Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2023 16:53

5 популярних міфів про акумуляторну техніку: розбираємо поширені стереотипи

Технічний експерт у сфері моторизованих інструментів для лісового, сільського господарства й будівництва, продукт-менеджер STIHL-Україна

Чи справді техніка на акумуляторах невиправдано дорога й менш потужна?

Ще якихось десять років тому нам було важко повірити, що ледь не в кожної української родини вдома буде робот-пилосос. Тепер таким “домашнім улюбленцем” нікого не здивуєш. Акумуляторна техніка стає все більш популярною, проте досі існують деякі міфи та стереотипи щодо її використання. Розглянемо їх детальніше та розповімо про ефективні та зручні рішення для домашньої роботи чи господарства.

Популярні міфи про акумуляторну техніку 

Міф 1: Акумуляторна техніка не така потужна, як традиційна з електричним або бензиновим двигуном. 

Спростування: Сучасні акумулятори на базі літій-іонної технології мають значну потужність і продуктивність. Вони здатні працювати довгий час та забезпечувати високу ефективність. Багато виробників активно вдосконалюють свої акумуляторні системи, щоб забезпечити максимальну продуктивність і задовольнити потреби споживачів. Наразі акумуляторні інструменти можуть мати потужність 2-3 кВт, деякі інструменти навіть перевершують показники бензинових агрегатів. 

Міф 2: Акумулятори швидко розряджаються і потребують постійної зарядки. 

Спростування: Сучасні акумулятори можуть працювати протягом тривалого часу без зарядки. Залежно від інструменту, акумулятори можуть бути залученими в роботу від кількох годин до кількох днів. Більшість моделей також пропонують можливість використовувати декілька акумуляторів, щоб продовжити тривалість роботи без перерви. 

Сьогодні акумулятори можуть витримати понад 2500 циклів заряду-розряду, після чого їх ємність знижується, однак залишається на рівні не менше 80% від початкового стану. Технологія літій-іонного акумулятора (Li-ion) не має ефекту пам'яті та дає змогу дозарядити акумулятор коли завгодно — не потрібно чекати повного циклу розрядки акумулятора. Швидка зарядка дозволяє підзарядити акумуляторну батарею менше ніж за пів години. 

Залежно від вартості та ємності акумуляторної батареї, її окупність починається в середньому від 200 до 300 заряду. Відтак далі власник інструменту фактично заощаджує на вартості пального. 

Міф 3: Акумуляторна техніка невиправдано дорога. 

Спростування: Хоча й початкові витрати на акумуляторну техніку можуть бути трохи вищими, ніж на традиційну, в перспективі вона є економічно більш вигідною. 

Акумуляторні інструменти потребують значно менше витрат на експлуатацію, оскільки не вимагають купівлі палива або заміни мастила. Крім того, вони мають менше деталей, які можуть зношуватися, тому витрати на обслуговування та ремонт також знижуються. 

Також при виборі техніки можна звернути увагу на систему, яка дозволяє використовувати один акумулятор з багатьма інструментами. Це економить ваші гроші, оскільки можна придбати додатковий пристрій без акумулятора і зарядного пристрою. 

Міф 4: Акумуляторна техніка не зручна для жінок. 

Спростування: Акумуляторна техніка зазвичай легша за бензинову та має менші розміри. Нові моделі пропонують компактні та легкі корпуси, що робить їх просто знахідкою при переміщенні чи копіткій роботі. 

Такі інструменти працюють тихіше та вібрують значно менше, відтак і жінкам простіше ними користуватись. Наприклад, продаж акумуляторних газонокосарок в Україні цьогоріч б’є рекорди – саме тому, що ними активно користувались жінки. Звісно, електрокосарка також не уступає за цими параметрами, однак вона обмежує рух через наявність кабеля. 

Міф 5: Акумуляторна техніка шкідлива для довкілля.

Спростування: Насправді акумуляторна техніка є більш екологічною, ніж традиційні варіанти з бензиновими двигунами. Вона не виділяє вихлопних газів і не використовує паливо, що зменшує викиди CO2 та інших шкідливих речовин. Крім того, акумуляторні батареї можуть бути відновлені та перероблені, зменшуючи відходи та негативний вплив на довкілля.

Яка акумуляторна техніка існує? 

Ось декілька прикладів різноманітних акумуляторних пристроїв, які можна знайти на ринку:

• Пилосос. Працює без дротів, що вельми зручно для роботи в будинку або автомобілі. Знадобиться для прибирання пилу, сміття та інших дрібних забруднень.

• Газонокосарка. Забезпечує безшумну та екологічну альтернативу бензиновим. Вона дозволяє легко та швидко підстригати газон без необхідності використання палива чи дротів. Можна використовувати газонокосарку в будь-якому куточку ділянки без обмежень.

• Гайковерт. Є потужним інструментом для викручування та закручування гвинтів і гайок. Він незамінний при монтажних чи ремонтних роботах, або збиранні меблів. Бездротова конструкція дозволяє використовувати гайковерт в складних місцях або там, де важко підключити інструмент до електромережі.

• Тример – ідеально підходить для скошування трави, стрижки газонів біля кущів та дерев. Скошує траву в місцях, де газонокосарка безсила, забезпечуючи маневреність та легкість в роботі завдяки бездротовому дизайну.

• Мотопили – не потребують використання палива, що робить їх екологічно чистими. Це дозволяє працювати з ними в закритих приміщеннях без ризику отруєння вихлопними газами. Також вони мають нижчий рівень шуму, порівняно з бензиновими варіантами. Вони працюють тихо і не завдають незручності користувачеві та людям навколо. 

Це лише декілька прикладів різноманітних акумуляторних пристроїв. Незалежно від того, чи вам потрібно прибрати, підстригти газон, крутити гвинти або виконати будь-які інші завдання, цілком імовірно, що існує акумуляторний інструмент, який ефективно з цим впорається.

Світ каже “так” акумуляторам 

Акумуляторна техніка є потужною, зручною та екологічною альтернативою традиційним бензиновим варіантам. Працівники галузі електротехніки успішно працюють над розробкою технології майбутнього зі штучним інтелектом. Міфи про низьку потужність, швидке розрядження та високі витрати є цілком необґрунтованими — про це свідчить, наприклад і те, що розвинені країни динамічно переходять на акумулятори. Цьогоріч електромобіль вперше став лідером глобальних продажів авто. За результатами першого кварталу 2023 року, Tesla Model Y перегнала не лише електрокари, але й автівки з ДВЗ, ставши найпопулярнішим автомобілем у світі, випередивши Toyota Corolla. За перший квартал 2023 року, американський електромобіль був проданий в кількості 267,2 тисячі екземплярів, що перевищує Toyota Corolla (256,4 тисячі штук) та RAV4 (214,7 тисячі штук). 

Наприкінці 2019 року в ЄС був прийнятий Європейський зелений курс, що має дві головні цілі. По-перше, зменшити викиди парникових газів на 55% до 2030 року у порівнянні з рівнем 1990 року. По-друге, досягти кліматичної нейтральності в ЄС до 2050 року. Всі країни, які прагнуть в Євросоюз, мають дотримуватись цього курсу.

І використання акумуляторів в тому числі сприятиме збереженню навколишнього середовища і зменшенню негативного впливу на здоров'я людей. Окрім того, це має і геополітичні переваги. Заміна ДВЗ (двигун внутрішнього згоряння) на акумулятори зменшує залежність від країн, які є основними постачальниками продуктів нафтопереробки.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи