Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2023 10:21

Охорона праці: внутрішній експерт vs аутсорсинг

Співзасновниця HES Group. Спеціаліст з охорони праці та пожежної безпеки

У чому різниця та як бізнесу обрати потрібного спеціаліста?

Кожен власник бізнесу мусить відповідати за життя і здоров’я робітників, щоб вони працювали в безпечних і здорових умовах. Цей обов’язок встановлений ст. 13 Закону України про охорону праці Відповідно, за недотримання стандартів охорони праці, пожежної та екологічної безпеки встановлені жорсткі штрафні санкції, а з початком процесу вступу в Євросоюз ці норми будуть “підганяти” під стандарти ЄС, і, відповідно, вони будуть суворими й подекуди жорсткими. 

І для будівельників, і для працівників заводів із важкої промисловості та інших потенційно небезпечних сфер це — очевидно. Вони щодня ризикують своїм життям: один неправильний рух може коштувати їм та їхнім колегам здоров’я, життя чи призвести до серйозних аварій. А ви знали, що навіть в ІТ-компанії теж треба виконувати норми Закону України про охорону праці, вести необхідну документацію, проводити відповідні заміри, огляди, навчання та інструктажі співробітників? 

Щобільше, сьогодні, в умовах повномасштабної війни, усі підприємства повинні мати чіткі інструкції, як діяти в разі надзвичайної ситуації, та правила, які виконують усі працівники. 

Проаналізуємо порядок організації охорони праці на підприємствах та спробуємо розставити плюси та мінуси аутсорсингу та роботи внутрішньої служби охорони праці компанії. 

Що таке охорона праці? 

Закон України «Про охорону праці» визначає охорону праці як систему правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності. 

Система охорони праці — це свого роду певний набір зобов’язань, що виникають у власника чи керуючого підприємством щодо співробітників для збереження життя та здоров’я працівників та зниження ризиків їхнього травмування, що може призвести до важких чи навіть смертельних наслідків. 

Щоб ця система працювала на підприємстві, потрібно виконати три кроки: 

1. Призначити відповідального фахівця — інженера з охорони праці (у більш європейському форматі — це спеціаліст з безпеки та здоров’я)

2. Провести аудит (техніки, співробітників, документації та кваліфікації керівників) та спільно з керівниками провести оцінку ризиків.

3.Розробити правила охорони праці (інструкції, положення, плани, стандарти);

4. Забезпечити контроль за управлінням охороною праці (регулярні інспекційні відвідування об’єкта зі складанням звіту про позитивні зміни та виявлені порушення). 

У цілому відповідна функція на підприємстві достатньо рутинна та не проста, а відповідно, при наявності внутрішніх документів, створенні методології процесів охорони праці та призначення відповідальної особи, яка фактично займатиметься цією функцією, власник бізнесу може мати певні очікування, що все працює як треба. 

Проте, частіше за все саме функція охорони праці йде на другий план, і велика кількість документальної роботи й необхідність постійного контролю стану умов праці, статусу документації, дійсності медичних оглядів, проведення навчань та інструктажів і подібних процесів накопичується. Надалі недбале ставлення до всіх цих задач може завдати прямих фінансових збитків підприємству у вигляді штрафів за результатами державних перевірок, або навіть стати підставою для зупинення роботи підприємства за рішенням і, як наслідок, відкриття кримінальних проваджень щодо керівників і відповідальних осіб. Або ще гірше призвести до травмування співробітника або його загибелі, що буде непоправною втратою для сім’ї потерпілого та великими проблемами для керівництва підприємства. 

Щоб не допустити цих наслідків, необхідно зрозуміти в цілому, як організований процес управління охороною праці на підприємстві та нюанси цієї справи. 

Хто здійснює контроль за управлінням охороною праці на підприємстві? 

Контроль за додержанням вимог законодавства про охорону праці та безпосередній контроль і організацію всіх необхідних процесів системи управління охороною праці на підприємстві здійснює інженер з охорони праці або призначена наказом по підприємству особа відповідальна за охорону праці.

Залежно від кількості працівників, законодавство встановлює такі можливості організації роботи інженера з охорони праці або аутсорсингової компанії:

1. Компанії, які мають менш як 20 працівників, можуть не брати в штат інженера з охорони праці, а користуватися послугами зовнішніх експертів, які мають відповідну підготовку (аутсорс);

2. Для підприємства, що найняли від 20 до 50 працівників, функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну професійну підготовку (незалежний спеціаліст або аутсорсер спеціалізованої та фахової компанії);

3. Для бізнесу з 50+ працівників потрібно створити службу охорони праці. 

Розберемо кожен із цих варіантів і що для цього потрібно. 

