Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.01.2023 13:11

Більший захист та виплати на рівні ЄС

Народний депутат Верховної Ради IX скликання від партії Слуга народу

Позитивні зміни автовласникам гарантує законопроєкт 8300.

Парламент прийняв за основу законопроєкт №8300 про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, співавтором якого я є.

Законодавство у цій галузі не оновлювалось із 2005 року. Для ринку, який динамічно розвивається, це задовго. Відтепер суми виплат за полісами стануть значно більшими, страховики компенсуватимуть збитки швидше, а контроль за їхньою платоспроможністю суттєво посилиться.  

Ще у грудні з учасниками ринку та представниками Нацбанку активно опрацьовували проєкт закону на робочих групах, тож розпочинаємо рік із надважливого кроку для розвитку страхової галузі. І головне – підвищуємо рівень захисту громадян, розв’язуючи проблему недосконалості процедур розрахунку та здійснення страхової виплати з відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, низького ліміту відповідальності страховика тощо.

 Серед іншого законопроєкт передбачає:

 - поступове підвищення розмірів страхових сум до розмірів, встановлених в країнах Європейського союзу;

- запроваджує пряме врегулювання у всіх випадках дорожньо-транспортних пригод, в яких шкода завдана лише транспортному засобу, що дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика;

- зменшує строк розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня подання заяви про здійснення страхової виплати; встановлює вичерпний перелік документів, необхідних для отримання страхової виплати та підстав для відмови у здійсненні такої виплати.

Крім того, 8300 зрівнює у правах власників авто будь-якого віку та зобов'язує страховиків здійснювати розрахунок сум страхових виплат без урахування зносу. Розмір компенсації має бути таким, щоб постраждала особа могла відновити транспортний засіб до того стану, в якому він був до ДТП. І зовсім неважливо, автомобіль тільки виїхав із салону або йому вже багато років. Сума виплат має бути такою, щоб її вистачило на повноцінний ремонт.

Навіть у цей надзвичайно складний час системна робота над реформою страхового ринку триває.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]