Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2016 16:49

Постанова № 365 у дії: чи припинять переселенцям соціальні виплати?

Міський голова Броварів

Небувалий ажіотаж серед громадськості викликала постанова Кабінету міністрів України № 365 від 8 червня про соціальні виплати переселенцям, якою було вносено зміни до постанови № 637 від 5 листопада 2014 «Про соціальні виплати внутрішньо-переміщеним особам

Не такі страшні зміни, як про них говорять

Насправді ж, головною особливістю постанови №365 є те, що таким чином держава встановила правовідносини з внутрішньопереміщеними особами (ВПО), які до цього були відсутні. Здійснено це було не для того, аби позбавити переселенців державної фінансової підтримки, а з метою посилення контролю. Ні для кого з нас не секрет, що статус переселенця зараз як ласий «шматочок» для багатьох шахраїв, котрі використовують різноманітні схеми та махінації при оформленні соціальних виплат. Тим самим вони збільшують соціальну напругу серед людей, котрі під тиском обставин та жахливих подій були вимушені покинути власні домівки та рідні міста й переїхати в ту частину України, де політична ситуація стабільна.

Про все по порядку

З метою попередження таких шахрайських оборудок було прийняте рішення проводити заходи щодо перевірки достовірності інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщених осіб і даних, які декларувалися такими особами при взятті на облік, як внутрішньо переміщених осіб. Проводиться робота оперативно та в стислі строки, аби не завадити внутрішньо переміщеним особам отримувати соціальні виплати у поточному місяці.

Підставою для проведення перевірок є відповідні заяви ВПО, або звернення від органів, що здійснюють соціальні виплати, до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Проводяться ці перевірки представники підрозділу протягом 15 днів з моменту їх надходження заяви чи звернення.

За результатами проведення перевірки складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Підписати йогоповинні всі повнолітні внутрішньо переміщені особи (у визначених законодавством випадках – їх законні представники), а також представники структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Варто зазначити, що якщо ВПО з будь-яких причин змінила фактичне місце проживання/перебування, вона зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 10 днів.

Наступні кроки

Далі процес проходить наступним чином. Протягом трьох днів з дня отримання електронної справи перевіреної особи, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення вносить на розгляд комісій з питань призначення (відновлення) соціальних ВПО подання про призначення (відновлення) або про відмову в призначенні (відновленні) відповідної соціальної виплати, разом з актом обстеження матеріально-побутових умов.

Рішення про призначення чи відмову соцвиплати приймається протягом п’яти робочих днів, з урахуванням огляду подання та акту.

До уваги також приймається інформація про стан фінансування та виплати, що оприлюднюються на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики або інших органів, що здійснюють соціальні виплати.

Якщо ж склалось так, що на момент «візиту» представника, ВПО була відсутня за фактичним місцем проживання, він робить запис про це в акті. Також цій особі залишають повідомлення, з проханням з’явитися упродовж трьох робочих днів до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Якщо протягом вказаного часу на повідомлення не відреагували та не з’явились, повторно направляє рекомендаційний лист з вимогою з’явитися до підрозділу упродовж трьох робочих днів. Разом з тим направляється запит прикордонникам: чи не виїхала дана особа на непідконтрольну територію або закордон,із зазначенням кількості днів такої відсутності протягом 90 днів, які передують даті подання відповідного запиту. Відповідь на запит Держприкордонслужбамає безоплатно надати протягом п’яти робочих днів.

Не все втрачено!

Якщо ж із певних причин виплати все таки припинили, вплинути на цю ситуацію також можливо.

Для відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, які не змінили місце проживання, потрібно особисто звернутися до Управління праці та соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за місцем проживання. Куди саме звертатись, залежить від виду соціальної виплати (допомога чи пенсія).

Внутрішньо переміщеним особам, які внаслідок різних обставин змінили фактичне місце проживання, для продовження отримання пенсій та інших соціальних виплат необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за новим фактичним місцем проживання для внесення відповідної інформації до бази даних таких осіб та отримання довідки з підтвердженням внесених до неї даних про місце фактичного проживання.

Для тих громадян, яким складно самостійно звертатися за підтвердженням місця фактичного проживання (інваліди І-ІІ групи), органи соціального захисту мають вжити заходів щодо перевірки наведених в довідці про взяття на облік даних самостійно.

Поновлення виплат здійснюється на підставі рішення комісії за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, що внесене разом з актом обстеження матеріально-побутових умов сім’ї за новим місцем фактичного перебування.

Як бачимо, нічого страшного в таких перевірках не має.

Подальший контроль

Варто звернути увагу на те, що після призначення чи відновлення соціальних виплат переселенцям , структурні підрозділи з питань соціального захисту населення надалі контролюватимуть проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Кожні півроку вони перевірятимуть фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи та складатимуть акт обстеження матеріально-побутових умов. Здійснювати ці перевірки також можуть робочі групи, що утворюються з представників територіальних підрозділів МВС, ДМС, СБУ, Національної поліції, Держфінінспекції, Держаудитслужби та Пенсійного фонду України за рішенням районних рад.

Практика Броварів

Як повідомляється на урядовому порталі, від початку року СБУ, МВС, прикордонна та міграційна служби України припинили соціальні виплати 450 тис. осіб, яких запідозрили у проживанні на окупованій території України (у такому випадку соцвиплати припиняються). Із них за відновленням фінансової допомоги звернулось лише 80 тис. осіб, тобто, лише 18%. Статистика річ уперта, а в даному випадку вона свідчить про необхідність проведення перевірок серед переселенців.

З моменту прийняття постанови, у Броварах вже встигли провести 3 засідання комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Під час засідань було розглянуто справи 580 родин переселенців, 453 з яких було призначено та відновлено соціальні виплати, 127 отримали відмову. Причина таких результатів у всіх випадках одна – відсутність заявлених осіб за фактичним місцем проживання на момент перевірки.

Та хибно вважати, що якщо людини не було вдома під час перевірки, її автоматично позбавляють виплат. Все що їй необхідно,звернутися до органів соціального захисту населення за фактичним місцем проживання.Відповідна інформація від них є підставою для відновлення всіх соціальних виплат за час, поки виплати були припинені, тож сума буде повністю виплачена, хоч і трохи пізніше. Отже, із упевненістю можна сказати, що жоден переселенець, котрий має право претендувати на соціальну допомогу з боку держави, у жодному разі не буде її цього права позбавлений! Ваша обізнаність – ваша головна зброя. Захищайте себе! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]