1 рівень: підприємство до 20 співробітників 

Для таких малих підприємств наймати внутрішнього інженера з охорони праці немає потреби та невигідно. 

Одразу можна знайти кілька потенційних недоліків:

— зобов'язання та ризики щодо офіційно влаштованого працівника;

— необхідність забезпечення робочого місця та відповідного технічного оснащення;

— недостатнє навантаження на одну посаду. 

Якщо ваше підприємство невелике, у вас може не бути такої потреби в найманні цілого експерта на повну ставку. Якщо оцінити ККД такого працівника, то через місяць-два його роботи він буде наближатися до нуля. 

Чому так? Якщо професійно налагодити систему управління охороною праці на підприємстві, то основний фронт робіт буде в основному лише на початку: 

— провести вступні інструктажі з охорони праці для працівників та організувати проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях;

— розробити графік навчання та програми навчання робітників;

— організувати проведення атестації робочих місць, медичні огляди, випробування техніки та обладнання;

— підготувати та впорядкувати потрібну документацію тощо;

— отримати дозвільні документи;

— організувати оцінку ризиків, забезпечення працівників спецодягом та засобами індивідуального захисту. 

Після цього йому потрібно:

1) проводити вступний інструктаж з усіма новоприбулими на підприємство;

2) контролювати:

— проведення інструктажів керівниками підрозділів (у середньому 1 раз на 3 місяці);

— вчасне навчання співробітників (1 раз на рік);

— проходження періодичних оглядів техніки та обладнання (1 раз на 6 місяців);

— проведення атестації робочих місць (1 раз на 5 років, або при появі нових робочих місць, або нових шкідливих та небезпечних факторів);

— проведення медичних оглядів (попередніх та періодичних) (1 раз на рік або й рідше);

— проведення інспекційних відвідувань об’єкта — аудитів стану охорони праці, (бажано не менше одного разу в місяць).

Іншу частину часу він не буде виконувати значних обов’язків щодо своєї посади. 

Водночас незалежно від обсягів роботи, витрати на оплату праці такого експерта не зменшуються. 

Проте навіть цілий штат інженерів з охорони праці та техніки безпеки на підприємстві не завжди може убезпечити роботодавців від можливих штрафних санкцій та інших проблем, що виникають після перевірок, а найчастіше причина банальна — недостатність досвіду, знань та кваліфікації. 

Яка є альтернатива? 

Звісно, можна найняти спеціаліста за сумісництвом. Він виконуватиме лише певну роботу, приходитиме на підприємство на кілька днів на місяць та отримуватиме плату тільки за цей витрачений час. 

Але уявіть ситуацію: у вас позапланова перевірка, нещасний випадок, замовник прийшов з незапланованим візитом, і потрібно показати потрібні документи чи пояснити якісь нюанси, які знає лише ваш запрошений «гостьовий» експерт з охорони праці. Але, як на зло, він у цей момент на іншому підприємстві проводить інструктаж, і може приїхати тільки наприкінці місяця, як домовлено за трудовим договором. 

Що робити в такому випадку? 

У вас є вигідніша опція — найняти аутсорс-компанію з охорони праці. 

Розглянемо переваги аутсорсингу: 

— ви підписуєте контракт, за яким усі функції з організації безпеки на підприємстві делегуєте компанії, яка закріплює за вами спеціаліста необхідної кваліфікації;

— компанії, що надають такі послуги, мають відповідний досвід, розуміють тонкощі та можуть кваліфіковано допомогти Вам у потрібний для Вас час;

— спеціалісти мають набір необхідних відпрацьованих інструкцій, стандартів та навчань, що перевірені часом і швидко будуть імплементовані у вас на підприємстві;

при виникненні кризових ситуацій компанія може надіслати спеціаліста або цілу команду необхідних фахівців;

— витрати на аутсорсинг-компанію будуть нижчі за наймання окремого спеціаліста в штат, адже оптимізуються адміністративне навантаження та необхідність організовувати робочий простір та умови для штатного спеціаліста. 

Невеликі підприємства, на яких працює менше ніж 20 осіб, не зобов’язані за законом створювати власну службу з охорони праці чи мати штатного інженера. Водночас роботодавець мусить забезпечувати належні умови праці персоналу на робочих місцях не залежно від кількості робітників. З огляду на це, аутсорсинг у сфері охорони праці є найкращим варіантом для малих підприємств. 

2 рівень: підприємство від 20-50 працівників 

Якщо у вас у штаті від 20 до 50 осіб, ви повинні мати саме штатного інженера з охорони праці, тобто підписати з ним трудовий договір. На таких підприємствах закон дозволяє виконувати функцію охорони праці фахівцю за сумісництвом. 

