Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2019 16:29

Рада ухвалила законопроект "Про викривачів корупції": є кілька Але...

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

Здай корупціонера - отримай винагороду. За це рішення проголосували 252 народних депутати. Та на мою думку, грандіозних результатів чекати не варто.

По-перше, завдяки викривачам, про яких тепер ідеться у законі «Про запобігання корупції», держава розраховує виявляти топ-корупціонерів. Однак люди, яким відомо про подібні випадки, розуміють що «злив» інформації може бути причиною тиску, кримінальних погроз і становити небезпеку для життя.

По-друге, на грошову винагороду можна претендувати, якщо сума викритого хабара – не менше 5 тисяч прожиткових мінімумів (нині близько 10 млн грн). А рішення чи має викривач право на винагороду ухвалюватиме суд!

По-третє, викривачі звертатимуться на гарячу лінію НАБУ. Цей правоохоронний орган займається корупційними справами, до яких причетні держслужбовці категорії «А». Не всі люди у цьому розуміються. Пам’ятаєте, коли президент у відео закликав українців телефонувати НАБУ і повідомляти про корупцію? Про більшість справ там казали «це не в нашій компетенції». Бо справа «медсестра взяла від мене шоколадку» - не справа НАБУ.

Хоча таке нововведення оцінюю позитивно, на мою думку, воно не дасть значного ефекту. Вкотре наголошую, що значно дієвішим для України буде введення презумпції вини у корупційних злочинах! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]