Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2022 14:28

Щодо заборони військовозобов'язаним виїжджати за межі місця проживання

Адвокат

У соцмережах зараз активно обговорюють анонсований Генеральним штабом ЗСУ порядок надання дозволу військовозобов'язаним на виїзд за межі місця проживання (перебування).

Насправді заборона військовозобов'язаним на виїзд без дозволу за межі свого місця проживання у період мобілізації та воєнного часу встановлена цілою низкою законів, які діють досить давно. Анонсовний порядок тільки встановить процедуру та умови отримання відповідного дозволу.

У мене ж, як у юриста, більше питань викликає термінологія, яка використовується в контексті такої заборони, а саме: "виїзд за межі місця проживання".

Місце проживання (перебування), взагалі-то - це житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою (ст. 29 Цивільного кодексу України; ст. 3 ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні"). Тобто, якщо дослівно читати вказану заборону, то жоден військовозобов'язаний без відповідного дозволу не може покидати межі квартири у якій він проживає - що очевидно є повним абсурдом.

Що ж тоді? В ч. 1 ст. 133 Конституції України встановлено, що систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Можливо не можна виїжджати з одного району в місті в інший, а можливо з села в село, чи з міста в місто, чи може з області де знаходиться місце проживання особи? А можливо взагалі з України закордон? Невідомо! В законах написано "місце проживання", а місце проживання - це житло. Якщо трактувати таку заборону якось по-іншому - це буде вільним трактуванням, що не відповідатиме закону.

Більше того, у жодному з законів, якими така заборона встановлена, не йдеться про зареєстроване/задеклароване місце проживання. Разом з тим, відповідно до ч. 6 ст. 29 ЦК України фізична особа може мати кілька місць проживання. Аналогічні положення містяться і в п. 4 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) затвердженого постановою КМУ від 7.02.2022 р. № 265, де зазначено, що особа може задекларувати/зареєструвати своє місце проживання (перебування) лише за однією адресою. У разі коли особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює декларування/реєстрацію місця проживання (перебування) за однією з таких адрес за власним вибором.

Отже, якщо у особи є декілька місць проживання, що знаходяться у різних адміністративно-територіальних одиницях, то виїжджаючи з одного місця проживання особа повертається до свого іншого місця проживання.

Також не зрозуміло, що означає "виїзд"? Покидання свого місця проживання на годину, день, тиждень чи місяць?

Можливо частина відповідей на ці питання буде надано в анонсованому Порядку, але, як на мене, вони мають бути визначені в законі.

Також, враховуючи економічні та корупційні ризики, які несе в собі необхідність отримання дозволу для нетривалого переміщення по Україні, вважаю фактичне впровадження таких заборон взагалі недоцільним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]