Чим більше ваш штат, тим більше потрібно зусиль для контролю функції охорони праці на належному рівні. І якщо для ІТ-компанії одного експерта буде достатньо, то на виробниче або будівельне підприємство один спеціаліст може не впоратися з усіма завданнями й ефективно контролювати всі процеси роботи у сфері охорони праці та пожежної безпеки. 

Чому в цьому випадку залучити аутсорсингову компанію буде ще вигідніше? 

Ви отримаєте дві переваги: 

1. Ви зможете отримати одного штатного спеціаліста з охорони праці, що має відповідний рівень кваліфікації та постійно проходить навчання та тренінги в компанії, що надає такі послуги. Тобто такий спеціаліст буде гарно розбиратися в тонкощах вашої галузі та розуміти специфіку роботи з ризиками.

2. Додатково ви можете укласти договір на аутсорсингові послуги. 

У такому випадку ви отримаєте команду фахівців з охорони праці, з великим досвідом, орієнтованих на конкретний результат у своїй області, яка підтримує на всіх етапах створення, впровадження та безпосередньо контролю стану охорони праці на підприємстві. 

Власник підприємства, особливо виробничих і будівельних спеціалізацій, з аутсорсингом отримує менеджерів, які знають, як має бути організована система. Відповідно, він зможе інтегрувати власного інженера (якщо все ж забажає мати штатного фахівця) в процеси та отримувати необхідне консультування щодо безпеки виробництва та роботи з ризиками у напрямку охорони праці. 

3 рівень: підприємство від 50 співробітників 

Для підприємств зі штатом від 50 працівників закон встановлює чіткі вимоги:

1. створити службу охорони праці (на основі Типового положення, затвердженого Наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 р. № 255);

2. розробити Положення про службу охорони праці на підприємстві. 

У цьому Положенні ви визначаєте:

— яка структура служби, хто яку посаду в ній займає;

— скільки таких експертів потрібно саме під завдання вашого підприємства;

— які функції виконує кожен із них;

— які завдання покладаються на працівників. 

Таку службу мають формувати атестовані фахівці з різних напрямів із безпеки. Служба може складатися з одного інженера з охорони праці, але він має бути оформленим за основним місцем роботи на повний робочий день. 

І, на наш погляд, повний аутсорсинг цих процесів є неможливим. 

Проте виникає питання необхідності консультаційного супроводу та підтримки підприємства:

— на етапі підбору необхідних кадрів для служби;

— у формуванні служби та порядку її роботи на підприємстві, що включає розробку всієї супутньої документації та процесів;

— у проведенні системних зовнішніх аудитів для оцінки роботи служби та виявлення ризиків;

— для супроводу розслідування нещасних випадків;

— для супроводу проходження державних перевірок. 

Керівник підприємства в такому випадку співпрацює з аутсорсинговою компанію як із партнерами та зовнішніми аудиторами, що гарантують стабільну роботу внутрішньої служби та консультують у ризикових питаннях.

Отже, робимо висновки: 

1. Для малого підприємства, де працює менш як 20 людей, аутсорсингова компанія буде вигідна, оскільки за кошти, менші за зарплату одного штатного працівника, вона професійно підготує всі потрібні документи й закриє питання в забезпеченні охорони праці. 

2. Для середнього підприємства від 20 до 50 працівників усе залежить від сфери та кількості людей. Якщо їх не так багато й у вас немає значних ризиків, окремого штатного інженера вам буде достатньо. Якщо ж у вас ризикова індустрія та більший штат, хороша аутсорс-компанія зможе задовольнити потреби та ефективно організувати систему управління охороною праці. 

3. Для більшого бізнесу з 50+ робітниками варто залучити зовнішню компанію на етапі формування служби охорони праці, підбору її працівників і підготовки документів та надалі звертатися для проведення проміжних аудитів поточної роботи, а професійний супровід дозволить досягнути безпечних умов праці для ваших працівників. 

Отже, які переваги для вашого бізнесу може принести аутсорсингова компанія з охорони праці: 

— Закрити всі потреби малого та середнього бізнесу з охорони праці на аутсорсі

— Підготувати необхідні документи та процедури, як цього вимагає закон

— Отримати всі потрібні декларації та дозволи та вчасно їх оновлювати

— Проводити регулярні тренінги та інструктажі з охорони праці для персоналу

— Підготуватися до перевірок Держпраці

— Провести аудит охорони праці на підприємстві, виявити всі недоліки та допомогти їх виправити

— Підібрати спеціалістів з охорони праці та пожежної безпеки, перевірити їхню кваліфікацію та контролювати роботу

— Побудувати команду служби охорони праці індивідуально під потреби бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]