Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2014 09:43

Результати Уельського саміту НАТО - шанс зміцнити національну безпеку

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

В умовах, коли в Україні іде збройне протистояння Росії, яка вторглася у нашу країну, держава потребує не лише моральної, але й чіткої міжнародної політичної та військової підтримки.


В умовах, коли в Україні іде збройне протистояння Росії,  яка вторглася у нашу країну, держава потребує  не лише моральної, але й чіткої міжнародної політичної та військової підтримки.

Як не прикро це визнавати, але для зупинення російської агресії Україні життєво необхідна західна військово-технічна допомога. Наша держава не в змозі сама протистояти Росії, українська армія виснажена і особливо потребуємо високоточної зброї. Нам також потрібна значна фінансова допомога,  допомога в енергетичній сфері, гуманітарна, правова і консультаційна допомога, допомога у лікуванні поранених українських військових.

Частину питань вдалося вирішити на Уельському саміті НАТО, який проходив з 4 по 5 вересня в Ньюпорті.

Дарма було сподіватися, що НАТО задовольнить усі прохання українців, які опинилися один на один з російською армією. Максимум, чого ми чекали перед самітом — це політична й фінансова підтримка з боку НАТО. Так і сталося. А деякі країни альянсу ухвалили на двосторонньому рівні рішення про поставки високоточної зброї. Це стало нашою несподіваною перемогою.

Саміт НАТО засвідчив не лише морально-політичну, але й практичну підтримку України. За дні саміту країни-члени надали гарантії перерахування 15 мільйонів євро для України, згодом цей обсяг має бути збільшено.

Також всі 28 держав пообіцяли не визнавати анексію Криму, а відповідальність за ескалацію насилля на Донбасі поклали на російську сторону та проросійських бойовиків. Північноатлантичний Альянс зажадав від Росії виведення її військ із території України та припинення підтримки бойовиків.

Сьогодні ми спостерігаємо за тим, як демократичний світ по-новому оцінив загрози з боку Росії, посилює свою увагу до регіону центрально-східної Європи та підтверджує готовність до підтримки України, в тому числі й поставками сучасної зброї.

Уже було досягнуто домовленості з низкою країн-членів блоку про постачання перших партій сучасних озброєнь до України. Альянс та його ключові члени виступили за активізацію співпраці із Україною, проведення спільних навчань, зокрема і на території України. Це сприятиме посиленню боєздатності української армії, а відтак і її здатності гарантувати національну безпеку країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]