Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2022 13:45

Як стягнути шкоду в результаті падіння на вулиці з неприбраною ожеледицею

Адвокат

Починається зима і на вулицях стає слизько. Якщо ви послизнулись і серйозно ушкодили здоров'я в результаті неприбраної ожеледиці, понесену шкоду можна стягнути з винної особи в судовому порядку.

Кожна ділянка населеного пункту, як-то прибудинкова територія, частина вулиці тощо перебуває на утриманні у власника, користувача чи іншого балансоутримувача такої території.

Перше, що потрібно зробити після падіння, авжеж викликати швидку.

Падіння та травмування на вулиці в результаті неприбраної ожеледиці вважається нещасним випадком невиробничого характеру, розслідування та облік яких проводиться у порядку затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 р. N 270.

Таке розслідування проводиться комісією створеною Районною держадміністрацією (виконавчим органом міської, районної у місті ради) або іншою організацією за її дорученням в результаті отриманого повідомлення про нещасний випадок від медичного закладу, куди вас буде доставлено.

Рішення про створення комісії приймається Районною держадміністрацією протягом доби з моменту отримання повідомлення від медичного закладу, а розслідування проводиться протягом десяти днів. Якщо медичний заклад не направив повідомлення про нещасний випадок, потерпілий, або його представник може сам повідомити Районну держадміністрацію про це.

За результатами проведеного розслідування комісія складає акт за формою НТ (невиробничий травматизм)(додаток 3 до Постанови), в якому визначаються обставини нещасного випадку та його причини, а також зміст порушених актів законодавства та може бути зазначено винну особу.

Вказаний акт буде належним та допустимим доказом відповідної події, а також інших обставин, які необхідно буде довести в суді для стягнення матеріальної та моральної шкоди.

Перед зверненням до суду бажано звернутися до винної особи з письмовою вимогою відшкодувати понесену шкоду в результаті падіння, долучивши до такої вимоги наявні докази. У разі відмови в позасудовому порядку відшкодувати шкоду, можна звертатися з позовом до суду.

Іншими доказами, необхідними для задоволення судом такого позову можуть бути: докази факту ушкодження здоров'я, зокрема, листок непрацездатності чи довідка медичного закладу; докази нанесення матеріальної та моральної шкоди, зокрема медичні документи з переліком необхідних ліків та чеки і квитанції про їх придбання, а також докази інших понесених витрат, або витрат, які необхідно понести, в тому числі відповідні експертизи; додаткові докази події нещасного випадку, якими, окрім акту за формою НТ, можуть бути свідчення очевидців, яких необхідно буде викликати в судове засідання, відеозаписи з камер відеоспостереження тощо; докази перебування території, де сталася подія, на утриманні у певної фізичної чи юридичної особи до якої заявляється позов, зокрема запити на отримання інформації та відповіді на них, інші документи тощо.

Слід зазначити, що належного відповідача дуже важливо встановити оскільки, якщо позов буде заявлено не до тієї особи, суд відмовить у його задоволенні навіть якщо буде доведено факт нещасного випадку та розмір нанесеної шкоди за його наслідками. Так може бути, наприклад, якщо позов заявляється до власника прилеглої до будівлі території, де стався нещасний випадок, а ця будівля разом з територією передані в оренду і відповідає за такі випадки за договором оренди саме орендар.

Якщо інформація про такі обставини стала відомою потерпілому вже після звернення з позовом до суду, потрібно вчасно замінити неналежного відповідача. Це можна зробити до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]