Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2015 14:07

Не знаєш, як діяти - запитай у свого народу!

Журналіст, громадський діяч

Політики, які ще нещодавно декларували єдність з народом, сьогодні разом з прихильниками Януковича з, так званого, Опозиційного блоку - ділять Україну!

Цього дня, рівно 25років тому, було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України. 16липня 1990 року її ухвалили депутати Верховної  Ради УРСР. Цей документ задекларував  суверенне правонароду України самостійно вирішувати свою долю. 


Сьогодні про цемало хто згадає, бо найголовнішою темою дня є внесення змін до КонституціїУкраїни в частині децентралізації та спеціальний порядок  самоврядування окремих районів Донбасу, якіможуть потягнути за собою втрату суверенітету над окремими частинами України.


Декларацією про державнийсуверенітет було окреслено засади народовладдя,  громадянствата демократії. Але в сучасній українськійполітиці правлять бал партії, які своїми діями ще раз підтвердили побудову в Україні партократії, абовлади кількох.


Озираючись на чверть століття назад,  можна констатувати, що влада не дотримується задекларованихпринципів. Тоді, на початках, влада намагалася радитися з народом і провелареферендум, що дало можливість Україні вистояти під тиском міжнародного впливу.Сьогодні ж, рішення однієї людини на догоду іноземним лідерам, щодозапровадження особливого статусу окремих районів Донбасу, хочуть узаконити безучасті громадян.


В ідеальному варіанті українська влада, попритиск іноземних країн, мала б провести референдум. Бо рішення народу єважливішим за рішення Венеціанської комісії, Мінських угод і т.д. В іншомувипадку, втрата території, в подальшому,  може розцінюватися як злочин проти держави іособи, які причетні до цього можуть переслідуватися в майбутньому.


Є така народна приказка: не знаєш як робити,дій по закону. Для сучасних українських можновладців її варто було б доповнитисловами: не знаєш, як робити - запитай у свого народу! Бо саме українськийнарод, а не політики, півтора року тому, захистивши Україну від узурпатораЯнуковича заслужив право бути господарем на своїй землі! І дуже гіркоспостерігати, як ті політики, які ще нещодавно декларували єдність з народом,сьогодні разом з прихильниками Януковича з, так званого, Опозиційного блоку - ділятьУкраїну!


16 липня в історії України може залишитися святомсуверенітету, або днем його втрати.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи