Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2016 10:25

30-та річниця Чорнобильської катастрофи у Броварах

Міський голова Броварів

Сьогодні виповнюється 30 років з дня страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, яка залишила відбиток і у нашому місті. З нагоди річниці вже традиційно пройдуть виховні години у навчальних закладах, відбудуться урочистості з покладанням кв

Сьогодні виповнюється 30 років з дня страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, яка залишила відбиток і у нашому місті. З нагоди річниці вже традиційно пройдуть виховні години у навчальних закладах, відбудуться урочистості з покладанням квітів до монументу жертв аварії, кожен з нас подумки помолиться за тих, кого вже немає поряд.

Жителі міста Бровари приймали безпосередню участь у ліквідації наслідків катастрофи. Пожежники, лікарі, рятувальники, залізничники, працівники заводів з перших днів знаходилися на місці аварії та допомагали постраждалим. 1039 героїв з Броварів, Димерки, Требухова, Княжичів, Калинівки, ризикуючи власним життям, вирушили виконувати свій громадський обов’язок. Багато ліквідаторів повернулися додому інвалідами, хтось був удостоєний почесної нагороди, а когось так і не дочекались їхні родини. Згідно статистичних даних від наслідків Чорнобильської катастрофи з дня аварії померло 278 броварчан.

Станом на 2016 рік у місті проживає 4600 чорнобильців, з них 2058 ліквідаторів. Варто відзначити, що серед постраждалих внаслідок аварії - 905 дітей, з них 2 інвалідів.

Державним бюджетом передбачено виплати на компенсацію харчування для 1 та 2 категорій чорнобильців, оздоровчі путівки для 1 категорії. За 2015 рік було виділено 220 путівок.

Також в рамках міської програми «З турботою про кожного» чорнобильці отримують адресну допомогу на лікування. Ця ж програма передбачає придбання в 2016 році путівок для 2 категорії.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції сприяла появі такої категорії громадян, як вимушені переселенці. Практично у кожному населеному пункті Броварщини та безпосередньо у місті, проживають евакуйовані мешканці. Станом на 2016 рік таких осіб налічується 1073 особи.

Справами переселенців та ліквідаторів у Броварах опікуються Броварська міськрайонна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз. Чорнобиль. Україна", а також місцевий відділ соціального захисту населення.

Щорічно з міського бюджету виділяються кошти на програму підтримки діяльності місцевого осередку громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна».

Хоча Бровари та Броварський район офіційно визнано радіоактивно незабрудненими територіями, проте віддзвін Чорнобиля буде лунати ще довго. Закликаю кожного небайдужого прийти до монументу жертв Чорнобиля у Броварах та вшанувати пам’ять тих, хто ціною власного життя подарував нам майбутнє. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]