Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2013 15:45

Держбюджет-2014 – бюджет проїдання та піару

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Нещодавно на офіційному сайті Верховної Ради представили доопрацьований проект закону про Державний бюджет України на 2014 рік, згідно якого граничний обсяг дефіциту Держбюджету – близько 59 з половиною мільйонів гривень.

Уряд знову продовжує втягувати країну у боргову яму.  Позики, що залучатимуться державою до спеціального фонду бюджету – становлять 6,2 мільярдів гривень.

Крім того, новим бюджетом не передбачається реального зростання соціальних стандартів. У першому півріччі мінімальний розмір зарплат, пенсій та прожиткового мінімуму взагалі не зміниться. Часткове збільшення соцстандартів заплановане лише на друге півріччя 2014 року, і то на смішні суми. Так, розмір мінімальної зарплати  та пенсій зросте лише на 80-85 гривень.

Зважаючи на те, що інфляція прогнозується на рівні 8,3%, реального збільшення соцвиплат очікувати не варто.

Водночас уряд запланував на 864 мільйони  гривень  скоротити фінансування освіти, а сферу охорони здоров’я - на 230 мільйонів.

При цьому зросте фінансування силових та каральних органів. Що це? Вдячність влади за розгін мирних демонстрацій?!

Також, згідно проекту Держбюджету,  у 2014 році планується посилити податковий тягар на громадян України.

Очікується, що надходження від ПДВ зростуть майже на 22 мільярди гривень, від акцизного збору – на 2,7 мільярдів гривень. І це на додаток до того, що у поточному році податок на прибуток підприємств стягувався наперед.

Крім того, уряд планує значно збільшити витрати на фінансування президентських виборів у 2015 році.

І все це в умовах, коли в країні вже тривалий час спостерігається падіння ВВП та обсягів промислового виробництва, коли в економіці  з дня на день посилюється криза.

Головний фінансовий документ держави – це черговий непродуманий і непрофесійний результат дій влади, бюджет проїдання та піару.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]