Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2010 16:37

Підвищення цін на газ – що слід очікувати

Засновник групи компаній "Укртепло"

Відбулося те, про що попереджали всі експерти і аналітики – з 1 серпня 2010 року ціни на газ для населення і теплокомуненерго підвищуються на 50%. Сталося це на вимогу МВФ і на фоні подальшого погіршення справ у вітчизняному житлово-комунальному господарст

Відбулося те, про що попереджали всі експерти і аналітики – з 1 серпня 2010 року ціни на газ для населення і теплокомуненерго підвищуються на 50%. Сталося це на вимогу МВФ і на фоні подальшого погіршення справ у вітчизняному житлово-комунальному господарстві. Звичайно, відразу після ухвалення свого рішення уряд почав заспокоювати: і субсидії будуть, і умови отримання їх значно спростяться. Але ж всі ми прекрасно розуміємо, що основний тягар ляже на плечі споживачів. А тому вже можна прогнозувати, до чого призведе різке підвищення цін на газ.

По-перше, зврахуванням того, що на початок червня 2010 р. заборгованість населення за житлово-комунальні послуги склала 10 млрд. 897,5 млн. грн., а борг за газопостачання терміном три і більше місяця має кожний п’ятий власник особистого рахунку в Україні, слід очікувати збільшення відсотку неплатежів за газ і ЖКП. Крім того, стрімке підвищення цін на газ спровокує зниження об’ємів споживання газу. Українці будуть більше економити, і якщо в 2009 році населенню було відпущено 16,8 млрд. кубометрів газу, то за підсумками 2010 року ця цифра може зменшитися на 10-15%.

По-друге, збільшення попиту на альтернативні види палива, масову установку газових лічильників і проведення робіт по утепленню будинків. Зокрема, об’єм ринку твердого палива за підсумками 2010 року може скласти 550-600 тис. тонн замість прогнозованих 450-500 тис. тонн, а попит на газові лічильники може збільшитися в 1,5-2 рази.

По-третє, напередодні виборів буде складно пояснити, чому після досягнення домовленостей з РАО «Газпром» і зниження цін на російський газ, на 50% підвищується вартість «блакитного» палива для приватних споживачів. А значить, політичні симпатії людей можуть змінитися.

Таким чином, рішення, оголошене сьогодні буде мати серйозні наслідки. Будемо сподіватися, що це останнє підвищення цін на газ в цьому році. Хоча ера дешевого газу для українців однозначно завершилася.

 

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи