Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2024 20:11

Берлінські плани допоможуть нам відновити не лише міста, а й наші життя

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Коротко про відновлення людей, а не лише інфраструктури

Завтра розпочинається Берлінська конференція з відновлення України і це справді велика подія! Понад 2000 учасників з понад 60 країн зберуться разом, щоб обговорити важливе питання відновлення нашої країни. Представники бізнесу, громадських організацій, відомі політики візьмуть участь у Берлінській конференції з реконструкції (Ukraine Recovery Conference, URC2024).

Це вже третя конференція з реконструкції за час, коли Україна переживає повномасштабну війну. Ми пам’ятаємо, як торік у липні в Швейцарії були узгоджені основні принципи відновлення: прозорість, демократія, сталість і, звісно, реформи.

Організації, які я очолюю, реалізовують гуманітарні, соціальні програми по всій Україні і я часто відвідую наші команди. Нерідко це доводиться робити у супроводі повітряних тривог чи навіть обстрілів. Важко бачити нові й нові рани на «тілі» наших міст. Але так радісно повертатися через якийсь час у ті ж міста і бачити, як наші люди вже відремонтували або відновлюють руйнування. І так – ми повинні жити далі, бо життя це лікарні, будинки, електропостачання, електромережі… Українці повертаються додому, діти продовжують ходити у школи, а у лікарнях – рятують тіла та душі тих, хто постраждав від війни.

Шлях України до відновлення після руйнівної війни – це не лише про фінанси. Це унікальна можливість розвитку. Євросоюз, усвідомлюючи наші проблеми у негайному відновленні, мобілізував колосальні фінансові ресурси й створив спеціальні інвестиційні механізми для підтримки України – виділив приголомшливу суму допомоги – 98 мільярдів євро, демонструючи комплексний підхід, що включає фінансову підтримку, гуманітарну та військову допомоги. Це не просто цифри. Це наша спільна надія на краще майбутнє, завдяки якій ми цеглинка за цеглинкою відбудовуємось попри постійні російські обстріли.

Україна уже понад 10 років живе в війні. Всі ці роки ми зустрічаємося з різними невідомими світу викликами: нові види озброєнь, з яких нас обстрілюють, підриви греблі та затоплення, а відтак зміни в екосистемі, загроза теракту на ЗАЕС, збільшення числа ВПО, фінансова криза...

Відбудова це не лише про відновлення інфраструктури та економіки, про витратні матеріали. Це про найголовніше – про наших людей. Безумовно, економічне відновлення є ключовим аспектом відновлення будь-якої країни після конфлікту чи кризи. Проте успіх такого відновлення залежить і від того, наскільки економічний розвиток приносить користь всьому суспільству, забезпечуючи рівний доступ до можливостей та ресурсного відновлення для всіх громадян. Будь-який конфлікт впливає на психологічне здоров'я людей.

Посттравматичний синдром, депресія та інші психічні проблеми можуть залишати глибокі душевні рани, які ускладнюють процес відновлення. Тому важливо, щоб програми відновлення, які будуть реалізовуватися в Україні, враховували психологічні потреби людей. А отже, консультації, психотерапія, групова підтримка та інші заходи повинні бути спрямовані на полегшення станів, з якими стикаються люди під час війни та процесу відновлення.

Останнім часом все частіше мої колеги  (психологи, сімейні лікарі та соціальні працівники) отримують запити на покращення та допомогу у вирішенні психологічного стану, коли чоловіки повертаються до родин з війни, коли дітки, граючись між собою, обговорюють, як їхні батьки обороняють країну, або ж кого вони втратили.

Наші психологи мобільних бригад, денних центрів та соціальних квартир для матерів з дітьми, з такими зверненнями працюють індивідуально та з особливою відповідальністю. Але звичайно громадські організації не зможуть охопити всі виклики, кількість яких зростає та буде критичною після нашої перемоги. Тому така допомога повинна буди активнішою на рівні держави, на рівні громад і відповідно, фінансово підтриманою. 

Одним з ключових етапів відновлення повинно стати створення умов для соціальної інтеграції та відновлення взаєморозуміння між різними групами суспільства, розвиток послуг для родин, мамів та дітей в громадах. Це може включати програми зближення, підтримку міжконфесійного діалогу та інші заходи, спрямовані на зменшення ворожнечі та побудову миру. Це також про соціальні послуги для дітей чи батьків з інвалідністю, людей літнього віку, про підтримку матерів та молоді, які хочуть працювати…

Сподіваюсь, що Берлінська конференція принесе в Україну фінансову підтримку з особливим наголосом на відновленні людей, психологічній підтримці українців та українок, соціальній інтеграції та економічному розвитку з глибоким розумінням того, що відновлення не обмежується лише ремонтом будівель та інфраструктури, але й відновленням якості життя та гідності людей. Я переконана, що це допоможе нам швидше повернутися до нормального життя.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи