо претендент на перемогу вже визначений.

На тендері 20 млн грн скарга коштуватиме 60 тис. грн та 120 тис. грн відповідно.

Отже, тарифна градація розширює можливості оскарження для представників малого та середнього бізнесу і при цьому змушує увесь бізнес більш ретельно зважувати, чи справді варто подавати скаргу.

Що ще змінюється?

Ще одна важлива новація в оскарженні закупівель: відкликати скаргу не можна. Сьогодні 30% скарг на дороговартісні торги подаються і потім відкликаються. Виникає цілком обґрунтована підозра: чи не для того їх подавали, аби домовитися з замовником і потім відкликати скаргу?

Тепер скаржнику варто зважувати: чи справді він вважає умови тендеру або рішення замовника несправедливими? Якщо так, обов’язково потрібно йти та доводити свою правоту. Але якщо скарга це інструмент шантажу — то з новим підходом таких випадків має стати набагато менше.

Більше того: у системі Prozorro оновився електронний кабінет АМКУ — тепер Комітет отримуватиме лише ті скарги, які були оплачені. Якщо оплата не надійшла — скарга не розглядається. Нагадаю, що 40% скарг донедавна не оплачувалися скаржниками і при цьому все одно вимагали окремої процедури розгляду.

Гадаєте, нові правила звучать надто жорстко по відношенню до учасників тендерів? Для них є рішення, яке має суттєво підвищити рівень справедливості в системі. 

Якщо скаржник повністю або частково виграв справу, то вартість скарги  йому повертається. Заради цього ДП «ПРОЗОРРО» відкриє окремий рахунок, куди зараховуватиметься оплата скарг, і буде повертати скаржнику плату, якщо АМКУ частково або повністю задовольнив скаргу. Якщо ж ні — гроші надійдуть від ДП «ПРОЗОРРО» до Державного казначейства України і будуть перераховані до держбюджету. 

Як зміни вплинуть на ринок публічних закупівель

95% представників бізнесу, зареєстрованих в електронній системі Prozorro, — це суб’єкти малого та мікропідприємництва, які в переважній більшості беруть участь у тендерах з відносно невисокою очікуваною вартістю — до 1,5 млн. гривень. Саме для них процес оскарження має стати більш доступним. 

Загалом аналіз регуляторного впливу показав, що завдяки змінам потік скарг до АМКУ майже не зміниться: кількість скарг на невеликих тендерах зросте і, швидше за все, перекриє зменшення скарг від “тендерних тролів”, які зазвичай беруть участь у багатомільйонних аукціонах. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]