Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2015 14:07

Не знаєш, як діяти - запитай у свого народу!

Журналіст, громадський діяч

Політики, які ще нещодавно декларували єдність з народом, сьогодні разом з прихильниками Януковича з, так званого, Опозиційного блоку - ділять Україну!

Цього дня, рівно 25 років тому, було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України. 16 липня 1990 року її ухвалили депутати Верховної   Ради УРСР. Цей документ задекларував  суверенне право народу України самостійно вирішувати свою долю. 


Сьогодні про це мало хто згадає, бо найголовнішою темою дня є внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та спеціальний порядок  самоврядування окремих районів Донбасу, які можуть потягнути за собою втрату суверенітету над окремими частинами України.


Декларацією про державний суверенітет було окреслено засади народовладдя,  громадянства та демократії. Але в сучасній українській політиці правлять бал  партії, які своїми діями ще раз підтвердили побудову в Україні партократії, або влади кількох.


Озираючись на чверть століття назад,  можна констатувати, що влада не дотримується задекларованих принципів. Тоді, на початках, влада намагалася радитися з народом і провела референдум, що дало можливість Україні вистояти під тиском міжнародного впливу. Сьогодні ж, рішення однієї людини на догоду іноземним лідерам, щодо запровадження особливого статусу окремих районів Донбасу, хочуть узаконити без участі громадян.


В ідеальному варіанті українська влада, попри тиск іноземних країн, мала б провести референдум. Бо рішення народу є важливішим за рішення Венеціанської комісії, Мінських угод і т.д. В іншому випадку, втрата території, в подальшому,  може розцінюватися як злочин проти держави і особи, які причетні до цього можуть переслідуватися в майбутньому.


Є така народна приказка: не знаєш як робити, дій по закону. Для сучасних українських можновладців її варто було б доповнити словами: не знаєш, як робити - запитай у свого народу! Бо саме український народ, а не політики, півтора року тому, захистивши Україну від узурпатора Януковича заслужив право бути господарем на своїй землі! І дуже гірко спостерігати, як ті політики, які ще нещодавно декларували єдність з народом, сьогодні разом з прихильниками Януковича з, так званого, Опозиційного блоку - ділять Україну!


16 липня в історії України може залишитися святом суверенітету, або днем його втрати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]