Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2022 08:50

Верховний Суд зробив важливий висновок щодо стягнення з РФ шкоди завданої її агресією

Адвокат

Постановою КЦС ВС від 14.04.2022 року у справі № 308/9708/19 зроблено важливий висновок щодо юрисдикційного імунітету РФ. Що це означає?

Відповідно до загальних принципів міжнародного права спір з однією державою (прикл: РФ) не може розглядатись судом іншої держави (прикл: Україна) без погодження першої (РФ).

У згаданій постанові ВС зробив висновок, що спір з РФ може розглядатись судами України, якщо цей спір стосується стягнення шкоди завданої агресією РФ життю чи здоров'ю громадянина України на її території і для цього не потрібна згода РФ.

Відповідно, громадяни України можуть звертатись до судів України з такими позовами, а потім примусово виконувати такі рішення за рахунок майна РФ, що знаходиться в Україні.

Щодо майна РФ, яке знаходиться за межами України в інших країнах - невідомо, чи будуть визнавати суди інших держав такі рішення судів України та допускати їх до примусового виконання на своїх територіях.

Також, наведений висновок ВС виписаний не достатньо однозначно, що не дає змоги беззаперечно встановити, чи розповсюджується юрисдикційний імунітет РФ на позови про стягнення шкоди завданої її агресією майну громадян України (а не тільки життю і здоров'ю), що є досить актуальним питанням в світлі великої кількості руйнувань нерухомості та іншого майна громадян України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]