Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.08.2022 16:13

Що робити, якщо "вкрали" фото зі сторінки в соцмережі?

Фахівець 1 категорії

Одного дня можна побачити власне фото на сторінці профілю, який Вам не належить. Що робити, якщо фото «вкрали» з Вашої cторінки у соцмережі та як захистити свої права - в даній статті.

В епоху цифрових технологій, появи соціальних мереж з’являються нові види правопорушень, зокрема порушень у сфері авторського права. Багато хто зараз, читаючи, подумає, що це не про нього/неї, адже він/вона не є публічною особою, політиком, співачкою та й навіть фотографом. Але це не так. Сьогодні майже кожен продукує твори – взяти навіть звичайнісіньке фото, зроблене на кишеньковий телефон чи фотоапарат і опубліковане в соціальних мережах.

Наскільки важливо відслідковувати рух власних фото в соцмережах?

Одного дня, зайшовши в соцмережу, можна помітити власне фото на сторінці профілю, який Вам не належить. Той, хто незаконно «привласнив» чужу ідею, Ваше фото, розмістивши його в себе в профілі, може одержати кошти від третіх осіб від реклами, розміщеної в тому ж профілі. Можливі й гірші наслідки – від Вашого імені будуть писати Вашим знайомим або іншим стороннім особам, пропонуючи неіснуючі товари або з проханнями позичити кошти…

Що робити, якщо Ви побачили Ваше фото на чужій сторінці в соцмережі?

В такій ситуації необхідно активно діяти, адже саме від Ваших дій залежить, які наслідки будуть для Вас. Потрібно зробити наступні кроки:

1. Написати в особисті повідомлення особі, що опублікувала Ваше фото з проханням вказати, що саме Вам належить дане фото в описі або ж видалити Вашу фотографію з профілю. У випадку ігнорування повідомлення написати коментар під публікацією фото.

2. Якщо власник сторінки, який опублікував Ваше фото, ігнорує повідомлення і коментарі – потрібно написати в службу підтримки тієї соціальної мережі, де таке правопорушення сталось, детально описавши ситуацію, що склалась і  вказавши, що Ви намагалась вирішити цю ситуацію самостійно до написання цієї скарги. Обов’язково додайте всі докази – оригінал фото, скріншоти надсилання повідомлення і коментарів, посилання на фотографію на Вашій сторінці і сторінці зловмисника.

Як захистити власні фото від їх «привласнення»?

Найпростіший варіант – це не публікувати фотографії взагалі, але ясна річ, якщо є професійна необхідність публікацій власних фото-робіт або ж Ви просто хочете поділитися яскравими моментами з життя з друзями та знайомими, то цілком реально, дотримуючись простих правил, є можливість захиститись від осіб, які привласнюють чужі фото.

По-перше, якщо немає необхідності, краще налаштувати свій профіль таким чином, щоб Ваші фото змогли переглядати лише ті особи, яким Ви дозволяєте, додавши їх в «друзі» , тощо. Таким чином Ви зможете контролювати коло осіб, які мають доступ до Ваших фото.

По-друге, на кожній фотографії, яку публікуєте, додавайте напис авторства – це може бути Ваше ім’я та прізвище або ж нікнейм в соцмережі.

По-третє, періодично через пошук перевіряйте в соцмережах, чи ніхто під Вашим іменем з Вашими фотографіями не зареєструвався і веде блог. Також в пригоді стане функція пошуку за фото в пошукових системах.

Отже, щоб не стати жертвою шахрайства та отримувати від користування соціальними мережами лише позитив, потрібно пам’ятати декілька простих правил користування цифровим середовищем, а в разі, якщо помітили порушення своїх авторських прав, негайно про це заявити письмово і за необхідності звернутись зі скаргою до уповноважених служб.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]