Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2019 15:17

Призначена зустріч у "нормандському форматі": чого очікувати Україні

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

Уже й Франція, і Росія, і Україна підтвердили, що 9 грудня у Парижі має відбутися зустріч «у нормандському форматі».

Однак я не думаю, що на ній вдасться досягти серйозних домовленостей задля встановлення миру.

По-перше, якщо Володимир Зеленський піде на умови, які йому запропонує Володимир Путін – це викличе величезний спротив серед населення в Україні.

Найгірше для України, на чому, найімовірніше, наполягатиме Путін, - це закріплення в нашій Конституції особливого статусу Донбасу. Депутати від «Слуги народу» говорять, що готуються до написання таких законопроектів, але остаточно вони з’являться після зустрічі. У разі, якщо такий статус буде закріплений на постійній основі, ми отримаємо джерело нестабільності в країні. Це стане бомбою уповільненої дії, російським анклавом всередині країни. Особливий статус Донбасу потрібен Путіну для того, щоб на цій території «мутити воду» і не давати спокою всій країні. Не давати нам розвиватися ні політично, ні економічно.

По-друге, Росія говорить про те, щоб місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях були проведені до того, як будуть виведені всі незаконні військові формування (тобто до того як Україна отримає над територіями повний контроль). Вплив на результат виборів у такому випадку матимуть і бойовики, і ОБСЄ, і власне Росія. Ні до чого хорошого це не призведе.

Поки що ми бачимо, що для влади і конкретно для президента Зеленського головне – процес руху до миру, а не досягнення конкретних домовленостей з Росією прямо на зустрічі. Йому важливо показати суспільству: «ми не стоїмо на місці, а рухаємося і починаємо вести діалог. Зі мною спілкуються світові лідери». Він також говорить про важливість обміну полоненими і гуманітарні питання. Не про остаточне завершення війни.

В принципі, те, що зустріч відбудеться – явище позитивне, але очікувати від неї чуда і встановлення миру вже в цю мить не варто.

Більше про цю тему можна подивитися на відео:

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]