Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2010 10:58

Як знизити тарифи на комунальні послуги

Засновник групи компаній "Укртепло"

Є так звані соціально чутливі теми, на яких легко зробити PR. Достатньо сказати правильні слова в потрібний час і ваше повідомлення буде почуте. Навіть якщо ви реально нічого не зробили. Про що йде мова, можна побачити на прикладі житлово-комунального го

Хоча, насправді, для змін потрібно не так вже й багато. Згадаю лише про один випадок. Українські котельні для опалення використовують переважно газ, на який ціна зростає аж надто стрімко. Як наслідок, ми чуємо розмови на кшталт «потрібно знизити споживання газу», «Україні потрібно брати приклад з країн ЄС, де розвивають альтернативну енергетику».

Все це правильно, але в Україні немає чітко визначених механізмів для підтримки впровадження нових біоенергетичних проектів. Компанії, що експлуатують котельні комунальної та державної власності, мають річний бюджет на закупівлю природного газу. І якщо якась з них замінить існуючий котел котлом, що, наприклад, працює на твердому паливі, вона не зможе заощадити кошти за рахунок використання дешевшого палива.

Парадокс, але згідно існуючої фінансової системи, ця компанія на наступний рік лише отримає менший обсяг фінансування для придбання палива. Таким чином, для неї економічно невигідно переходити на використання більш дешевшого палива. Тобто, їй невигідно знижувати собівартість комунальних послуг.А платить за це хто? Правильно, ми з вами.

І, насамкінець, декілька цифр для порівняння. В 2009 р. опалення приміщень за допомогою паливних брикетів і гранул (альтернативного твердого палива) коштувало на 40% дешевше, ніж опалення за допомогою газу – відповідно 390 грн. і 660 грн. (для опалення приміщення площею 100 кв. м.).

Мова не йде про радикальну зміну курсу, проте в ЄС частка альтернативного палива складає 15%, в США – 10%, а в Україні – 0,8%. І вона постійно зростає, тому що альтернативна енергетика – це резерв для зниження вартості комунальних послуг і крок на шляху зміцнення енергетичної безпеки.

Якщо ми це зрозуміємо, в нас буде можливість знижувати тарифи. Або хоча б не підвищувати їх. В іншому випадку, без реальних дій, можна буде говорити лише про PR на темі ЖКГ.

 

 

.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]